Propsocial illegal brokers agents 3
Logo3 small


Ejen-ejen haram masih menghantui industri hartanah tempatan.

"Saya ada mendengar tentang keresahan dan rasa tidak puas hati mengenai jumlah ejen-ejen haram yang kian meningkat, dan isunya yang terbesar ialah berkenaan penguatkuasaan," ujar YBM Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

"Terdapat peruntukan di dalam Akta [Pindaan 2017] di bawah subseksyen 20A di mana mana-mana pegawai polis di bawah pangkat Inspektor mempunyai kuasa untuk menyiasat sebarang salahlaku," jelas beliau. "Namun yang menyesalkan adalah bahawa tiada seorang pun broker haram yang telah didakwa dalam mana-mana mahkamah."

Isu ini digariskan oleh Timbalan Menteri di majlis NREA Gala Dinner 2018 ke-10 yang dianjur oleh Malaysian Institute of Estate Agents (MIEA). PropSocial adalah salah satu penaja majlis NREA Gala Dinner.

Timbalan Menteri Raja Kamarul Bahrin (tengah) dan Presiden MIEA Eric Lim (kiri) menyampaikan Anugerah Firma Hartanah Terbaik NREA 2018 kepada Cik Tay Lee Chin, Pengarah Eksekutif Hartamas Real Estate (sumber: MIEA)


Agen-agen gelap bebas berleluasa

Menurut Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen-ejen Hartanah [Pindaan] 2017, sesiapa yang melanggar seksyen 22(c) adalah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 30(i) dan boleh disabitkan denda tidak melebihi RM300,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Buat masa ini, terdapat 1,375 firma hartanah di Malaysia dan 1,964 Ejen Hartanah Berdaftar yang memberi pekerjaan kepada lebih 20,000 perunding hartanah (REN). Namun begitu, jumlah broker-broker gelap dalam Malaysia adalah dianggarkan seramai dua kali ganda bilangan REN.

"Saya risau bahawa broker-broker gelap ini bebas beroperasi secara haram dan menyebabkan orang awam ditipu atau disalahnyatakan," kata Raja Kamarul Bahrin.

(sumber: StraitsTimes.com)


Tiada tempat untuk broker haram

Timbalan Menteri turut mengulas bahawa dari jumlah RM139 bilion nilai urusniaga hartanah pada 2017, RM90 bilion atau 60% darinya adalah diuruskan oleh ejen-ejen hartanah. Ini menekankan kepentingan sumbangan mereka kepada ekonomi.

Tambah beliau lagi, ejen-ejen hartanah turut memainkan peranan penting dalam membantu pemaju-pemaju hartanah memasarkan projek. “Saya turut difahamkan bahawa terdapat broker-broker haram yang menyamar sebagai firma pemasaran mewakili pemaju,” katanya.

“Memandangkan ini masalah perumahan, saya sudi berbincang dengan MIEA, pihak Lembaga, pihak polis serta semua pihak berkaitan untuk mencari jalan terbaik menangani hal ini demi melindungi urusniaga hartanah,” kata Raja Kamarul Bahrin, lalu menambah, “Tidak akan ada tempat untuk broker-broker gelap di dalam negara membangun seperti kita.”

“Broker-broker gelap ini bebas beroperasi secara haram dan menyebabkan orang awam ditipu atau disalahnyatakan.” - Timbalan Menteri Raja Kamarul Baharin (sumber: MIEA)


Nak Bincang? Tunjuk Tag

Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen-ejen Hartanah Malaysia (LPPEH), badan pelaras ejen hartanah di Malaysia, lazimnya menerima 50 hingga 60 aduan setiap bulan dari pembeli-pembeli hartanah yang telah ditipu ejen haram.

Di NREA Gala Dinner, presiden MIEA En. Eric Lim turut menyentuh berkenaan kebimbangan terhadap gejala broker-broker gelap yang sedang “merebak liar” sehingga menyebabkan kerugian kepada pendapatan kerajaan serta menjejaskan reputasi ejen-ejen hartanah berdaftar.

Bekas presiden MIEA, En. Siva Shanker juga menyaran agar pembeli jangan menggunakan ejen-ejen gelap kononnya untuk berjimat. “Nasihat untuk orang awam: USAH BERURUSNIAGA DENGAN MANA-MANA EJEN TIDAK BERDAFTAR.” Tambah beliau lagi, “Akan buruk padahnya jika berlaku penipuan. Kewangan anda mungkin tak mampu pulih sekiranya ia melibatkan jumlah wang yang besar.”

Menurut En. Siva, semua ejen-ejen dan perunding hartanah yang berdaftar dengan LPPEH ada diberi tag yang wajib dipaparkan semasa setiap urusniaga dan perjumpaan dengan pelanggan.

(sumber: BOVAEA)

Tegasnya lagi, “Bila berurusan dengan ejen-ejen hartanah, minta mereka tunjukkan tag. Jika mereka tiada tag, jangan layan mereka. Nak bincang, tunjuk tag.”

Biarpun begitu, ada juga ejen-ejen gelap yang menggunakan tag palsu. Namun, terdapat sebuah aplikasi percuma bernama LPPEH–BOVAEA yang boleh digunakan pembeli hartanah untuk mengesahkan lesen seseorang ejen itu dengan hanya memasukkan butiran ejen atau mengimbas kod QR dari tag ejen tersebut. Aplikasi ini boleh dimuat-turun dari Apple Store dan Google Playstore.

Satu-satunya tindakan yang mampu anda ambil jika ditipu ejen haram ialah dengan membuat aduan, tanpa sebarang jaminan bahawa wang anda akan dapat dikembalikan. Jadi, pastikanlah bahawa anda hanya berurusan dengan ejen-ejen hartanah berdaftar.

(Oleh: Syamil Zahari)

Pernah berjumpa atau berurusan dengan broker-broker gelap ini? Kongsilah kisah anda.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 20180608 143334 small

Malaysia = NATO = No Action, Talk Only!!!

Abdulrashidpea small

I agree.. need to crack the illegals

Kith   kin   freeman woo   kith and kin   photo by all is amazing small

Agreed to encourage public engage registered REN but not really agreed with this word "illegals" sound serious but no action? 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing