Create the hotel inspired bathroom in your home propsocial
Logo3 small


Bayangkan nikmatnya dapat mandi di bawah kesegaran air pancuran di bilik mandi anda sebaik sahaja anda bangun daripada tidur dan yang lebih menarik lagi apabila anda dapat melangkah masuk ke bilik mandi terus dari bilik tidur – seumpama orang yang mengelilingi dunia yang bangun di hotel di sebuah negara lain setiap hari. Sekiranya anda inginkan percutian laksana di hotel mewah, sebuah bilik mandi yang direka cantik atau yang bersebelahan dengan bilik tidur anda akan menjadikan tempat beristirahat yang memberi ketenangan kepada anda, jauh daripada hiruk-pikuk kehidupan yang sibuk, selain menambah nilai kepada hartanah anda.

Teruslah membaca kerana kami akan menyenaraikan idea untuk menjadikan bilik mandi yang diinspirasikan daripada bilik mandi hotel anda lebih menarik dan praktikal.


Warna Memainkan Peranan Penting

Mula-mula sekali, gunakan warna putih yang lembut sebagai warna asas dan digayakan dengan warna kehitaman arang dan krom. Kebanyakan bilik mandi tampak mahal dan elegan sekiranya dicat dengan warna putih. Tuala mandi, pemukaan atau almari berwarna putih boleh menimbulkan stail bilik mandi yang mewah untuk beristirahat. Selain daripada itu, anda boleh menambah warna dan rona yang berbeza untuk menonjolkan keperibadian anda selain mewujudkan suasana yang mendamaikan.

Antara warna yang dicadangkan ialah biru laut, kelabu dan warna cerah yang lain. Warna-warna ini amat sesuai untuk warna putih. Peralatan mandi yang memberi tona kelabu dan perak berkilat mampu memberi kesegaran kepada bilik mandi. Warna biru yang cantik pastinya memberi anda ketenangan yang tidak dapat dinafikan pada penghujung hari yang sibuk!


Pencahayaan Amat Penting

Perhatian yang teliti perlu diberi sekiranya anda mahu mewujudkan bilik mandi cantik yang berinspirasikan bilik mandi hotel. Biasanya pemilik rumah terlepas pandang soal pencahayaan dalam keghairahan mereka untuk menjadikan bilik mandi nampak mewah. Peralatan bilik mandi yang mewah memangnya baik tetapi tanpa pencahayaan yang betul, bilik mandi anda tidak akan menampakkan serinya. Pencahayaan yang betul, terutamanya cahaya yang lembut, boleh menimbulkan suasana yang menyaman dan memberahikan. Apabila cahaya yang betul berpadu dengan warna cat di dalam bilik mandi anda, pencahayaan itu akan menjadikan bilik mandi anda tempat yang paling menyamankan.

Cahaya yang terlalu terang tidak disyorkan kerana ia menimbulkan suasana yang tidak selesa terutamanya sekiranya semasa anda mandi, mata anda memandang ke arah siling. Justeru, cuba padankan tona dan skim warna bilik mandi anda dengan mentol lampu dan peralatan bilik mandi agar kesemuanya sepadan. Berbincanglah dengan mereka yang mahir mengenai pencahayaan untuk mengetahui reka bentuk lampu yang sesuai dan ketahuilah peri pentingnya kesepaduan antara bahagian permukaan dengan lampu. Jangan lupa untuk memilih mentol jimat tenaga agar anda dapat menikmati mandian yang lama dan menyegarkan.


Kelengkapan Bilik Mandi, Tekstur dan Kemasan dengan Sentuhan Peribadi

Sekiranya anda mempunyai bajet yang mencukupi, anda boleh menempah kelengkapan bilik mandi yang unik termasuk lantai, dinding dan siling. Ini membolehkan anda memiliki kelengkapan, tekstur dan kemasan yang berkualiti tinggi, yang dihasilkan oleh tukang yang mahir dan berpengalaman dalam bidang pembuatan berkenaan. Bagaimanapun, kelengkapan tersebut tidak perlulah terlalu mahal penekanan anda adalah terhadap alam sekitar dan kelengkapan, dan bukannya mewah – apa yang perlu dilakukan ialah mencari dan mendapatkan kombinasi yang sepadan.

Dalam mencari peralatan untuk kelengkapan bilik mandi seperti sinki, cermin, penyangkut tuala dan sebagainya, carilah yang diperbuat daripada gangsa, tembaga, keemasan dan krom agar bilik mandi anda tampak mewah. Misalnya, kelengkapan yang diperbuat daripada tembaga mewujudkan gaya anggun kepada bilik mandi anda, memudahkan anda untuk mengandingkan antara yang klasik dengan yang kontemporari, dan mewujudkan persekitaran spa pada tahap tertinggi di bilik mandi anda. Krom turut menjadi kesukaan ramai kerana bukan sahaja ia tampak hebat dan mudah diselenggara, ia tidak begitu mahal berbanding dengan bahan yang lain. Lagipun, anda boleh menggabungkan antara warna gelap dengan warna keemasan, menjadikannya serupa dengan bilik mandi hotel 5 bintang.

Jubin juga boleh mengubah rupa bilik mandi anda – pilihlah jubin yang simple bagi memudahkan kerja-kerja untuk membersihkannya. Satu perkara yang harus diingat – jangan pilih kelengkapan kerana ‘rupanya’ atau ‘harganya yang murah’ berbanding dengan fungsi kelengkapan tersebut. Apabila memilih kelengkapan yang sesuai untuk bilik mandi yang diinspirasi daripada bilik mandi hotel mewah, jenis bahan dan tekstur yang berkualiti, serta prestasi, mengatasi segala-galanya.


Bilik Mandi Bertema

Dengan adanya tema, bilik mandi anda yang membosankan akan menjadi ruang yang kohensif dan menyegarkan untuk anda bersantai sambal beristirahat. Pilihan yang ada adalah cukup banyak dan anda boleh memilih daripada moden kepada klasik, industri kepada fusion, minimal kepada mewah.

Misalnya, untuk bilik mandi yang moden dan yang kurang mahal yang diinspirasi daripada bilik mandi hotel, kesederhanaan menjadi keutamaan. Corak yang garang, berbentuk geometrik, garisan dan warna-warna asli boleh menjadi tema utama bagi bilik mandi yang minimal. Corak garang menjadikan ruang bilik mandi tersebut nampak lebih besar dan memberi watak kepada bilik mandi berkenaan, dan corak bentuk geometrik seperti pancuran berbentuk empat segi membuatkan anda berasa seolah-olah mandi di dalam hujan. Bingkai cermin berbentuk geometrik yang digantung pada dinding bilik mandi, atau cermin yang dipasang dari lantai hingga ke siling turut memberi pandangan yang serupa.

Selain daripada itu, lantai boleh digilap untuk disepadankan dan meningkatkan kekemasan susun atur bilik mandi. Gunakan jubin putih dan kelabu untuk dinding, juga untuk kelengkapan dan hiasan bilik mandi dan elakkan warna yang berwarna-warni. Anda perlu menentukan temanya terlebih dahulu sebelum membeli kelengkapan dan aksesori bilik mandi.


Bau-bauan yang harum

Alangkah seronoknya apabila bilik mandi anda berbau segar dan bersih setiap kali anda pulang ke rumah. Bau-bauan yang harum mewujudkan suasana yang bersih dan mententeramkan, dan anda tidak mahu berada di bilik mandi yang tampak mewah tetapi berbau busuk, sekali gus merosakkan hari anda.

Terdapat banyak cara untuk mengekalkan keadaan bilik mandi anda seperti mana bilik mandi hotel tanpa perlu menggunakan bahan kimia yang kasar untuk menutupi bau busuk tersebut. Pertama, bilik mandi anda perlu mempunyai sistem pengudaraan, seperti kipas moden pasang siap dan tingkap untuk peredaran udara. Bilik mandi yang sentiasa lembab akan menyebabkan bau hapak. Selain daripada itu, anda juga boleh menggunakan lilin wangi atau penyebar minyak wangi, menggunakan wangian lavender, kamomil dan mawar untuk bau yang menenangkan. Panduan: Wangian udara dengan fungsi antibakteria dan beg arang buluh adalah antara bahan yang boleh mengekalkan kebersihan bilik mandi anda.


Teknologi Terbaharu

Teknologi terbaharu di bilik mandi hotel ialah bagaimana bilik mandi itu berfungsi untuk kegunaan tetamu-tetamunya. Dengan itu, penggabungan teknologi dan mewujudkan bilik mandi pintar kini semakin popular. Seperti rumah pintar, integrasi kedua-duanya memberi kemudahan yang selari dengan kesibukan gaya hidup dan kreativiti masa kini. Anda tentunya terpegun dengan kombinasi mewah dan fungsinya.

Teknologi pintar termasuk pancuran mandi automatik, televisyen dan stereo kalis air binaan dalam dinding dengan kawalan suara, dan sebagainya, menawarkan manfaat yang pelbagai meliputi keselamatan dan kemudahan, selain daripada kecekapan. Pancuran mandi automatik membolehkan anda menetapkan lebih awal suhu air menggunakan telefon pintar tanpa perlu bangun dari katil; televisyen atau stereo kalis air dengan kawalan suara yang dipasang dalam dinding membolehkan anda terus berhibur, dapat mengikuti trend dan berita terkini ketika anda sedang berehat dalam tab mandi yang dipenuhi buih.


Berbangga dengan Perkakasan di Bilik Mandi Anda

Aksesori meningkatkan lagi rasa mewah semasa berada di dalam bilik mandi yang diinspirasikan daripada bilik mandi hotel. Barang-barang seperti jubah mandi, hamparan dan tuala mewah boleh membantu anda untuk menikmati bilik mandi hotel dalam bilik mandi anda sendiri. Tuala dan jubah mandi adalah antara barang yang pertama yang menyentuh kulit anda, justeru pastikan anda mendapat yang terbaik untuk diri anda.

Sekiranya ruangan bukannya suatu masalah, anda boleh meletakkan hiasan besar di tengah-tengah bilik mandi anda, misalnya tab mandi di tengah-tengah bilik mandi anda. Bayangkan kedua-dua kaki anda terjulur keluar dari tab mandi berkenaan sambil anda menikmati koktel dengan lilin wangi di sebelah anda – seumpama berada dalam syurga!


Akhir sekali

Anda tidak perlu pergi jauh untuk mendapatkan layanan hotel 5 bintang. Dengan panduan yang diberikan, anda boleh merealisasikan impian anda untuk memiliki bilik mandi yang setaraf dengan bilik mandi hotel di rumah anda sendiri – pada bila-bila masa.

Untuk lebih banyak panduan dan maklumat berguna, sertai komuniti kami melalui bahagian PropSocial’s discussions.(Translated by: Rosmawar Razak, 21st August 2018)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Ck small

Wah very nice 

Img 6323 small

great sharing!!^^

Img 5409 small

if can share the est. cost of reno is greater.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing