Battersea power station 1200x628
Logo3 small

Pemaju tempatan SP Setia Bhd dan Sime Darby Property Bhd baru-baru ini telah dilaporkan membuat jualan Fasa Dua Aset Komersil Stesen Janakuasa Battersea kepada Permodalan Nasional Bhd (PNB) dan Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Nasional (KWSP) untuk RM8.35 bil.

Apakah sebenarnya Stesen Janakuasa Battersea dan kenapa ia tersangat penting? Untuk mereka yang kurang mengenali mercu tanda London yang ikonik in, baca artikel ini seterusnya untuk mengetahui lebih tentang sejarahnya dan pembabitan Malaysia dengan tapak ini.

Warisan Zaman Dahulu

Stesen Janakuasa Battersea, yang berlokasi di London Barat Daya, telah dibina dalam dua bahagian, yang pertama pada 1930an dan yang kedua pada 1950an. Ia merupakan gelombang pertama “stesen super” yang telah diadakan untuk mengatasi permintaan yang semakin meningkat bagi tenaga elektrik, dan memberi 20% tenaga kepada London, pada zaman kemuncaknya.

Walaupun ia telah berhenti menjana tenaga pada 1983, strukturnya, dengan siluet empat-cerobongnya yang ikonik, telah menjadi semakin popular di kalangan budaya pop seluruh dunia, dengan penghormatan daripada artis seperti rapper Drake dari Kanada dan kumpulan rock Pink Floyd sehingga penampilan dalam filem-filem seperti RocknRolla oleh Guy Ritchie dan Sabotage oleh Alfred Hitchcock.

Pada 2012, berikutan beberapa cubaan pembangunan semula yang gagal, tapak tersebut telah dibuka untuk jualan di pasaran terbuka buat kali pertama, di mana sebuah konsortium Malaysia yang terdiri daripada Sime Darby, SP Setia dan KSWP telah muncul sebagai pemilik baharunya.

Langkah ini dilihat sebagai suatu peluang yang jarang berlaku di mana pemaju tempatan dapat mempamerkan kepakaran mereka di peringkat antarabangsa, lebih-lebih lagi dengan projek berprofil tinggi seperti itu. Oleh itu, rakyat Malaysia dapat merasa bangga yang pemain tempatan telah melakukan sesuatu yang penting di persada dunia. Hari ini, cadangan untuk tapak tersebut termasuk stesen janakuasa Gred II tersebut serta 42 ekar di sekelilingnya.

Anatomi Sebuah Ikon

Pembangunan semula termasuk pemulihan stesen janakuasa Gred II tersebut dan serombong ikoniknya

Pelan utama Stesen Janakuasa Battersea di masa hadapan merangkumi komponen kediaman, komersil dan pejabat bagi pembangunan di dalam tujuh fasa, selari dengan keutamaan kontemporari untuk projek bersepadu – dan ini dapat dilihat di dalam segmen hartanah di Malaysia juga.

Direka oleh firma seni bina antarabangsa Rafael Vinoly dan diluluskan oleh Setiausaha Kerajaan UK pada 2010, empat fasa pertama pelan utamanya terdiri daripada: pembangunan bercampur Circus West Village (Fasa 1), Stesen Janakuasa sendiri (Fasa 2), Electric Boulevard dan Malaysia Square (Fasa 3) serta perumahan mampu milik (Fasa 4), dengan fasa-fasa berikutnya masih dalam fasa perancangan.

Pada keseluruhannya, tapak yang dibayangkan semula itu akan mengandungi 4,364 rumah baharu, 1.25 juta kaki persegi ruang pejabat dan 700,000 kps ruang runcit, dengan 140,000 kps khas untuk hospitaliti. Sebuah stesen Underground juga dirancang untuk Stesen Janakuasa Battersea sebagai lanjutan rel Utara dan dijangka akan dibuka pada 2020.

Hartanah kediaman bagi tapak tersebut juga telah mencapai harga transaksi yang tinggi dengan minat ditunjukkan oleh personaliti berprofil tinggi seperti Sting, yang telah membeli sebuah unit pada 2014. Baru-baru ini, Christine McVie, vokalis dari kumpulan rock British-America Fleetwood Mac, telah menetapkan harga jualan penthousenya pada £3.45 juta (RM18.21 juta) pada Oktober.

“Kami gembira dengan jualan aset komersil Fasa 2. Ia sejajar dengan rancangan perniagaan kami untuk terus memainkan peranan utama di dalam pembangunan keseluruhan projek ikonik ini. SP Setia komited sepenuhnya dan positif tentang prospek jangka-panjang projek ini,” kata presiden dan ketua eksekutif SP Setia, Datuk Khor Chap Jen.

SP Setia akan terus memainkan peranan di dalam pembangunan Battersea, kata Khor.

Sentimen beliau turut dipersetujui oleh Amrin Awaluddin, pengarah urusan Sime Darby Property Group, yang berkata, “ Ini merupakan sebuah peristiwa penting di dalam pembangunan tapak Stesen Janakuasa Battersea, dan menunjukkan keyakinan yang tinggi akan kejayaan jangka panjang ikon hartanah global ini. Kami berbangga kerana mendapat komitmen daripada dua institusi terkemuka Malaysia.”

Menyisip dari kenyataan Khor itu, jualan tersebut, yang akan disiapkan pada suku pertama 2019, dilihat sebagai suatu langkah strategik. Oleh kerana aset komersil biasanya aset pelaburannya jangka panjang, pertukaran pemilikan akan memudahkan kesemua pihak terbabit untuk menumpukan perhatian ke atas kekuatan masing-masing iaitu pembangunan hartanah dan pengurusan pelaburan jangka panjang.

Cara-cara jualannya akan melihat pertukaran pemilikan kepada PNB-Kwasa International 2 Ltd, sebuah usaha sama di antara KWSP dan PNB.

Berikutan transaksi ini, Battersea Power Station Development Company (BPSDC) yang berlokasi di London, akan terus mengurus projek tersebut, dengan anak syarikat BPSDC Battersea Power Station Asset Management Ltd dan Battersea Power Station Estate Management Ltd yang masing-masing berkhidmat sebagai pengurus aset dan hartanah bagi stesen janakuasa tersebut untuk 10 tahun pertama.

Penganalisis tempatan seperti CIMB Research berasa positif tentang SP Setia dan Sime Darby berikutan langkah ini, memandangkan nilai saksama pemerolehan itu, serta kelajuan projek mengikut masa dan penyusunan semula strategik yang dikatakan tadi.

Walaubagaimanapun, faedah kewangan dari pelupusan ini hanya dapat dikira apabila penyampaian dan pajakan aset telah selesai sebahagian besarnya. Sementara itu, pembeli rumah dan pelabur mungkin perlu mengkaji semula hartanah SP Setia dan Sime Darby Property sedia ada, mengambil manfaat dari prestasi dan silsilah para pemaju tersenarai ini.

(Oleh Aliff Yusri, 20 Dis 2018)

Adakah semua berita dan publisiti tentang Battersea ini dapat dijustifikasikan? Beritahu kami.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing