Worlds most expensive cities to own property london
Logo3 small


Dengan peningkatan purata tahun ke tahun sebanyak 5.36%, nilai hartanah di Malaysia menjadi topik perbualan hebat diantara kita pada masa kini. Menurut sumber Global Property Guide, terdapat beberapa buah bandar di dunia yang mempunyai nilai hartanah yang terlampau mahal untuk dimiliki.

Ada segelintir diantara kita semakin buntu untuk mencari cara untuk memiliki rumah pertama mereka bahkan menurut Rental Affordability Index, seorang individu yang menerima gaji bulanan yang minimum setiap bulan juga tidak mampu lagi untuk menyewa sesebuah hartanah di bandar–bandar utama di setiap negara. Ada yang terpaksa berkongsi bersama rakan–rakan dengan menyewa bilik sahaja untuk mencari tempat berteduh.

Amaran: Anda mungkin akan merasa sedikit terkesan selepas membaca artikel tentang nilai hartanah di bandar lain dengan membuat perbandingan dengan nilai hartanah di Malaysia. Walau bagaimanapun, nilai hartanah di Malaysia mahupun untuk dibeli atau disewa, nilainya masih lagi berpatutan untuk dimiliki.

Sudahkah anda bersedia untuk mengetahui bandar-bandar manakah yang mempunyai nilai hartanah tertinggi di dunia untuk dimiliki?

*Senarai bandar–bandar ini disusun secara rawak.1. Mumbai, India

Harga per meter persegi: US$15,525
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$2,275

India, sebuah negara yang terkenal dengan filem–filem Hindi. Ramai peminat filem Shah Rukh Khan mesti pernah tanamkan impian untuk tinggal di sana. India merupakan salah satu negara yang mempunyai kos sara hidup yang rendah dengan kos pengangkutan yang murah, serta makanan yang enak. Namun, anda mungkin terkejut kerana nilai hartanah bagi bandar utama di India seperti Mumbai tinggi nilainya. Yang mahu berpindah ke bumi India, anda dinasihati berhati–hati dengan ejen hartanah disana supaya tidak tertipu.

Mumbai, India merupakan sebuah bandar metro dan ia mungkin salah satu faktor penyumbang akan peningkatan nilai hartanah di bandar ini. Selain itu, faktor–faktor lain seperti kekurangan bekalan rumah, kekangan pembinaan projek pembangunan daripada pihak berkuasa dan pasaran pajakan yang tidak fleksibel menyumbang kepada peningkatan nilai hartanah di India.2. London, UK

Harga per meter persegi: US$27,261
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$7,118

Kota London yang terkenal dengan sektor pelancongan, ekonomi yang pesat dan pencapaian teknologi yang canggih masih lagi mengungguli sebagai salah sebuah bandar termahal untuk memiliki sesebuah hartanah. Harga purata sesebuah rumah hingga 10.5 kali lebih tinggi daripada purata gaji yang diterima oleh masyarakat kota London. Mungkin kita dapat melihat perubahan nilai hartanah selepas United Kingdom meninggalkan kesatuan Eropah.

Menurut kaji selidik oleh bank First Direct, pembeli hartanah di London jauh lebih banyak berbanding dengan bandar-bandar lain di UK. Ini mungkin disebabkan oleh pembeli lebih berhati-hati dengan harga yang lebih tinggi di bandar utama, dan dengan kadar duti setem sehingga 12%, kos yang terlibat dalam membeli sesebuah hartanah sangat tinggi. Oleh itu, bagi sesiapa yang ingin memiliki hartanah di Kota Big Ben ini perlu memastikan bahawa mereka telah menemui hartanah yang tepat.3. Hong Kong

Harga per meter persegi: US$26,325
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$7,470

Persaraan adalah menakutkan - dan bukan hanya untuk sebab-sebab melangkah ke fasa kehidupan yang baru. Bagaimana jika anda ingin bersara di bandar–bandar yang mempunyai nilai hartanah yang tinggi seperti Hong Kong? Adakah anda sudah bersedia dari segi kewangan? Adakah anda mampu untuk menampung gaya hidup sebelum ini?

Oleh sebab demikian, ramai diantara pelabur di Hong Kong semakin bijak berfikir, mereka sedar bahawa mereka perlu mula melabur ke atas hartanah di sana. Ia sama sekali memudahkan proses persaraan mereka dengan adanya rumah yang selesa untuk didiami. Kadar ekonomi yang baik di Hong Kong membolehkan mereka membuat persediaan untuk bersara dari sekarang dan mungkin pilihan untuk bersara awal adalah sesuatu yang tidak mustahil.

Hong Kong terkenal dengan pilihan makanan yang lazat dan keindahan pelbagai bangunan pencakar langit. Namun demikian, Hong Kong tetap menjadi salah satu bandar di dunia yang mempunyai nilai hartanah yang mahal sehingga kebanyakan hartanah yang terdapat disana sukar untuk dimiliki bagi mereka yang mempunyai pendapatan yang sederhana.4. Vienna, Austria

Harga per meter persegi: US$15,607
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$2,681

Terkenal sebagai Bandar Impian, Kota Vienna menawarkan pengalaman kehidupan di bandar urban dan juga pengalaman kehidupan desa yang indah. Semuanya ada di Vienna!

Perkembangan ekonomi yang pesat di Vienna menyebabkan permintaan terhadap hartanah seperti pangsapuri semakin meningkatkan, terutamanya bagi penduduk asing. Mereka berminat untuk membeli hartanah di sana dan sekaligus bermastautin di Kota Vienna.

Kota ini juga merupakan salah satu tumpuan utama percutian bagi pelancong dari seluruh pelusuk dunia. Dengan adanya perkhidmatan Airbnb, senario percutian kini berubah apabila pelancong lebih gemar memilih tempat persinggahan melalui perkhidmatan itu. Ia sekali gus meningkat permintaan terhadap hartanah di Vienna bagi memenuhi permintaan Airbnb yang mendatangkan pulangan tinggi walaupun dengan tidak kepastian ekonomi global sekarang.5. Singapura

Harga per meter persegi: US$13,748
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$3,498

Walaupun harga bagi setiap pangsapuri untuk disewa mahupun dibeli berbeza–beza, Singapura masih tersenarai sebagai salah sebuah bandar yang mempunyai nilai hartanah yang tinggi. Tidak hairanlah kenapa hartanah di Kota Singa ini sukar untuk disewa kerana faktor harganya.

Perkembangan ekonomi yang pesat di Singapura ini telah menarik minat golongan tempatan dan luar untuk melabur atas hartanah yang terdapat disini sejak bertahun lagi. Warganegara asing dari China adalah sebahagian besar pemilik hartanah disana. Sama seperti harga hartanahnya, kos sara hidup di Singapura juga meningkat hari demi hari. Penduduk Malaysia yang bekerja ulang-alik antara Johor Bahru dan Singapura juga merupakan salah satu faktor akan kenaikan kos sara hidup disana.

Walau bagaimanapun, penduduk Malaysia usah khuathir. Perjalanan ke Singapura dari Johor baru hanya memakan masa selama 45 minit (kecuali berlaku kesesakan jalan raya) dan boleh teruskan rutin harian seperti biasa.6. Tokyo, Jepun

Harga per meter persegi: US$16,322
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$4,346

Sebut 'sushi', pasti ramai antara kita terus terfikir akan negara Jepun. Namun, tahukah anda bahawa Tokyo merupakan salah sebuah negara membangun dan mempunyai nilai hartanah yang tinggi untuk dimiliki. Populasi penduduk semakin meningkat setiap hari kerana kehadiran penduduk asing yang berhijrah ke kota Tokyo.

Tidak hairanlah digelar sebagai bandar yang maju kerana kehidupan yang sibuk serta pantas, pelbagai pilihan restoran dan tempat hiburan yang sentiasa sibuk; Tokyo mempunyai segalanya. Kuil dan istana yang terdapat disini persis seperti istana–istana kayangan yang tertera di dalam setiap buku fantasi.

Dengan pilihan makanan yang enak, gaya hidup yang aktif serta pemandangan yang menarik, pasti anda ingin berpindah ke sana. Namun, sudahkah anda bersedia untuk membayar nilai yang tinggi untuk hartanah disana? Jika anda inginkan keselesaan, bersedia untuk mengeluarkan sekurang–kurangnya RM3 juta untuk sebuah pangsapuri dimana jika di Malaysia, anda boleh membeli DUA buah pangsapuri serupa seperti di Mont Kiara!7. Paris, Perancis

Harga per meter persegi: US$17,277
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$4,812

Eiffel, I’m in Love! Setiap kali menonton filem ini pasti anda mengimpikan berada di Kota Romantik ini sambil melamar kekasih hati anda dan terus menetap di sana. Tetapi, tahukah selepas krisis ekonomi yang berlaku di Eropah suatu ketika dahulu, nilai hartanah di kota Paris ini semakin hari semakin meningkat dengan pesatnya.

Memiliki sesebuah hartanah di Perancis menjadi tanda kemegahan bagi sesetengah individu. Ia juga merupakan peluang yang baik untuk mencipta pendapatan pasif. Ramai penduduk tempatan dan luar menyedari bahawa melabur dalam bidang hartanah adalah salah satu cara bagi mereka untuk mengecapi kekayaan dan idealnya menjadi sumber pendapatan serta memberikan mereka lebih banyak pilihan dalam kehidupan.8. New York, USA

Harga per meter persegi: US$17,191
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: US$4,942

Bandar dimana impian menjadi realiti. Namun, jika anda ingin memiliki sesebuah hartanah di New York, mungkin agak sukar kerana nilai yang sangat tinggi, kos pembinaan dan cukai yang mahal menjadikan situasi membeli semakin teruk.

Kawasan metropolitan ini mempunyai populasi penduduk yang paling tinggi di United States. Kemudahan yang terdapat disana adalah hasil daripada pembangunan sosio-ekonomi yang baik. Penduduk dapat mengakses kemudahan pengangkutan awam seperti Subway dengan begitu mudah dan senang untuk bergerak ke sana sini. Gaya hidup di New York adalah impian setiap golongan muda pada masa kini.

Baik–baik lirik lagu Alicia Keys cukup benar menggambarkan bahawa jika anda mampu hidup di New York, segalanya tidak mustahil bagi anda.9. Monaco

Harga per meter persegi: US$60,114
Harga sewa bulanan bagi pangsapuri 120 meter persegi: N/A

Dikenali untuk kasino mewahnya, Monaco tersenarai sebagai bandar paling mahal di dunia untuk hartanah anda sendiri. Di kepulaun kecil ini, yang turut dikenali sebagai negara berdaulat Riviera, anda mampu mencari pangsapuri paling mahal di dunia - US$335 juta, sebuah penthouse 2,926 meter persegi (RM1.37 bilion!). Terkesima seketika?

Terkenal sebagai salah satu destinasi pelancongan utama, serta berdekatan dengan Monte Carlo, ia menawarkan pantai-pantai yang indah. Monaco juga merupakan pelopor fesyen pakaian mandian, serta menarik perhatian aristokrasi Perancis, British dan Rusia yang membina vila-vila yang indah, resort mewah, dan rumah mewah yang menarik yang boleh anda lihat hari ini.

Selain itu, cukai duit yang rendah adalah sebahagian daripada sebab harga hartanah di Monaco ini antara tertinggi di dunia – ini kerana semua orang di Monaco mempunyai kehidupan mewah dengan cukai duti yang rendah.


Akhir kata, artikel ini bertujuan untuk menyampaikan maklumat tentang nilai–nilai hartanah pada masa kini. Anda mungkin terkejut sebenarnya Malaysia terletak di tangga ke–55 antara senarai bandar–bandar yang mempunyai nilai hartanah termahal di dunia. Malaysia didahului oleh Bangkok, Manila, Taipei, Dubai dan Sydney. Harga kondominium di Kuala Lumpur agak rendah, antara US$1,800 hingga US$2,000 (RM7,351 hingga RM8,168) bagi satu meter persegi, berbanding dengan bandar-bandar di atas.

Ingin mencari hartanah? Anda boleh membuat pencarian di laman PropSocial atau isi borang ini dan kita akan bantu anda!(Translated by: Razaleigh Zain, 23rd Jan 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

I thought I heard the news that Hong Kong is the most expensive place to own a property. Didn't know #1 is Mumbai, India.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing