Buying property in malaysia basic rules and regulation
Logo3 small


Mengikut akhbar harian The Star, negara kita berada di kedudukan tertinggi untuk dibuat sebagai pelaburan. Oleh itu, rakyat Malaysia dan warga asing yang ingin memiliki sebahagian hartanah di Malaysia haruslah peka tentang peraturan-peraturan asas tentang pembelian hartanah. Anda sudah tentunya tidak mahu melanggar undang-undang secara tidak sengaja.

Kalau hendak dibandingkan dengan negara-negara jiran atau mana-mana negara sahaja di dunia ini, harga hartanah di Malaysia masih lagi berpatutan walaupun dengan kadar pertumbuhan ekonomi yang tinggi. Dengan aliran kapital dan kewangan yang lancar, pinjaman biasanya mudah didapati. Cukai Keuntungan Modal yang dikenakan oleh kerajaan Malaysia ke atas jualan hartanah juga boleh dikira agak rendah.

Tambahan lagi, nilai kadar tukaran mata wang terkini juga menolong pembeli yang berminat untuk mengambil bahagian dalam pasaran hartanah tempatan.Jenis Hak Milik Hartanah di Malaysia

Sebelum anda membeli hartanah, anda perlu terlebih dahulu memahami jenis-jenis gelaran hartanah yang terdapat di negara ini. Perkara ini biasanya merujuk kepada hak pemilikan. Malaysia beroperasi di bawah Sistem Torrens, dan di bawahnya terdapat tiga jenis hak milik:


Hak Milik Strata

Gelaran ini biasanya diberikan kepada pemilik yang membeli hartanah di kawasan yang dikongsi seperti kondominium.


Hak Milik Individu

Sama seperti gelaran strata, hak milik ini biasanya merujuk kepada hartanah berlaman seperti rumah berkembar dan banglo di mana hartanah tersebut mempunyai sebidang tanah di bawahnya.


Hak Milik Induk

Gelaran ini biasanya merujuk kepada hartanah baru yang sedang dibina dan dimiliki oleh individu di peringkat tertinggi seperti pihak pemaju, memberikan mereka hak dan kawalan penuh terhadap tanah yang dimiliki.Dua Cara Utama Untuk Membeli Hartanah di Malaysia


1. Hartanah yang baru dilancarkan

Anda boleh membeli hartanah terus daripada pihak pemaju (biasanya sebelum projek hartanah tersebut disiapkan), dengan membuat tempahan yang memerlukan sedikit yuran dan kemudiannya membuat bayaran ansuran berdasarkan peringkat-peringkat yang dipersetujui. Pihak pemaju biasanya menggunakan wang ansuran ini sebagai dana untuk proses pembinaan. Cara ini memang popular di kalangan para pelabur.

Lawati laman PropSocial jika anda ingin mencari lebih daripada 135 hartanah yang baru dilancarkan di KL. Namun, pastikan anda buat kajian anda mengenai pemaju tersebut terlebih dahulu bagi memastikan mereka boleh dipercayai. Pastikan juga mereka adalah dikawal selia (dengan permit jualan & pengiklanan yang sah, serta mempunyai lesen pemaju) dan tidak akan bankrap yang akan meninggalkan anda ternganga.


2. Hartanah Pasaran Sekunder (Sub-sale)

Sub-sale bererti sebuah hartanah yang telah dimiliki sebelum ini, dan kini dijual pada ‘pasaran kedua’. Pasaran sub-sale di Malaysia adalah agak besar berbanding hartanah baru, dan cara ini sangat berguna kepada warga asing yang ingin membeli hartanah di Malaysia.

Pastikan anda mengupah seorang peguam hartanah kerana perjanjian jual-beli (SPA) adalah tidak seragam dalam transaksi rumah jenis sub-sale, berbanding dengan pembelian yang dibuat terus dengan pihak pemaju.Adakah Anda Perlukan Seorang Peguam?

Jawapannya adalah YA. Anda sudah pun tahu tentang perkara-perkara asas serta jenis hartanah yang anda ingin beli, sekarang anda perlu mengupah seorang peguam hartanah, membuat tawaran pembelian dan menyediakan deposit sebanyak 10%, di mana ianya boleh dipulangkan kembali berdasarkan syarat-syarat yang diluluskan dan ditetapkan oleh kerajaan negeri (masing-masing mempunyai perincian yang berbeza-beza).

Seterusnya, peguam anda harus menyiapkan SPA. Jika anda membeli daripada pihak pemaju, SPA yang seragam akan digunakan. Setem akan dimatikan di Pejabat Setem dan pemeriksaan akan dibuat terhadap hartanah tersebut. Cukai setem perlu dibayar di Pejabat Setem dan pemindahan hak milik tersebut perlu dibuat di Pejabat Pendaftaran Tanah. Anda (pembeli) mempunyai tiga bulan maksimum untuk membuat bayaran penuh selepas tarikh tanda tangan.

Jika (bagi sebarang sebab) ianya tidak diluluskan, urus niaga tersebut adalah tidak sah dan wang deposit anda akan dipulangkan. Sebaliknya, sebaik sahaja kelulusan diterima daripada Pihak Berkuasa Negeri, penjual akan menerima baki bayaran dan hartanah tersebut akan dipindah milik.

Jika transaksi melibatkan ejen hartanah, anda perlu menyatakan terlebih dahulu akan siapa yang perlu membayar upah ejen tersebut, dan jika jawapan ini tidak jelas, selalunya anda (pembeli) yang akan membayarnya.

Jangan lupa bahawa undang-undang di Malaysia membenarkan ejen untuk mengecaj pembeli atau penjual, asalkan bukan kedua-duanya dalam urus niaga yang sama. Fahamkan bahawa harga yang ditanya bukanlah harga jualan dan jika anda ingin mempertimbangkan pelaburan hartanah di Malaysia, keadaan politik semasa mungkin akan memberi kesan yang besar.

Bergantunglah kepada apa yang anda ingin lakukan dengan hartanah anda, anda harus mengetahui undang-undang dan had tertentu, yang biasanya terlibat dengan pengezonan (sekatan di mana hartanah tersebut adalah sebuah hartanah industri, komersil, pertanian, residensi, juga tinggi dan saiz pembaikan hartanah), kemudahan awam dan hak perjalanan (akses terhadap laluan pejalan kaki, jalan raya dan talian telefon/elektrik) serta bahaya terhadap persekitaran (bahan yang disimpan di dalam hartanah seperti bahan kimia, cat plumbum, asbestos, dan sisa toksik dan juga cara pembuangan masing-masing).

Anda boleh disaman atau dipenjarakan jika perkara ini tidak diambil berat!Bagaimana Sekiranya Saya Seorang Warga Asing?

Warga asing kebiasaannya tidak boleh membeli Tanah Rizab Melayu, Tanah Pertanian, dan juga Lot Bumiputera di Malaysia. Selain itu, anda juga tidak dibenarkan membeli rumah yang mempunyai tanah melainkan ianya berada di dalam komuniti berpagar ataupun dengan hak milik strata.

Skim Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) yang diperkenalkan oleh kerajaan telah membawa beberapa perubahan terhadap pasaran hartanah Malaysia buat warga asing. Bila membeli hartanah di Malaysia, warga asing perlu tahu bahawa adanya harga pembelian minimum (biasanya RM1 juta di Malaysia yang berbeza-beza sama ada pembeli tersebut mempunyai visa MM2H ataupun tidak.

Harga minimum ini adalah berbeza mengikut negeri. Sebagai contoh, di Pulau Pinang, harga minum bagi pemegang visa MM2H adalah RM500,000 (terhad kepada sekurang-kurangnya 2 unit) manakala di Kedah, tiada harga minimum dikenakan kepada hartanah yang ingin dibeli oleh pemegang visa MM2H.

Sesetengah negeri seperti Pulau Pinang mengenakan cukai negeri, yang boleh meningkatkan harga pembelian. Selangor pula tidak mengenakan cukai ini, sebaliknya hanya membenarkan warga asing membeli hartanah bertanah dengan hak milik strata dan tidak membenarkan mereka membeli hartanah sewaktu lelongan.

Buat warga asing, pembelian hartanah di Malaysia bukanlah perkara yang mudah dan anda perlu ada pemahaman yang jelas tentang had yang dikenakan sebelum membuat sebarang pembelian. Baca artikel kami tentang bagaimana hendak membeli hartanah di Malaysia sebagai seorang warga asing untuk mengetahui lebih lanjut.Kesimpulan

Apa yang boleh disimpulkan, pembelian hartanah di pasaran Malaysia bukanlah satu perkara yang susah jika anda telah membuat kaji selidik anda serta mengenal pasti tawaran yang berbaloi dan mengetahui undang-undang mana yang relevan terhadap anda. Jika anda mempunyai seorang peguam yang bagus, ia akan menjadikan kerja anda lebih lancar.

Adakah anda sedang mencari hartanah untuk dilaburkan? Hantar ciri-ciri yang anda sedang cari di Post Requirement dan kami akan membantu anda!(Translated by: MK Zainal, 26th Oct 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@anton 

May I know from which source did you learn that Johor and Penang, it is the agent's practice to collect fees from the buyer and seller? 

I guess if we discover such malpractice , we should report it. 

Img thing small

@domng For Penang it's true! 1% commission paid by owner and 1% commission paid by buyer. Not sure for Johor though.

Signature 28 logo  custom  small

In other words, if there is a willing party who want to pay the agent a total of 2% commission... It does not matter owner or buyer pays?

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing