5 factors that can affect your internet experience 1
Logo3 small

Cuba bayangkan – ketika anda sedang asyik melayari laman PropSocial  dan ingin memainkan video yang dimuatnaik oleh pihak pemaju, tetapi video asyik tergendala/buffering. Memang geram rasanya, kan?

Sebenarnya, ada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kelajuan Internet, seperti penyedia khidmat internet anda dan bagaimana ianya dipasang di rumah anda. Kita akan melihat satu persatu faktor ini dan berikan anda tip bagi pengalaman internet yang terbaik.1. Pilihan router WiFi

Router WiFi anda memainkan peranan penting dalam memastikan talian internet yang pantas dan stabil. Ini amat penting terutamanya kini, kita melayari laman web bukan sahaja melalui komputer, malahan melalui pelbagai peranti yang berkongsi sambungan Internet rumah yang sama.

Jadi, periksa perkakasan anda untuk pastikan ia mampu menampung kelajuan pakej yang anda langgani. Pilih router dual-band yang menyediakan jaluran 2.4Ghz dan 5Ghz, di mana 2 rangkaian yang dijalankan pada waktu yang sama dapat menawarkan pilihan yang terbaik.


2. Objek-objek yang mengganggu signal WiFi anda

Mungkin ramai yang tidak sedari bahawa peralatan rumah seperti ketuhar gelombang mikro, TV, cerek air elektrik boleh mengganggu kekuatan signal WiFi anda. Posisi terbaik untuk meletakkan router WiFi adalah di bahagian tengah rumah, berjauhan dari segala peralatan lain yang boleh mengganggu signal bagi liputan WiFi maksimum. Lebih baik juga jika anda gunakan peranti pintar anda berdekatan dengan kawasan liputan router bagi penerimaan WiFi yang optimum.

Namun ada satu perkara yang memang susah untuk diubah alih – dinding rumah anda. Sesetengah rumah dan apartmen mempunyai dinding yang bukan sahaja tebal, malah terletak saluran paip air dan lain-lain yang boleh mempengaruhi signal WiFi anda. Dalam hal ini, anda boleh cuba menggunakan alat pengulang WiFi (Repeater) untuk menguatkan isyarat serta meluaskan liputan WiFi anda.


3. Bilangan peranti yang dipasang pada masa yang sama

Seperti yang kami sebutkan sebelum ini, jumlah peranti yang dihubungkan kepada rangkaian WiFi anda juga boleh menjejaskan kelajuan maksimum internet. Semakin banyak peranti berkongsi rangkaian Internet yang sama, semakin kurang lebar jalur yang boleh diagihkan kepada setiap satu. 

Bayangkan berkongsi piza dengan 8 orang di mana semua mendapat sekeping, tetapi jika berkongsi dengan 16 orang, setiap orang hanya akan dapat setengah keping sahaja. Jadi, fikirkan dahulu bilangan penggunaan peranti Internet sebelum anda langgani sebarang pelan. Jika anda mempunyai sebuah keluarga yang besar di mana setiap orang mempunyai telefon pintar, komputer riba, atau sistem sekuriti yang dihubungkan kepada internet, mungkin pelan seperti TIME Fibre Home Broadband 500Mbps adalah lebih sesuai.


4. Penggunaan peranti yang lama

Sekarang mari kita lihat faktor yang berada di hujung jari anda. Alat peranti yang anda sedang gunakan mungkin tidak dapat mencapai kelajuan internet masa kini. Secara realistiknya, sebuah peranti yang berusia 5 tahun tidak akan dapat menikmati kelajuan 100Mbps. Ini kerana peranti lama tidak dibina untuk menampung teknologi baru yang kini di pasaran. Untuk menikmati kelajuan pelan anda dengan sepenuhnya, peranti anda haruslah sesuai dengan piawai WiFi yang terkini. Sekarang anda ada alasan untuk dapatkan telefon pintar yang anda idamkan selama ini!


5. Tahap kelajuan dan pelan yang ditawarkan

Akhir sekali, anda perlu pertimbangkan jenis penggunaan internet sebelum memilih pelan yang bersesuaian. Perkara-perkara yang perlu anda pertimbangkan:

Anda pengguna jenis apa? – ringan ataupun berat?

Apakah kegunaan Internet itu nanti? Hanya untuk menghantar e-mel? Mungkin anda seorang peminat permainan video tegar ataupun anda gemar layani rancangan TV kegemaran anda sepanjang hari. Keperluan yang berbeza memerlukan kelajuan internet yang berbeza.

Berapa banyak peranti yang akan dihubungkan kepada rangkaian WiFi? Semakin banyak pengguna dan peranti yang dihubung, semakin tinggi keperluan lebar jalur anda.Kami berharap, sedikit sebanyak kami dapat membantu anda mengenal pasti masalah dan cara mengatasi sambungan Internet di rumah anda. Jika anda perlukan informasi lanjut, lawati TIME Blog untuk dapatkan nasihat daripada pakar.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img thing small

TIME is still the best with the fastest bandwidth. Those I know who are using TIME have absolutely no complaints and love them. The only downside is not every location has TIME coverage. Such as shame, otherwise TIME is perfect.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing

Attachment small

A lot depends on Internet type(whether broadband, dial-up, wireless etc). Also, property type and location are the other factors. 

Photo  26  small

Cabled internet connectivity is more stable and reliable than the wifi connectivity which gets interrupted quite easily.