Propsocial life lessons for property enthusiasts
Logo3 smallPasaran hartanah merupakan pasaran yang amat baik untuk pelaburan. Ada banyak kisah kejayaan yang telah diceritakan tentang pelaburan hartanah. Bak kata pepatah, ikutlah resam padi, semakin tua, semakin berisi—maka begitu jugalah bidang hartanah ini kerana pengalaman adalah kawan terbaik anda di dalam perjalanan menuju kejayaan.

Pengalaman itu dijadikan sebagai pengajaran dalam kehidupan, yang dikumpul melalui pengetahuan yang luas dan juga kecekalan yang tinggi. Kehidupan kita sukar diramalkan—samalah juga seperti pasaran, setuju? Kadang-kadang, dengan membetulkan niat, ia membolehkan kita melihat dari perspektif yang berbeza.

Janganlan membenci permainan dan para pemainnya. Sebaliknya, jadikanlah kedua-duanya inspirasi untuk berjaya, sama ada di dalam perniagaan atau di dalam kehidupan.


1. Jangan mudah mengalah kepada pengkritik

Pengkritik ada di mana-mana jua sekarang. Usaha mencari hartanah yang bersesuaian mungkin sukar dan ini mungkin disebabkan oleh keadaan pasaran yang tidak menentu buat masa kini atau faktor kewangan yang masih tidak kukuh untuk merebut peluang-peluang pelaburan.

Ramai yang akan berputus asa sebelum permainan berakhir! Janganlah anda ikut rentak majoriti. Usah disorong badai. Apa kata jika anda melawan arus yang melanda? Anda mungkin tersilap apabila pelaburan hartanah anda rupa-rupanya di lokasi yang terpencil dan segala-galanya kini seperti menentang anda. Namun begitu, anda haruslah tetap yakin dan sentiasa ingat bahawa tiada pelaburan yang buruk. Hasil pelaburan anda bergantung kepada pelan pelaksanaan.

Ramai yang telah melalui dilema sebegini dan kemungkinan mereka akan memberitahu bahawa anda juga tidak akan mampu melakukannya. Ambil yang jernih, buang yang keruh. Jika anda gagal pada percubaan pertama, teruskan mencuba, tetapi berhati-hati di pusingan seterusnya. Sebeginilah adat perniagaan hartanah, hanya yang sanggup mengambil risiko akan mendapat pulangan yang besar akhirnya!


2. Teruskan belajar


Semakin banyak anda menimba ilmu, semakin banyak keuntungan yang akan diperolehi! Ilmu-ilmu itu tiada batasan dan sentiasa ada di sekeliling kita. Proses pembelajaran yang berterusan akan sentiasa memberi manfaat. Manusia sering memandang remeh sumber ilmu. Petua-petua tentang hartanah boleh dipetik dari orang-orang yang kita temui setiap hari. Para veteran, contohnya, yang telah lama menjurusi bidang ini adalah lebih arif dan lebih berpengalaman dalam menelusi corak pasaran semasa.

Pupuklah perasaan ingin tahu dan bentuklah sifat terbuka dalam menerima pendapat dan maklumat yang mungkin kita tidak langsung tahu. Oleh itu, kumpulkanlah segala maklumat bermanfaat di sepanjang perjalanan anda sebagai seorang pelabur. Dengar dan hormati mereka yang memberi nasihat kerana berkemungkinan besar nasihat-nasihat itu akan membantu anda nanti. Tanamkan sifat rendah diri walaupun anda sudah lama berada di dalam industri ini. Semakin banyak kita tahu, semakin banyak lagi yang kita harus belajar. Strategi ini bukanlah untuk bidang hartanah sahaja, namun juga perlu diterapkan dalam setiap aspek kehidupan kita.


3. Menjaga hubungan


Tidak, bukanlah hubungan romantis yang ingin diketengahkan di sini. Sebaliknya, budaya ‘networking’ sangat penting dalam kehidupan setiap individu. Ada ketikanya anda akan bertemu individu-individu yang berfikiran sama dan saling dapat memahami satu sama lain, lalu terus akrab. Senario ideal ini juga boleh diaplikasikan ke dunia perniagaan, khususnya dalam perniagaan hartanah.

Kuncinya adalah pemerhatian. Bayangkan anda sedang bersama mentor atau individ-individuu relevan di dalam bidang hartanah. Telitilah secara kritikal sikap dan pendapat yang mereka sampaikan. Ini membolehkan anda memperbaiki dan menambah nilai kehidupan anda dengan melatih diri supaya menjadi yang terbaik demi mencapai kejayaan.

Setiap petua atau pendapat yang diberi perlu dijadikan sumber bimbingan dan dorongan. Namun pada masa yang sama, kita juga harus sudi menawarkan pendapat dan nasihat sebagai tukar ganti. Hubungan perniagaan samalah seperti hubungan peribadi, di mana proses dua hala memberi nilai kepada satu sama lain.


4. Berstrategi jangka masa panjang


Hasil tuaian selalunya lebih tinggi di dalam jangka masa panjang. Namun ianya bergantung kepada bagaimana setiap individu melihat masa depan mereka— sesetengah pelabur memilih untuk meraih cepat keuntungan ratusan ribu, sementara yang lain sabar menanti habuan yang lebih besar.

Pernahkah anda terdengar tentang hartanah di kawasan bandaraya yang rendah nilainya seabad-dua lalu dan kini harganya melonjak naik kepada jutaan ringgit? Inilah idea yang ingin diketengahkan di sini. Ramalan jangka pendek adalah berisiko dan tidak selari dengan strategi mengumpulkan kekayaan.

Oleh itu, kesabaran merupakan kekuatan. Janganlah terburu-buru membeli hartanah lantas menjualnya pula dalam tempoh hanya beberapa tahun. Strategi menbeli-jual rumah boleh dilakukan dalam jangka panjang juga. Dengan strategi yang tepat untuk rancangan masa depan, anda akan sentiasa menang di dalam pelaburan ini.


Kesimpulan

Seperti juga keadaan pasaran yang sentiasa berubah-ubah, kehidupan kita ini juga adalah proses pengenalan diri yang penuh saat-saat suka mahupun duka. Hakikatnya, bukanlah semata-mata kejayaan di dalam pelaburan sahaja yang wajar dikejar, tetapi juga mempelajari dari kesilapan hari ini bagi menghindari kesilapan di hari-hari akan datang.

Lekuk pembelajaran perlu terus dicari, sama ada di dalam industri ini mahupun di dalam kehidupan. Kita mestilah menjadi pelajar terbaik untuk terus berkembang dan menambah nilai di dalam kehidupan kita.

(Oleh: Sathish Veera)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing