Ekvd3pu 0020 lowres
Logo3 small


Sering kali disebut bahawa aktiviti fizikal dapat membuatkan anda lebih sihat, cergas dan bahagia. Jika anda seorang yang mementingkan gaya hidup yang seimbang atau sedang mencari sebuah taman atau persekitaran yang baru untuk berekreasi, lawatilah City of Elmina. Sebahagian daripada Selangor Vision City (SVC), pembangunan bersepadu seluas 5,000 ekar ini terletak bersebelahan dengan Rizab Hutan Tasik Subang yang seluas 2,700 ekar.

Dibangunkan oleh Sime Darby Property, City of Elmina (COE) adalah satu-satunya perbandaran di Malaysia yang mempunyai Central Park berkeluasan 300 ekar dan 480 ekar lagi taman-taman setempat. Terdapat lima jenis konsep taman yang berbeza di dalam Central Park iaitu Taman Hutan, Taman Kebudayaan, Taman Berkonsep Bandar, Taman Komuniti dan Taman Sukan yang akan dibuka kepada umum.

Kini, Taman Komuniti yang berkeluasan 36 ekar telah pun siap dan telah dinamakan “Taman Komuniti Elmina TN50” oleh Kementerian Belia dan Sukan. Ini membuktikan bahawa bandar ini dimodelkan ke arah gaya hidup sihat dan seimbang untuk generasi akan datang. Orang ramai akan dapat menikmati pelbagai kemudahan seperti arboretum, kedai makanan dan minuman terbuka, kawasan seni awam, taman permainan dan padang sukan apabila Central Park siap sepenuhnya. Berikut adalah 4 aktiviti rekreasi yang boleh anda lakukan di sini untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan anda.1. Cabar Kemampuan Fizikal Anda

Jika anda ialah seorang pelari atau penunggang basikal, anda akan jatuh cinta dengan City of Elmina. COE akan mempunyai trek larian dan trek berbasikal sejauh 90km apabila disiapkan sepenuhnya. 45km merupakan trek mengelilingi bandar, dan 45km lagi merupakan trek kawasan kejiranan yang akan menghubungkan fasa-fasa yang berbeza di dalam perbandaran ini.

Setakat ini, 25% daripada trek larian dan trek berbasikal ini telah pun siap. Direka berdasarkan prinsip “Crime Prevention Through Environmental Design” (CPTED), trek ini akan dilengkapi dengan penampan lanskap untuk memastikan keselamatan penduduk/orang awam daripada trafik sepanjang laluan kenderaan bermotor.2. Selami Diri Anda Dengan Alam Sekitar

Sedang mencari percutian ideal yang jauh dari kesulitan hidup di bandar? Anda tidak perlu mencari jauh. Sama ada anda bersendirian atau bersama keluarga dan rakan taulan, terdapat banyak yang boleh anda lakukan di sini seperti makan tengahari sambil berkelah di tepi tasik, berjalan kaki sambil mengambil angin mahupun senaman yoga. Kesemua aktiviti ini akan membantu anda untuk berhubung dengan alam semula jadi dan meningkatkan kesejahteraan anda.3. Sertai Taman Komuniti

Sebuah lagi ciri yang menarik mengenai COE adalah kebun komuniti yang disediakan oleh pemaju untuk warga penduduk Elmina. Sebagai pemilik rumah di sini, anda layak untuk memohon sebuah plot kebun (khas bagi pemohon terawal). Di kebun ini, penduduk akan digalakkan untuk menanam tanaman herba, sayuran serta buah-buahan.

Ini merupakan inisiatif yang baik oleh pemaju untuk memupuk sifat kemasyarakatan. Selain menjadi tempat untuk berehat dari hiruk-pikuk bandar, ianya juga merupakan cara yang bagus bagi penduduk untuk memanfaatkan kemahiran mereka sambil meneroka bakat berkebun yang terpendam. Manakala orang awam pula boleh menjangkakan kedatangan konsep pasar segar dalam masa terdekat.4. Temui Spesies Tanaman Yang Terancam Dan Jarang Dijumpai

Adakah anda seorang pencinta alam? Adakah anda mahu mengetahui lebih lanjut mengenai hutan hujan tropika? Maka City of Elmina adalah tempat untuk anda. Taman Warisan Elmina (sebahagian daripada Taman Hutan, di dalam Central Park) merupakan projek penghutanan semula yang memberi tumpuan kepada penanaman semula dan pemuliharaan spesies pokok terancam dengan bantuan daripada Pusat Penyelidikan dan Pemuliharaan Hutan Hujan Tropika. Hampir 360 spesies terancam dan jarang ditemui telahpun ditanam di taman ini sebagai usaha pemuliharaan.

Sehingga kini, 8 daripada 16 pepohon besar yang matang telah dipindahkan dari Bukit Jelutong. Tumbuhan lain yang boleh didapati di sini adalah seperti Shorea dan Hopea, genus tumbuhan dalam keluarga Dipterocarpaceae atau pohon-pohon hutan hujan tropika tanah rendah. Jika anda bernasib baik, anda boleh terjumpa burung flamingo berkepala jingga yang kecil. Taman Warisan Elmina adalah cara terbaik untuk mengalami persekitaran hutan.BONUS - Kediaman Terbaik Untuk Seisi Keluarga

Bayangkan anda pulang ke rumah – disambut dengan taman-taman yang luas dan menghijau, sebuah tempat yang menawarkan ketenangan melalui landskap semulajadi namun berdekatan dengan pusat bandar. COE dapat memberikan anda gaya hidup sebegini dengan menawarkan perumahan pegangan bebas – antara projek yang terbaru termasuk Elmina Green 1 dan Semanea Hills.

Dengan saiz lot tanah yang bermula dari 20’ x 70’ dan susun atur pelan terbuka yang luas, pemilik rumah akan mempunyai kebebasan untuk mendekorasi dan menyusun atur rumah mereka mengikut pilihan sendiri. Di samping itu, dengan kedua-dua gaya klasik dan moden, tidak ada keraguan lagi bahawa kediaman di sini dapat memenuhi kehendak generasi yang berbeza. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai unit yang tersedia.


Inilah dia 4 aktiviti sihat dan seronok yang boleh dilakukan di City of Elmina. Dikelilingi oleh kehijauan, anda pasti akan menemui ketenangan. Lawati kejiranan ini dan kongsikan dengan kami pendapat anda. 


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

C  16a085 small

nice place for retirement, as it is quite some distance away from the city's hustle & bustle 

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

It is actually a very tranquil location. Actually not a bad choice to invest in as it has potential to grow into a next place-to-be.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing