Serene Heights Bangi, yang direkabentuk khas bagi penduduk menikmati keseronokan hidup yang sederhana, ialah sebuah pembangunan oleh UEM Sunrise, yang merangkumi 448 ekar tanah pegangan bebas di bahagian selatan Kuala Lumpur.

Serene Heights menyediakan sebuah syurga tropika di Bangi, dengan suasana perbandaran untuk masa hadapan yang dibina khusus untuk perkembangan akan datang. Ianya menepati keperluan gaya hidup golongan pekerja profesional dan keluarga mereka hari ini.

Eugenia 1 merupakan pelancaran terkini bagi Serene Heights.

Eugenia 1, iaitu pelancaran terkini bagi Serene Heights, terdiri daripada rumah-rumah teres moden yang direka untuk menawarkan kelapangan dan keselesaan, serta dilengkapi dengan persekitaran hijau yang subur.

Projek ini terdiri daripada 84 buah unit dua tingkat dengan keluasan dari 2,081 kaki persegi hingga 2,858 kps, serta mempunyai susun atur 4 bilik. Selain itu terdapat bilangan rumah yang terhad yang menawarkan pemandangan indah menghadap ciri-ciri air serta ruang taman yang besar bagi unit-unit lain.

Eugenia 1@Serene Heights

Jumlah Unit: 84
Keluasan: 2,081 kps hingga 2,858 kps
Tempoh: Pegangan bebas
Saiz lot: 22’ x 75’
Susun atur: 4 bilik dan 3 bilik air
Ciri-ciri: Tersedia dengan Internet, unit terpilih dengan ruang taman besar

Ketenangan di tengah-tengah kehijauan

Eugenia 1 mendapat manfaat dari tarikan-tarikan perbandaran sekeliling, kerana kedudukannya di tengah-tengah lanskap yang subur, pohon-pohon serta bunga-bungaan mekar.

Projek ini terdiri dari rumah dua-tingkat dengan keluasan dari 2,081 kps.

Penduduk boleh mengimbau kembali pengalaman masa lalu dengan menikmati zon-zon hjiau yang menawarkan berekar-ekar ruang rekreasi. Creekside Parkland, dengan keluasan 25 ekar, ialah zon hijau paling besar di Serene Heights. Ia mengandungi aliran air 1.3km yang berliku-liku, trek berbasikal dan joging 3.5km serta ruang-ruang berlanskap di mana ahli komuniti boleh berkumpul untuk aktiviti luaran sambil menghirup angin petang yang nyaman.

Zon permainan bertema dan taman rekreasi boleh ditemui di sepanjang Creekside Parkland bagi penduduk meneroka dan setiap darinya menawarkan ciri-ciri unik bertemakan permainan tradisional, di mana ahli komuniti boleh bermain permainan tradisonal serta bergembira di tengah-tengah suasana semulajadi.

Taman-taman rekreasi ini membolehkan komuniti berehat daripada tekanan kehidupan harian yang sibuk, dan memberi peluang penduduk menikmati suasana semulajadi. Mereka dapat merehatkan minda dan badan dengan kemudahan-kemudahan seperti gimnasium luar dan laluan refleksologi di taman kesihatan. Selain itu, Serene Lakepark mempunyai taman permainan kanak-kanak, gazebo dan dek tinjauan dengan panorama indah kolam buatan dan air pancut berhampiran.

Terdapat taman riadah mengandungi papan permainan dam di dalam gazebo yang dikelilingi pohon-pohon serta disambung kepada trek berbasikal dan jogingnya. Zon permainan bertema pula menawarkan suasana damai sesuai untuk gaya hidup sihat dan seimbang, direka untuk kedua-dua golongan profesional serta keluarga.

Zon bertema ini berasaskan budaya dan warisan Malaysia, termasuk Hopscotch Valley, di mana penduduk-penduduk boleh bermain lompat-lompat di sebuah laman hopscotch gergasi, serta Laman Sepak Takraw, yang mengandungi gelanggang takraw dan kawasan latihan takraw.

Lain-lain zon bertema termasuk Gasing Land, yang menyediakan kawasan melontar gasing, serta Congkak Place, di mana kanak-kanak dapat belajar bermain congkak di dalam gazebo yang dikelilingi kehijauan.

Penyambungan yang baik dan lancar

Kawasan perbandaran ini bermanfaat kerana lokasinya di Bangi adalah di dalam sebuah kawasan kejiranan yang damai dan berdekatan dengan kawasan-kawasan seperti Kajang, Semenyih, Bandar Seri Putra dan Bandar Bukit Mahkota. Oleh kerana kawasan-kawasan berdekatan ini telah lama bertapak, maka terdapat sekolah serta lain-lain institusi pendidikan, bank-bank, kedai-kedai serta lain-lain kemudahan asas.

Institusi-institusi pengajian berhampiran termasuk Greenview Islamic School, Rafflesia International School dan Tenby International School, serta beberapa sekolah rendah dan menengah awam, sementara institusi pengajian tinggi seperti German-Malaysian Institute, Nottingham University dan Universiti Putra Malaysia menawarkan peluang pascaijazah.

Selain itu, kawasan komersil seperti Bangi Gateway, IOI City Mall dan Evo Bangi menawarkan terapi membeli-belah untuk keluarga, serta terdapat juga kemudahan rekreasi seperti Bangi Golf Resort, Bangi Wonderland dan Taman Tasik Cempaka.

Serene Heights mempunyai akses ke laluan-laluan utama seperti Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS), North-South Expressway (NSE) dan Lebuhraya SILK, sekaligus memudahkan perjalanan ke kawasan berhampiran dan juga ke destinasi lebih jauh ke selatan. Ianya juga mempunyai sistem jalan yang baik di dalam kawasan perbandaran itu sendiri.

Misalnya, Tropika Boulevard, mengimbau kembali zaman dahulu dengan kawasan kejiranan yang damai, dan dipenuhi oleh pohon-pohon tinggi yang rendang. Jalan utamanya yang sepanjang satu kilometer dan 132 kaki lebar, menyambungkan setiap kawasan di perbandaran ini melalui rangkaian jalan-jalan kecil. Ianya juga dipenuhi pepohon rendang dan dua lapisan tanaman.

Pemandangan flora dan kehijauan adalah biasa di Eugenia 1 and Serene Heights.

Street of Blooms pula menawarkan pemandangan flora yang indah dan dipenuhi tiga jenis bunga-bungaan. Ia disulam-seli dengan pohon-pohon yang dipilih khas, agar menampilkan visual yang menarik dan berwarna-warni apabila ia berbunga, dengan ini menambahkan keunikan Serene Heights.

Dengan ciri-ciri semulajadi yang dipilih khas, kemudahan rekreasi, perlindungan keselamatan dan gaya hidup yang tenang, Eugenia menawarkan pembeli rumah lebih dari kawasan perumahan di dalam lanskap kehijauan di Serene Heights – ia juga menawarkan penduduk peluang untuk mengimbau kembali zaman kegemilangan mereka sambil meluangkan masa dengan rakan dan keluarga.