2018 propertyoutlook
Logo3 small


Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), senario pasaran hartanah pada tahun 2018 akan kelihatan perlahan dan mendatar. Ia berpunca dari inflasi dalam ekonomi Malaysia yang dijangka meningkat pada kadar yang lebih perlahan.

Secara keseluruhan, perkembangan ekonomi terus meningkat dengan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebenar untuk tahun yang dinyatakan pada kadar 5.0 hingga 5.5%. Ini disokong oleh kekuatan berterusan dalam perdagangan global serta permintaan domestik.

Oleh demikian, para pemain di dalam industri hartanah ini haruslah bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan yang akan berlaku pada tahun 2018. Pasaran hartanah di Malaysia yang kurang memuaskan ini menunjukkan penurunan yang ketara. Sudahkah anda bersedia menghadapi 2018? Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda harapkan pada 2018.1. Permintaan Meningkat Terhadap Rumah Mampu Milik

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia, terdapat ketidak-seimbangan di pasaran hartanah di Malaysia sejak 2015. Ia berpunca apabila terdapat ketidakserasian terhadap permintaan bekalan hartanah di Malaysia, dimana kita dapat melihat banyak hartanah kediaman yang bernilai RM250,000 sukar untuk dijual.

Oleh demikian, kerajaan telah mengambil inisiatif untuk membekukan segala pembangunan hartanah mewah yang bernilai RM 1 juta ke atas. Hal ini disebabkan oleh kebanyakan hartanah mewah sukar untuk dijual dan terdapat lebihan bekalan didalam pasaran. Selain itu, kelulusan bagi projek – projek seperti pejabat, kompleks membeli-belah dan pangsapuri servis di bandar yang menelan belanja seperti di atas akan turut ditangguhkan.

Hal demikian dijangka membawa lebihan bekalan ke aliran menurun (downtrend). Lokasi seperti di Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang juga mungkin dapat melihat penurunan marginal yang mungkin berlaku dalam pasaran harga hartanah.

Jangan risau. Pembekuan terhadap pembinaan atau segala aktiviti hartanah yang terlibat hanyalah untuk sementara waktu. Ia akan kembali kepada proses asal sehingga bekalan berlebihan telah berjaya dijual dan segala kelulusan pembinaan akan dinilai berdasarkan kes terlibat.

Oleh itu, para pemaju perumahan hendaklah lebih focus didalam perancangan membina rumah mampu milik. Ramai pemain industri menegaskan untuk meningkatkan bekalan jenis hartanah ini dan juga kemungkinan menjadikannya wajib bagi pemaju untuk membina rumah mampu milik.2. Adakah Pasaran Hartanah Akan Jatuh Merundum?

Menurut seorang pakar juruuukur yang bertauliah, Ernest Cheong, beliau menyatakan bahawa pasaran hartanah yang semakin mahal serta bekalan dan permintaan yang tidak seimbang merupakan salah satu faktor utama terhadap kemerunduman pasaran hartanah di Malaysia. Masyarakat di Malaysia yang berkeinginan mempunyai hartanah kediaman sendiri tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk membeli. Beliau juga mendakwa harga hartanah akan jatuh dari sekitar RM500,000 kepada RM300,000.

Selain itu, menurut COO Henry Butcher Malaysia, Tang Chee Meng, faktor lain juga menyumbang kepada kemerunduman pasaran hartanah seperti kadar pengangguran yang tinggi, kenaikan ketara dalam pinjaman tidak berbayar (NPL) atau kenaikan sebahagian daripada hartanah yang dirampas untuk dilelong.3. Pasaran Rumah Sewa Dijangka Naik

Isu utama yang bakal dibicarakan pada tahun 2018 dalam bidang hartanah adalah dimana ketidakserasian dengan apa yang ditawarkan dalam pasaran hartanah pada masa kini dan kemampuan para pengguna untuk memiliki hartanah kediaman mereka.

Oleh sebab demikian, tahun 2018 ialah tahun dimana kita dapat melihat kadar pasaran rumah sewa akan meningkat 3 hingga 5 kali ganda daripada urus niaga hartanah di kalangan profesional dan diharapkan pasaran hartanah akan menerima hal ini dengan positif.

Tambahan lagi, golongan belia atau millennial pada hari ini selesa untuk menyewa daripada membeli untuk mengikut gaya hidup serta keselesaan berulang dari tempat kerja. Terikat dengan lokasi tertentu atau komitmen yang besar mungkin tidak sesuai dengan cara hidup pada hari ini.

Bajet 2018 menyatakan bahawa kerajaan akan mencari penyelesaiaan baru bagi memberikan perlindungan yang secukupnya kepada tuan rumah dan para penyewa yang terlibat. Terdapat juga inisiatif seperti skim ‘sewa milik’ (rent to own) daripada pihak Maybank Islamic, di mana inisiatif ini dilihat mampu mengukuhkan lagi pasaran sewa di Malaysia.Kesimpulan

Banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangan mahupun penurunan kadar pasaran hartanah di Malaysia pada tahun 2018. Anda dinasihatkan supaya mencari rumah mampu milik di kawasan pinggir bandar supaya anda tidak dibebani dengan hutang–piutang yang tinggi. Anda juga harus terbuka akan pasaran sewa sambil mengawasi pasaran hartanah di Malaysia dimana anda mungkin dapat memiliki rumah dengan harga berpatutan.

Jika anda mempunyai sebarang komen mengenai sorotan pasaran hartanah 2018, sila tinggalkan pendapat anda di ruang yang disediakan.(Translated by: Razaleigh Zain, 16th Jan 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@wilsonwwws2 

My personal view: If your property is in a state whereby the state government changed hands to the opposition party... I would say the impact is more significant than remaining with incumbent state government.

Own dp small

It will be very important on where your property located at for Property owners and is there any amenities around that neighborhood to really secure the rental or demand for it.

Signature 28 logo  custom  small

@JohnL 

Agree with you.

If a investor is able to anticipate/foresee a huge future development beside the property... then that would maximize his investment profits!

Crystal ball fortune telling anyone? haha

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing