Propsocial buy home time
Logo3 small


Bilakah waktu terbaik untuk membeli hartanah? Saya pasti semua ada jawapan masing-masing berdasarkan pengalaman mereka.


Memburu Peluang

Untuk mereka yang masih belum membeli hartanah, waktu anda mungkin belum tiba lagi—harapnya, di satu hari nanti. Buat masa ini, ramai masih lagi menunggu. Seorang pegawai atasan dari syarikat pemaju hartanah terkemuka di Malaysia pernah memberitahu saya bahawa waktu terbaik untuk membeli hartanah adalah 20 tahun lalu; waktu kedua terbaik ialah barangkali hari ini.

Pada mereka yang sudah lama melabur di dalam bidang hartanah, waktu terbaik adalah apabila ada tuan hartanah yang terdesak menjual di bawah nilai pasaran semasa. Atau, mungkin juga apabila mereka terjumpa sebuah hartanah lelongan yang tiada pembida biarpun harganya 20% lebih murah dari harga pasaran! Pelabur sebegini akan sentiasa mencari peluang-peluang berpotensi.


Waktu Paling Tidak Menyenangkan

“Nasi sudah menjadi bubur…” (sumber: Tenor.com)


Bilakah waktu yang paling tak kena untuk membeli hartanah? Untuk pembeli-pembeli rumah pertama, waktu yang paling teruk ialah mungkin apabila berlakunya krisis kewangan dan ekonomi sejurus selepas mereka membuat pembelian. Sentimen negatif selalunya menyelubungi sepanjang sesebuah krisis, dan mereka mungkin kini menyedari yang mereka telah membayar RM400,000 untuk sebuah hartanah yang sekarang hanya bernilai RM360,000.

Nasihat terbaik? Lupakan sahaja pasaran hartanah—teruskan bayaran bulanan anda dan nikmatilah kediaman baru anda. Proses pemulihan akan menyusul. Jika kita merujuk kepada krisis-krisis lalu, pengalaman menunjukkan bahawa ekonomi dan pasaran pasti akan bangkit kembali. Dari kegawatan di 1980an hinggalah ke krisis hartanah AS pada 2007, pasaran hartanah Malaysia hanya terjejas untuk beberapa tahun sahaja.

Untuk pelabur-pelabur veteran, masa paling malang adalah apabila terlepas peluang membeli. Saya masih ingat lagi waktu saya membeli sebuah kondo di Kelana Jaya pada 2007. Unit-unit di sana bersaiz lebih 1,000 m persegi dan rata-ratanya bernilai kurang daripada RM200,000. Saya berkesempatan membeli satu unit berharga RM183,000 dan berhajat untuk membeli satu lagi unit pada harga RM192,000. Namun pembelian itu terbatal kerana saya tidak berjaya mendapat harga tawaran yang saya inginkan.

Beberapa tahun kemudian, kondo itu mencecah harga RM400,000. Unit yang sempat saya beli dulu telah dapat saya jual pada harga RM460,000 selepas tamat tempoh RPGT. Kalaulah saya tidak membatalkannya…, kan?

Pelamin anganku musnah (sumber: Reddit)


Satu Hari Nanti

Ada ramai kenalan saya yang berniat untuk membeli hartanah pada “satu hari nanti”. Apabila ditanya bila, rata-rata jawapan mereka hanya samar, dan malah “suatu hari nanti” itu tidak kunjung tiba pun.

Jika kita perhatikan pasaran-pasaran matang hartanah sedunia, pemilikan hartanah akan memudahkan hari-hari persaraan kita. Malah, di sesetengah negara, ia adalah tiket untuk melepaskan diri dari belenggu kemiskinan.

Di Silicon Valley, contohnya, gaji bulanan seorang pegawai keselamatan adalah AS$2,400 tetapi dia akan berkesulitan setiap bulan disebabkan kos hartanah yang tinggi. Kadar sewa yang lazim untuk sebuah unit satu bilik di sana adalah AS$2,400. Dia mungkin boleh berkongsi sewa sekarang ini, namun bagaimana nanti apabila usianya makin lanjut atau apabila dia mula berkeluarga?

Kita perlu menyedari bahawa apabila kita bersara, pendapatan kita akan terhenti dan sewa bulanan akan menjadi beban. Namun, sekiranya hari ini kita mampu memanifestasikan pembelian “suatu hari nanti” itu menjadi pembelian kali pertama, kos hartanah itu akan terlunas selepas 30 tahun.

Sebuah hartanah berharga RM200,000 yang nilainya meningkat 2% setahun akan menjadi RM500,000 setelah 30 tahun. Pastinya, inflasi akan menelan sebahagian besar peningkatan RM300,000 itu, tetapi saya ingin mengingatkan bahawa ramai antara kita yang belum tentu ada RM500,000 dalam akaun bank apabila kita bersara.

Rumah impian anda kini menanti! (sumber: Tenor.com)


Buatlah Persediaan

Waktu terbaik untuk membuat pembelian adalah bila kita sudah bersedia. Waktu termalang adalah apabila kita kehabisan pendapatan bulanan di kala terjumpa hartanah yang kita idami. Singkirkanlah pemikiran “suatu hari nanti” itu dan tumpukan usaha untuk merealisasikan pembelian hartanah pertama kita.

Semoga berjaya.


Charles Tan adalah Pengasas dan Penyunting Eksekutif kopiandproperty.com, serta juga seorang pelelong berlesen dan rakan kongsi di TEN Auctioneers Sdn. Bhd. Charles menulis dari sudut pandang seorang warga professional agar pembaca-pembacanya memahami kepentingan pelaburan hartanah jangka panjang. Charles pernah muncul dalam rancangan TV “Why Property Investment Is A Must For All” dan dia sering dijemput sebagai penceramah di program-program hartanah sekitar Lembah Klang, manakala rencana-rencananya telah diterbitkan di dalam pelbagai akhbar-akhbar dan majalah.


Artikel berkaitan:

Membeli Hartanah di Malaysia: Kena Peka, Jangan Leka!

Apakah Umur Yang Paling Sesuai Untuk Membeli Rumah Pertama Anda?

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing