Propsocial article 10 schools klang valley sri kl
Logo3 small


Hal-hal pendidikan untuk anak anda bukanlah perkara yang boleh dipandang remeh. Dengan jumlah sekolah yang banyak di Lembah Klang sekarang, kami akan membantu anda dengan menyenaraikan 10 sekolah di dalam kawasan ini, di antaranya 5 sekolah antarabangsa, dan 5 lagi daripada senarai sekolah yang berprestasi tinggi.

Sekolah-sekolah ini juga telah dipilih berdasarkan kepadatan bandaraya yang berdekatan, jadi jika anda memang tinggal di kawasan tersebut, anda memang bernasih baik! Bagi yang lain, jangan lupa untuk meninjau laluan bas atau tren!

*Sekolah-sekolah di bawah tidak disenaraikan mengikut susunan tertentu, dan sekolah kerajaan adalah dipilih dari senarai jabatan pendidikan negeri. Sekolah Antarabangsa

Sekolah-sekolah ini menyediakan set kurikulum yang berbeza daripada sekolah kerajaan, dan ia bukan sahaja didatangi pelajar tempatan. Sekolah-sekolah ini mempunyai kemudahan-kemudahan untuk memastikan anak anda mendapat pendidikan yang menyeluruh, dan biasanya mampu menampung peringkat pelajar yang lebih luas, daripada pra-sekolah sehinggalah ke sekolah menengah. Yurannya juga memang mahal, tapi ada juga yang agak berpatutan. 


1. Sri Kuala LumpurSubang Jaya

Bermula dengan sebuah sekolah yang hanya ada 6 pelajar pada tahun 1979, sekolah ini kini telah berkembang menjadi antara sekolah yang paling ikonik di Subang Jaya. Bangunan sekolah ini mengandungi 3 buah blok, setiap satunya setinggi 4 tingkat, dan menpunyai 72 buah kelas. Sekolah ini menerima pelajar sekolah rendah dan menengah, dan pelajar akan diberi silibus Cambridge Primary dan Cambridge IGCSE. Ibu-bapa perlu membayar RM227,820 (harga pada tahun 2016) dan anak-anak mereka boleh menikmati kemudahan seperti kelas yang dipasang penghawa dingin, sebuah kolam renang sepanjang 25 meter, dan juga kelengkapan sukan yang terbaik.

Maklumat lebih lanjut di sini, rujuk nombor 7.

Kawasan berdekatan:

SS15
SS12
SS14
SS16
USJ2
USJ6


2. Sekolah Antarabangsa Beaconhouse Sri Inai (BSIIS), Petaling Jaya

Salah satu daripada dua sekolah antarabangsa di bawah kumpulan Beaconhouse, sekolah ini terletak di Taman Sea, Petaling Jaya. BSIIS juga mengajar pelajar mereka di bawah sukatan pelajaran Cambridge, dan turut menerima pelajar pra-sekolah yang dikenali sebagai “Reception” dalam sistem mereka. Kos keseluruhan adalah RM256,820 (harga pada tahun 2017), diskaun akan diberikan kepada adik-beradik yang turut masuk ke sekolah yang sama. Sekolah ini juga menawarkan bilik muzik, bilik ucapan dan bilik drama sebagai sebahagian daripada kemudahan mereka.

Maklumat lebih lanjut di sini, rujuk nombor 8

Kawasan berdekatan:

Taman SEA
SS2
Damansara Jaya
Taman Mayang
Taman Paramount


3. Sekolah Antarabangsa REAL, Cheras

Juga dikenali sebagai Kampus Suria, sekolah antarabangsa yang ditubuhkan pada tahun 1985 ini menempatkan sekolah antarabangsa dan juga sekolah swasta. Kemudahan yang terdapat dalam sekolah ini termasuk asrama pelajar yang mencapai keluasan sehingga 10 ekar, dan para pelajar juga boleh memilih untuk tinggal di asrama. Rangkaian sekolah ini termasuklah di Shah Alam dan Johor Bahru, tapi kita akan menumpukan kepada yang terletak di Cheras buat kali ini. Sekolah ini memberi tumpuan yang besar kepada subjek kreatif, terutamanya rekaan fesyen, rekaan grafik, dan seni halus. Yuran keseluruhan mencapai sehingga RM267,700 (rujuk nombor 10)

Diskaun adik-beradik juga disediakan, dan maklumat permohonan boleh didapati daripada laman web rasmi mereka.

Kawasan berdekatan:

Taman Cempaka Lui
Taman Connaught
Bandar Sungai Long
Bandar Mahkota Cheras
Pandan Perdana


4. Sekolah Antarabangsa USCI, Subang Jaya 

Sekolah antarabangsa yang dimiliki oleh kumpulan UCSI ini terletak di tengah-tengah kawasan perindustrian SS13. Sama seperti sekolah antarabangsa yang berhampiran, Sri KL, sekolah ini menawarkan silibus British buat para pelajar, Walau bagaimanapun, satu aspek yang membezakannya adalah ia turut menerima pelajar pra-sekolah. Guru-gurunya kebanyakannya adalah guru tempatan, dengan pengalaman di sekolah antarabangsa peringkat global sebanyak 6 ke 8 tahun. Ibu-bapa perlu membayar sejumlah RM321,180 (rujuk nombor 14) untuk pra-sekolah sehinggalah Tahun ke-12.

Kawasan berdekatan:

SS15
SS14
Bandar Sunway
Puchong


5. Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur (ISKL), Ampang

Satu daripada sekolah antarabangsa tertua di Kuala Lumpur yang ditubuhkan pada tahun 1965, ia juga merupakan sekolah antarabangsa yang menawarkan kurikulum berdasarkan silibus Amerika. Sekolah ini mempunyai antara yuran yang paling mahal dalam negara ini, berjumlah sehingga RM1,170,800 (rujuk nombor 2). Walau bagaimanapun, pelajar akan mendapat Diploma Sekolah Tinggi Amerika setelah tamat pengajian. Antara kemudahan yang disediakan adalah dinding memanjat, makmal komputer yang mempunyai komputer Apple, serta kawasan rekreasi tertutup.

Kawasan berdekatan:

Desa Pandan
Taman U-Thant
Taman Dato Ahmad Razali
UkaySekolah Kluster dan Sekolah Berprestasi Tinggi

Sekolah-sekolah ini adalah antara yang terbaik, serta diiktiraf sebagai sekolah-sekolah yang berprestasi tinggi.

Secara ringkasnya, sekolah-sekolah ini dianugerahkan melalui Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) oleh Kementerian Pendidikan, yang diteliti oleh pegawai daripada Kementerian sendiri. Sekolah Kluster adalah terkenal dengan aktiviti ko-kurikulum, manakala Sekolah Berpretasi Tinggi adalah dipilih berdasarkan Gred Purata (GPA) dalam peperiksaan kebangsaan seperti UPSR, PT3 dan SPM. (Sumber: Laporan NKRA 2014 MOE).


1. Sekolah Menengah Katolik, Petaling Jaya (Sekolah Kluster)

Catholic High School, bertempat di tengah-tengah Petaling Jaya Old Town, adalah sangat terkenal dengan kemahiran bahasa Cina dan ping-pong, sebab itulah ia menerima status sekolah kluster daripada dua pencapaian ini. Secara akademik, sekolah ini mendapat GPA SPM terbaik di daerah Petaling Utama pada tahun 2015. Sekolah ini juga mempunyai rangkaian alumni yang sangat kuat, di mana pejabatnya juga terletak di Petaling Jaya.

Kawasan berdekatan:

Section 5
Section 7
Section 10
Section 13
Bangsar South


2. SJK (C) Lick Hung, Subang Jaya (Sekolah Berprestasi Tinggi)

Bertempat di SS19, Subang Jaya, sekolah ini terkenal dengan pencapaian akademiknya, ia merupakan satu-satunya sekolah rendah Cina yang dipilih sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi di Selangor. Pada tahun 2016, sekolah ini mempunyai reputasi di mana pelajar yang ingin memohon masuk perlu menduduki peperiksaan bertulis. Kes ini dianggap agak melampu buat kebanyakan ibu-bapa.

Kawasan berdekatan:

SS18
USJ 2
USJ 3
Subang Heights


3. SMK Aminuddin Baki, Ampang / Melawati (Sekolah Berprestasi Tinggi)

Ini merupakan satu lagi Sekolah Berprestasi Tinggi, hanya yang ini terletak di Ampang. Sekolah ini dipilih sebagai Sekolah Kluster pada tahun 90-an, sebelum mencapai statusnya kini pada tahun 2010. Sekolah ini cemerlang dalam setiap aspek, dengan aktiviti seperti F1 di Sekolah, di mana para pelajar dari seluruh negara datang bertanding untuk membina prototaip kereta F1 untuk masa hadapan! Apa yang paling menyeronokkan, mereka juga dapat berlumba dengan kereta tersebut (walaupun ia berskala 1:144). Baru-baru ini juga, seorang pelajar bernama Lee Yiat Xin dari sekolah ini telah menyertai Sukan SEA KL dalam acara renang berirama.

Kawasan berdekatan:

Taman Maluri
Taman Shamelin Perkasa
Pudu
Pandan Jaya
Desa Pandan


4. SMK USJ 12, Subang Jaya (Sekolah Kluster)

SMK USJ 12 adalah sebuah sekolah kluster yang terkenal dengan pencapaiannya dalam mata pelajaran matematik dan juga atletik. Malah pada tahun lepas, pelajar-pelajar dari sekolah ini menjuarai cabaran Ultimate Mathematics, pertandingan peringkat negeri yang dianjurkan oleh pelajar Univeriti Teknologi MARA Puncak Alam. Baru-baru ini juga, seorang pelajar telah memenangi Blackpool Dance Festival dengan mengalahkan 50 pesaing di peringkat antarabangsa.

Kawasan berdekatan:

USJ 3
USJ 4
USJ 11
USJ 17
USJ 21


5. SMK Damansara Utama, Damansara (Sekolah Kluster)

SMK Damansara Utama cemerlang dalam bahasa Inggeris dan unit beruniform, lantas mendapat status Sekolah Kluster daripada dua pencapaian ini. Antara pencapaian mereka yang terunggul dicatatkan di laman web mereka adalah kerana berjaya melatih 10 Raja Pengakap (King Scout) di kawasan daerah Petaling.

Kawasan berdekatan: 

Taman Tun Dr. Ismail
Damansara Kim
Bandar UtamaKesimpulan

Dengan senarai sekolah rendah dan sekolah menengah terbaik di Lembah Klang, anda kini sudah boleh membuat keputusan untuk menghantar anak anda ke sekolah mana! Terdapat juga peta interaktif di setiap laman kawasan kejiranan PropSocial, jadi gunakannya untuk melihat jika ia ada di kawasan rumah idaman anda!

PropSocial, Kejiranan Tulen, Reviu Tulen.(Translated by: MK Zainal, 24th Oct 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

25594291 10155932552786358 1600197366784239171 n small

@admin_ps 

SJK (C) Han Ming, Batu 14 Puchong, is not in the list?

Own dp small

Yea, sending the kids to the international school may not mean you are the best parents, spending that much of money when you don't let the children to mix with all rounder of peoples will make them more ego and some may even look down on others and will only compares.

C  16a085 small

oh yeah! Proud to be an ex-student of SMJK Katholik, PJ

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing