Bagaikan pemintas secara senyap era perang dingin, kini Gabungan AQRS Bhd telah memulakan langkah yang drastik untuk lebih maju kehadapan. Tatkala, pemaju-pemaju syarikat lain bercakap tentang isu-isu rumah mampu milik serta potfolio harga jualan yang tidak terjangkau oleh pencari rumah, pemaju yang bertapak di Kota Damansara ini telah menunaikan janjinya.

Perkara ini dapat dilihat dengan jelas melalui DNA projek-projek terkini seperti E’Island Lake Haven Residence di Puchong dan The Peak di Pusat Bandar Johor Bahru yang menawarkan harga jualan masing-masing bermula RM334 sekaki persegi dan RM487 sekaki persegi. Projek ini menawarkan harga yang kompetitif serta terletak dalam lokasi yang sangat strategik.

Gabungan AQRS telah menawarkan pakej-pakej yang menarik untuk membantu pencari rumah yang dapat dilihat dengan jelas termasuk inisiatif pilihan sewa-untuk-memiliki yang dikenali sebagai “Reside Before You Decide” dan program pulangan wang tunai. Pandangan pemaju dengan wujudnya inisiatif dan program ini akan menjadi satu laluan untuk meningkatkan kuasa beli rakyat.

Kediaman Beserta Pemandangan Tasik Yang Eksklusif

“Pendekatan yang kami gunakan untuk ini berdasarkan fakta dan kajian, kerana kami percaya pembangunan kediaman yang dibina berdasarkan kehendak pembeli dan memberi manfaat kepada mereka,” kata Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Gabungan AQRS Bhd, Dato’ Azizan Jaafar.

Pembeli mesti mengambil kira faktor lokasi serta harga semasa menilai ciri-ciri hartanah, kata Azizan.

E’Island Lake Haven Residence merupakan projek pangsapuri kediaman yang terletak di atas tanah berkeluasan 19 ekar berstatus tanah pajakan yang bersebelahan dengan D’Island Puchong, sebuah kediaman yang kebanyakkannya terdiri daripada rumah-rumah mewah yang dikelilingi tasik-tasik dan terletak di persimpangan Lebuhraya Utara Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) di Puchong.

Bakal pembeli perlu mengambil perhatian bahawa E’island Lake Haven Residence merupakan pilihan terbaik untuk mereka yang pergi ke Lembah Klang dengan menggunakan pengangkutan awam. Hal ini demikian kerana stesen Putrajaya Sentral di Putrajaya terletak hanya 20 minit dari pembangunan tersebut.

Terdapat pelbagai pilihan pengangkutan di Putrajaya Sentral, termasuklah Rangkaian Rel Ekspres (ERL), perkhidmatan bas dan teksi. Tidak lama lagi, stesen ini akan disepadukan dengan MRT Laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP), Laluan Rel Pantai Timur dan Laluan Rel Putrajaya-Kajang yang telah diusulkan. 

Dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM501 juta, projek ini mengandungi 1,140 unit dengan keluasan pelan lantai bemula dari 881 kps hingga 1,263 kps, dengan menawarkan harga mampu-beli iaitu bermula dari RM295,000. Kepelbagaian susun atur pelan lantai tiga bilik disediakan, yang menawarkan konsep berlainan seperti Suite Taman, Suite Pemandangan Tasik dan Suite Keluarga.

Unit-unit ini terletak dan terbahagi kepada 4 Blok kediaman 19-tingkat yang sejajar di hadapan tasik, dengan orientasi utara-selatan untuk mengurangkan pendedahan terus kepada cahaya matahari sementara menyediakan teduhan untuk fasiliti-fasiliti projek tersebut, termasuk sebuah gimnasium menghadapi tasik, 500meter laluan pejalan kaki dan trek jogging, serta kolam mainan kanak-kanak.

E’island Lake Haven mempunyai 1,140 unit dengan keluasan pelan lantai bermula dari 881 kps hingga 1,263 kps.

Penduduk boleh juga boleh mengakses ke podium tempat letak kereta lima tingkat melalui 4 laluan sambungan “link bridges”. Setiap unit disertakan 2 petak tempat letak kereta, dan unit-unit terpilih disertakan 3 petak tempat letak kereta. Faktor-faktor tarikan paling menarik untuk projek ini ialah pemandangan tasik 360° yang ekskulsif, pelbagai kelengkapan turut disediakan serta perhatian terperinci yang diberikan oleh pemaju di dalam setiap aspek reka bentuk.

Walaupun harga jualan sangat kompetitif, unit-unit E’Island Lake Haven Residence mempunyai separa kelengkapan perabot dan pelbagai kelengkapan yang mengagumkan walaupun projek ini mampu milik. Projek ini turut dilengkapi 4 unit penghawa dingin, kabinet dapur dan almari berjenama berjenama “Signature” serta dapur basah untuk unit-unit terpilih.

Suite Taman, Suite Pemandangan Tasik dan Suite Keluarga dapat memenuhi kehendak pembeli, dengan Suite Taman misalnya, terdiri daripada 32 unit yang terletak ditingkat bawah dengan laman peribadi untuk penduduk menanam bunga-bungaan atau herba.

Suite Taman menawarkan tempat untuk bercucuk tanam bagi pembeli.

Unit-unit Suite Pemandangan Tasik menawarkan pemandangan paling menarik dan eksklusif yang mengelilingi E’Island Lake Haven Residence. Sementara unit-unit Suite Keluarga pula menawarkan susun atur terbuka dan praktikal dengan setiap bilik dan perabot diukur secara teliti untuk menampung sehingga enam orang penghuni.

“Terdapat tanggapan yang salah bahawa tapak projek pembangunan ini dibina di atas tanah yang ditebus guna. Untuk pengetahuan, E’Island Lake Haven Residence dibina di atas tanah yang sedia ada, jadi pembeli tidak perlu risau tentang masalah tanah mendap atau isu-isu lain,” kata Azizan.

“Sasaran pasaran kami adalah pencari rumah dan pelabur, di mana kami hendak membina rumah-rumah yang sempurna bagi pembeli tinggal bersama keluarga mereka, dengan prospek kenaikan harga yang baik. Pada masa yang sama, mereka memenuhi matlamat negara untuk meningkatkan kuasa beli bagi rakyat, di mana pemilikan rumah ialah salah satu kaedah daripadanya.”

Di Puncak Dunia

Ideologi pembangunan Gabungan AQRS juga dapat dilihat pada projek The Peak, iaitu apartmen pegangan bebasnya yang bernilai RM600 juta terletak di tapak 5.5 ekar di bahagian timur laut Pusat Bandar Johor Bahru yang menjadi titik tumpuan Lebuhraya Penyebaran Timur yang bebas tol, Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Tebrau dan Lebuhraya Pasir Gudang.

“Ada di antara mereka yang menimbulkan kebimbangan tentang keadaan pasaran di Pusat Bandar Johor Bahru. Walau bagaimanapun, kita perlu ingat bahawa hartanah sangat terkesan mengikut kawasan, walaupun terdapat lambakan perumahan di Lembah Klang, terdapat beberapa buah kawasan pinggir bandar di mana permintaan masih sangat tinggi. Anda perlu melihat keistimewaan sesuatu kawasan dan produk serta harganya,” kata Azizan.

Mengikut pemaju, The Peak terletak di lokasi terbaik di Pusat Bandar Johor Bahru, berhampiran Jalan Temenggong 1, dan dapat dilihat dengan jelas dari pusat bandar raya serta Singapura juga dapat dilihat dibahagian selatan.

The Peak mempunyai pemandangan yang menakjubkan bagi pusat bandar raya dan Singapura.

Walaupun ianya menawarkan pemandangan panorama, harga bagi projek ini adalah lebih kurang sama berbanding projek-projek yang sama di kawasan tersebut, misalnya Suasana Suites pada RM1,150 sekaki persegi dan TriTower Residence pada RM1,061 s kaki persegi.

Projek The Peak merupakan sebuah pembangunan berketumpatan rendah dengan hanya 2 atau 4 unit bagi setiap tingkat. Ia menawarkan 668 unit dengan keluasan dari 947 kps ke 2,200 kps terletak dalam 2 Tower 39 tingkat yang berhubung. Setiap unit direka bentuk sebagai unit sudut, dengan pilihan susun atur sama ada dua atau empat buah bilik.

Pilihan ini termasuk dari Suite 2 Bilik dengan keluasan 947 kps, Suite Eksekutif serta Panorama dari 1,130 kps ke 1,217 kps serta Sky Villas dan Sky Garden Villas dari 1,948 kps ke 2,184 kps.

Faktor tarikannya yang terbaik ialah 54 unit eksklusif Sky Villas dwi-kunci dengan keluasan sehingga 2,200 kps, tidak seperti unit-unit dwi-kunci yang lain di pasaran, kedua-dua unit utama dan suite bersambungnya menawarkan ruang yang luas dengan masing-masing 2 bilik dan 2 bilik air, sekali gus menunjukkan komitmen Gabungan AQRS untuk ruang kediaman yang terancang dan disusun rapi serta selesa.

Projek ini memenuhi keperluan pencari rumah dan pelabur.

“Ada yang bertanya bagaimana kami boleh menawarkan nilai yang begitu bagus pada harga jualan ini. Ini kerana kami mempunyai pinjaman yang hampir sifar untuk projek-projek ini, sekali gus bermaksud kami tidak perlu membayar faedah untuk pinjaman. Penjimatan kos ini dipindahkan kepada pembeli kami,” kata Azizan.

Seperti E’Island Lake Haven Residence, projek ini dilengkapi separa kelengkapan perabot untuk pembeli berpindah masuk dengan mudah, dengan dapur kering yang dilengkapi kabinet dapur serta almari pakaian untuk bilik-bilik terpilih berjenama Signature, bersama dengan kelengkapan bilik mandi oleh Kohler. Setiap unit juga disediakan dengan sistem rumah pintar, dengan akses ke tempat-tempat khusus di dalam pembangunan itu dikawal oleh sebuah aplikasi telefon bimbit.

Memanfaatkan Trend Pasaran

Azizan juga berkata bahawa kedua-dua projek The Peak dan E’Island Lake Haven Residence terletak di kawasan yang mempunyai permintaan pasaran paling tinggi di kalangan pembeli, mengikut sebuah kajian baharu bertajuk StarProperty.my Buyers’ Sentiment Survey.

Kajian menunjukkan permintaan pasaran Johor Bahru (50%) sebagai pilihan paling popular bagi hartanah kediaman, diikuti oleh Kuala Lumpur (19%), Puchong (18%) and Petaling Jaya (17%). Perunding maklumat hartanah Ho Chin Soon Research Sdn Bhd juga telah menyatakan bahawa Puchong ialah sebuah pusat tumpuan lokasi yang baru di Lembah Klang manakala di Johor Bahru pembangunan lebih cenderung ke arah selatan ke Singapura.

“Kami menangani isu kemampuan dari dua sudut berlainan. “Reside Before You Decide” menyasarkan sebahagian besar pembeli yang tidak layak untuk margin pembiayaan 90% atau 85% dari bank, menjadikannya lebih kurang 70% dengan mengimbangi jumlah pinjaman dengan bayaran sewa bulanan,” kata Azizan.

Misalnya, untuk harga senarai RM860,800, bakal pembeli perlu membayar sewa bulanan sebanyak RM2,900 untuk 36 bulan. Setelah membayar wang pendahuluan sebanyak 10% dan tambahan rebat sehingga 10% (RM688,640), jumlah sewa keseluruhan (RM104,400) digunakan untuk membayar baki yang tinggal untuk jumlah pinjaman RM584,240, atau 68% daripada senarai dan harga SPA.

Gabungan AQRS mengambil pelbagai pendekatan untuk menangani isu kemampuan untuk memiliki rumah, kata Azizan.

“Tambahan pula, oleh sebab bakal pembeli boleh berpindah masuk dengan segera, ia memberi mereka yang peluang untuk menaik taraf dalam masa tiga tahun untuk melupuskan hartanah sedia ada, serta memberi masa untuk mereka mencari modal sambil membenarkan mereka menilai unit yang dipilih dengan Gabungan AQRS,” kata Azizan.

“Program pulangan wang tunai kami pula dibangunkan kerana The Peak ialah sebuah projek komersil pegangan bebas, dan mempunyai potensi untuk dijadikan Airbnb disebabkan kekurangan penginapan jangka pendek dengan harga berpatutan di Pusat Bandar Johor Bahru. Kedua-dua program masih boleh didapati sehingga penyerahan milikan kosong, pada September tahun ini.”

Inisiatif pengembalian tunai memberi peluang para pembeli menerima sehingga RM2,500 sebulan untuk 36 bulan selain dari rebat sehingga 16% untuk harga SPA hartanah. Kata Azizan, ditambah dengan penyewaan Airbnb, pembelu boleh memperolehi sehingga RM200 sehari bagi unit dua bilik dengan kelengkapan perabot penuh di Pusat Bandar Johor Bharu, ianya menawarkan potensi pilihan yang lumayan bagi pelabur.

Beliau juga berkata yang garis panduan persekutuan Airbnb, yang dahulunya berlainan dari negeri ke negeri, kini memerlukan semua rumah untuk mendaftarkan operasi Airbnb – tetapi ini hanyalah untuk harta kediaman dan bukan hartanah komersil seperti The Peak.

E’island Lake Haven Residence dan The Peak, dengan gabungan GDV berjumlah RM1.1 bilion, adalah tiang teras bagi pelan transformasi Gabungan AQRS yang dilancarkan pada 2016. Ianya bertujuan untuk memposisikan cabang hartanahnya sebagai penjana pendapatan utama bagi kumpulan tersebut pada masa hadapan, dengan sasaran aliran tunai (bersih) operasi pada RM646 juta untuk lima tahun akan datang dari kedua-dua projek ini sahaja.

Nombor talian:
013 8980 899
011 1989 8880

Laman web:
https://gbg.com.my/
http://www.eisland.com.my/
http://www.peak.com.my/

(Oleh Aliff Yusri, 1 Mac 2019)