Kemampuan dan margin pemaju ialah isu-isu yang kerap dibangkitkan di dalam industri hartanah hari ini, di mana ia menjejaskan pencarian rumah dengan harga yang semakin di luar jangkauan.

Teknologi seperti Pemodelan Maklumat Bangunan (BIM) dan Sistem Bangunan Perindustrian (IBS) dilihat sebagai penting dalam menangani isu-isu ini. Apakah yang anda tahu tentang inovasi-inovasi ini?

BIM di Malaysia

Bagi mereka yang masih baharu mendengar istilah ini, BIM ialah sesuatu proses yang menggabungkan maklumat dan teknologi untuk mewujudkan perwakilan digital bagi sesuatu projek yang mengintegrasikan data dari pelbagai sumber.

Daripada segi praktik, ini bermaksud BIM menyediakan profesional Seni Bina, Kejuruteraan dan Pembinaan (AEC) pandangan dan alat-alat untuk merancang, mereka bentuk, membina dan mengurus bangunan serta infrastruktur dalam sebuah platform.

Penggunaan BIM di Malaysia telah didorong secara tidak formal terutamanya oleh sektor swasta sejak awal tahun 2000. Idea untuk melaksanakan BIM di Malaysia telah diperkenalkan secara rasmi oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) pada 2007.

Institut Kanser Negara di Malaysia adalah salah satu mercu tanda paling awal yang menggunakan BIM di dalam reka bentuknya (Sumber: Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia)

Walau bagaimanapun, penggunaan BIM di negara hanya benar-benar menjadi popular sekitar tahun 2012 berikutan usaha-usaha oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), untuk membantu pemain industri untuk melaksanakannya.

Walaupun kadar penggunaan BIM di Malaysia masih agak rendah iaitu 17% pada tahun 2016, lain-lain negara yang mempunyai kadar penggunaan BIM yang tinggi termasuk Amerika Syarikat (71%) dan United Kingdom (54%), mengikut laporan terkini CIDB.

Mengikut laporan Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia (CREAM), projek BIM yang pertama di Malaysia ialah Institut Kanser Negara di Sepang, diikuti oleh bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Shah Alam, dan lain-lain.

Bangunan lama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Shah Alam adalah sebuah lagi mercu tanda bersejarah yang menggabungkan BIM di dalam reka bentuknya (Sumber: SPRM)

Faedah-faedah BIM

BIM membenarkan pemaju bekerjasama dengan arkitek, jurutera dan juruukur untuk mengeluarkan sebuah model tiga dimensi (3D) yang lengkap untuk sebuah reka bentuk pembinaan.

Dengan bekerjasama di bawah platform yang sama, para profesional industri boleh mengurangkan keadaan tersilap komunikasi disebabkan perbezaan sistem atau jarak, sekali gus mengurangkan pembaziran sumber daripada segi masa dan bahan. Contoh-contoh perisian BIM yang terdapat di Malaysia ialah Tekla BIMsight atau Autodesk Revit 2019.

Oleh itu, kerajaan Malaysia kini menggalakkan penggunaan teknologi BIM di kalangan pemaju untuk mengurangkan kos pembinaan serta mengelak daripada kesilapan reka bentuk yang berlebihan semasa peringkat perancangan.

Kerajaan telah menjadikannya mandatori bagi semua projek awam yang bernilai lebih dari RM100 juta mesti menggunakan BIM tahap 2 sebagai sebahagian daripada proses perancangan pada 2019.

Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) menjadi pemaju infrastruktur pertama di Asia untuk mencapai akreditasi Tahap 2 BIM.

Dengan garis panduan ini, CIDB menjangka BIM akan digunakan untuk sekurang-kurangnya lima projek perintis awam bernilai lebih daripada RM500 juta menjelang 2020.

Pemaju hartanah terkemuka seperti Sunway Property telah pun menggunakan BIM di dalam pembangunan pembinaan mereka, dengan lain-lain pemain industri seperti UEM Sunrise Bhd, Gamuda Bhd dan IJM Land Bhd menyusul tidak lama lagi.

Sunway Velocity ialah salah satu projek oleh Sunway Property yang menggunakan BIM di dalam pembinaannya

Merevolusikan perjalanan pembeli rumah

Dengan BIM, kita dapat mewujudkan visualasi 3D yang realistik bagi unit-unit dalam pembinaan, yang boleh dilihat sama ada di skrin atau melalui realiti maya atau tambahan.

Selain daripada kos pemaju, proses BIM boleh juga digunakan untuk menangani keperluan pembeli rumah. Model 3D BIM yang terperinci serta bersifat bekerjasama, mempunyai aplikasi untuk pembeli rumah yang ingin menyesuaikan hartanah prospek mereka, misalnya memilih warna dalaman, bahan dan kemasan.

Penyesuaian sebegini boleh membantu pemaju membezakan projek-projek mereka dengan menawarkan fleksibiliti kepada bakal pelanggan, seperti yang dilakukan oleh Bon Estate di dalam fasa perancangan cadangan projek Bon Kiara di Mont Kiara.

Bagi sesetengah pemaju, BIM mungkin memberi lebih banyak masalah daripada kemudahan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faedah yang boleh didapati dengan menggunakan teknologi ini.

Walaupun penggunaannya mungkin mengambil masa dan memerlukan pelaburan yang besar, akhirnya, pelaksanaan BIM akan dapat mengesan kesalahan kritikal pada peringkat awal pembangunan sesebuah projek.

Dengan penjimatan masa dan sumber, pemaju boleh memindahkan penjimatan ini kepada harga jualan sebenar hartanah mereka, sekali gus membuatkannya lebih mampu milik untuk pencari rumah serta memajukan agenda perumahan negara.

(Oleh Felicia Soon, 7 Feb 2019)

Apakah pendapat anda tentang BIM? Adakah anda berasa ianya boleh menangani isu kekurangan rumah mampu milik di Malaysia? Kongsi pendapat anda dengan kami di sini.