Reasons why you can t sell your house poor marketing
Logo3 small


Akhirnya anda telah membuat keputusan untuk menjual rumah. Anda meletakkan hartanah anda di pasaran, dan berazam pada diri sendiri “Inilah masanya untuk mendapat pulangan terhadap pelaburan ini”. Beberapa bulan silih berganti, namun anda masih belum mendapat sebarang tawaran. Perasaan kekecewaan terpancar apabila anda menunggu dengan penuh kesabaran dan ia mengambil masa lebih lama dari dijangkakan. Sekali lagi pelbagai soalan bermain dikotak fikiran anda, “Adakah persaingan jual beli hartanah amat sengit atau pasaran hartanah di Malaysia yang sering berubah?". Dibawah merupakan beberapa faktor utama mengapa rumah anda sukar untuk dijual.1. Terlalu Mahal

Dengan lokasi yang strategik serta keadaan rumah yang masih baik, anda pasti merasakan ia akan mudah untuk dijual. Namun jika anda meletakkan harga yang terlalu tinggi, ia amat mustahil sama sekali untuk dijual. Faktor dinamik pasaran seperi pilihanraya, kenaikan kadar dan perubahan zon juga boleh menyumbang kepada perkara ini. Oleh itu, mungkin sudah tiba masanya bagi anda untuk memikirkan semula tentang harga jualan yang telah ditetapkan. Jika anda masih berkeras dengan keputusan anda, untuk jangka masa yang panjang, rumah anda akan menjadi kurang menarik dalam mata pembeli kerana usianya yang lama.


Penyelesaian:

Salah satu cara untuk menyelesaikan isu ini adalah untuk memeriksa transaksi terdahulu daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) untuk mengetahui harga pasaran sebenar untuk hartanah tersebut.

Anda boleh melayari laman sesawang kami untuk mengetahui maklumat mengenai hartanah tertentu. Selain itu, anda dinasihatkan supaya mencatat kebaikan dan keburukan melalui perbandingan hartanah bagi membantu untuk menentukan jenis pelarasan harga yang paling efektif.2. Lokasi Tidak Menarik

Lokasi memainkan peranan penting dalam urusan jual beli hartanah. Jika rumah anda tidak mempunyai akses kemudahan seperti lebuhraya, perkhidmatan pengangkutan awam dan tiada hubungan dengan lokasi seperti sekolah, hospital, pusat beli-belah, kemudahan awam yang lain, semua ini mampu untuk menolak minat para pembeli. Faktor ini boleh mendatangkan masalah yang amat rumit dalam urusan penjualan rumah.


Penyelesaian:

Terdapat tiga komponen dalam menjual sesebuah rumah – harga, lokasi dan keadaan rumah. Jika anda merasakan lokasi rumah anda kurang strategik, maka anda perlu meletakkan harga yang paling menarik berbanding rumah-rumah dikawasan sekitarnya serta memelihara keadaan rumah dengan baik, samada dalaman dan luaran. Anda boleh tumpukan faktor jualan anda lebih kepada faktor kawasan kejiranan seperti pemandangan yang indah serta lokasi kemudahan awam seperti sekolah dan kedai yang berdekatan. Akhir sekali, pastikan ejen berpengalaman dilantik dalam membantu serta menangani masalah anda untuk menjual rumah.3. Hartanah yang Berlebihan

Ini berlaku apabila terdapat banyak hartanah yang sama untuk dijual di kawasan tersebut. Perkara yang paling biasa kita lihat adalah ketika pembangunan baru yang sudah siap dibina namun masih belum dimiliki oleh mana-mana pemilik. Menjual unit di pasaran lebihan bekalan boleh menjejaskan kelajuan jualan anda, permintaan rumah anda dan mungkin juga menjejaskan harga jualan disebabkan oleh persaingan. Ini kerana apabila bekalan melebihi permintaan, ia akan menjadi lebih sukar untuk mencari pembeli.


Penyelesaian:

Keadaan ini berada di luar kawalan anda; jadi jika anda berasa ingin menangguhkan jualan hartanah di pasaran sehingga persaingan yang kurang, itu merupakan salah satu cara yang patut dipertimbangkan. Ataupun anda boleh sewakan rumah itu terlebih dahulu. Jika anda masih berfikiran optimistik, anda juga boleh melengkapkan rumah serta mengubahsuainya. Dengan itu, anda mampu mendahului persaing yang lain dan peluang akan menjadi lebih tinggi bagi anda untuk menjual rumah.4. Pilihan Ejen

Pernahkah anda tertanya-tanya apakah punca sebenar rumah anda sukar untuk dijual? Keadaan rumah yang baik dan lokasi yang strategik masih tidak mampu menarik perhatian pembeli. Bekemungkinan besar masalah berpunca dari ejen hartanah anda sendiri. Perkara ini perlu diberi perhatian kerana ejen hartanah merupakan wakil dibarisan hadapan dalam urusan jual/beli hartanah. Ejen yang dilantik mungkin kurang mahir ataupun menpunyai terlalu banyak hartanah untuk diuruskan boleh menjejaskan proses penjualan. Namun demikian, ini adalah salah satu faktor dan ejen bukanlah punca utama dalam kegagalan penjualan rumah anda. Perkara seperti maklumat yang kurang diperolehi oleh ejen yang dilantik juga boleh mengakibatkan maklumat yang salah diberikan kepada mereka yang berminat terhadap sesebuah hartanah.


Penyelesaian:

Jika anda merasakan ejen yang dilantik tidak menjalankan tugas mereka dengan baik seperti yang diharapkan, anda boleh berbincang dengan mereka tentang kerisauan yang anda hadapi. Mungkin inilah masanya bagi anda untuk mencari ejen hartanah yang lain, mahupun melantik lebih daripada satu ejen bagi mendapatkan keputusan yang lebih efektif. Ini bermaksud anda dapat meluaskan pasaran rumah anda dan meningkatkan lagi peluang untuk menjual rumah tersebut. Jangan lupa! Sila pastikan anda memberi maklumat secukupnya kepada ejen yang dilantik.5. Rangkaian Foto Yang Diberikan Tidak Memadai

Sebelum

Selepas

Seorang pujangga pernah menyatakan bahawa kita hanya mempunyai 7 saat dalam memberikan tanggapan pertama yang baik – meletakkan beberapa gambar yang mempunyai kualiti yang baik amat penting sekali. Kebanyakan pembeli mencari senarai jualan di atas talian (online) dan membuat keputusan berdasarkan imbasan gambar-gambar yang dimuat naik menerusi senarai itu. Jika foto yang diberi kurang memuaskan, ini boleh mengakibatkan pembeli beralih kepada senarai hartanah yang lain.


Penyelesaian:

Jika anda merasakan bahawa anda tidak mempunyai kemahiran fotografi, mengapa tidak melantik jurugambar profesional? Anda mungkin perlu mengeluarkan sedikit wang, tetapi ia mungkin berbaloi. Foto-foto itu harus mempamerkan sudut terbaik rumah anda. Satu lagi cara untuk memperbaiki foto anda adalah untuk memastikan rumah anda bersih dan teratur di hadapan anda. Selain itu, anda juga boleh menyertakan foto-foto yang mempamerkan keunikan dan kelebihan hartanah anda seperti kolam renang dan taman. Sila lihat artikel daripada Zillow Porchlight, bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kebaikan dan keburukan mempamerkan senarai gambar hartanah.6. Pemasaran Lemah

Jika anda beranggapan bahawa dengan melantik seorang ejen hartanah sudah cukup dalam membantu menjual sesebuah hartanah, anda salah! Aktiviti-aktiviti pemasaran amatlah penting dalam menjual sesuatu hartanah dan ia tidak memadai jika hanya ejen hartanah yang dilantik sahaja melakukannya.


Penyelesaian:

Anda boleh memantapkan lagi strategi pemasaran dengan memuat naik iklan di dada akhbar, portal hartanah di atas talian (online) dan juga media sosial. Tambahan lagi, anda juga boleh menyertakan video yang mempamerkan kawasan dalaman dan luaran rumah bagi memberi dimensi tambahan ke atas senarai hartanah anda. Mungkin anda juga boleh mengadakan rumah terbuka bagi pembeli untuk datang tengok rumah itu sendiri, ini dapat membantu rumah anda menjadi buah mulut dikalangan komuniti setempat.


Kami berharap agar artikel ini mampu membantu anda untuk timbang semula strategi pemasaran supaya dapat membantu dalam penjualan rumah anda. Jangan lupa untuk menyenaraikan hartanah anda di PropSocial, kerana ianya PERCUMA!

Jika anda mempunyai cara-cara penyelesaian yang lain, diharap anda dapat berkongsi idea bersama kami di ruang komen dibawah.(Translated by: Razaleigh Zain, 27th Nov 2017)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@Zara 

Can't agree with you more. As the saying goes: You only get one chance to leave a great first impression!

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing

Img 5409 small

@domng need to pay for full listing

20150527 023646 1 small

some owners still think their property is the only jewel, sticking to the high side prices