Curating spaces 1200x628
Logo3 small

Pembaca PropSocial yang dikasihi, sebagai peminat hartanah, pemilik rumah dan pelabur, kita amat menghargai reka bentuk dalaman yang baik kerana ia membawa semangat ke ruang hidup dan ruang kerja di samping meningkatkan hasil titik peluh kita, sama ada untuk dijual atau disewa.

Akan tetapi, berapa kerap kita menghargai individu di sebalik tempat ini? Hari ini, PropSocial duduk bersama pereka bentuk Malaysia yang membaktikan hidupnya untuk mereka bentuk rumah dan ruang kerja yang kita duduki.


Mereka bentuk sebagai pekerjaan

Ian Lee, pereka hias dalaman dan rakan kongsi rendah PDI Design & Associates Sdn Bhd mempunyai hubungan rapat dengan ruang sejak kecil. Dia mendapat inspirasi dari model skala yang digunakan oleh pemaju untuk mempamerkan projek mereka. Lee berkongsi bahawa dia mendapati konsep rekaan tiga dimensi (3D) sangat menarik. Setelah dia dewasa, ini merupakan salah satu faktor yang mendorong beliau untuk meneruskan minatnya terhadap reka bentuk dalaman.

Mengikuti jurusan di KBU International College (kini dikenali sebagai First City University College) dan mendapat ijazah sarjana muda dalam seni bina dan reka bentuk dalaman di Notthingham Trent University, UK, Lee mengambil masa selama tiga tahun untuk mengasah kemahirannya ke peringkat antarabangsa di London.

Ian Lee menghasilkan reka bentuknya dengan keghairahan, komitmen dan memberikan perhatian kepada perincian.

“Reka bentuk pertama saya adalah untuk agensi perekrutan dimana kami mereka bentuk tempat menyambut tetamu dan ruang pejabat,” Lee mengingati semula. Dari segi gaya reka bentuk, Lee berkongsi bahawa dia lebih suka estetik kontemporari, dengan reka bentuk berunsur elemen yang garang serta penuh imaginasi supaya ia nampak segar.

Setelah beliau kembali ke Malaysia pada tahun 2010, dia menyertai PDI Design & Associates pada tahun 2013, khususnya dalam ruang perdagangan, kediaman dan pejabat. Sejak itu, dia bekerja dalam projek yang berprofil tinggi seperti Menara UOA Bangsar, ibu pejabat kepada Mindvalley, firma pembangunan personal tempatan.

Ia menerima banyak pujian kerana penggunaan warna yang terang dan bertenaga secara inovatif, sepadan dengan ruang kerja organik yang menggalakkan gaya kerja yang kreatif dan serba guna. Reka bentuk kemudahan di Mindvalley diiktiraf oleh WorldBlu sebagai Tempat Kerja Paling Berdemokrasi sejak tahun 2008.


Mencantumkan titik-titik

Falsafah reka bentuk Lee memberi fokus kepada estetik kontemporari, dengan warna dan elemen yang garang serta penuh imaginasi untuk mewujudkan kesegaran.

“Reka bentuk dalaman ialah perniagaan individu. Matlamatnya adalah memahami pelanggan kami. Kami bukan sahaja ingin memenuhi jangkaan mereka, tetapi melebihi jangkaan mereka. Apabila kami memahami pelanggan, kami boleh menyampaikan reka bentuk dalaman yang unik dan berkualiti tinggi kepada mereka,” kata Lee.

“Pertimbangan yang terpenting dalam bahagian dalam rumah adalah ruang ini merupakan ruang hidup peribadi bagi pemilik rumah. Dengan kata lain, reka bentuk itu mestilah sepadan dengan pemilik rumah.”

Selain itu, pereka bentuk perlu mencapai jangkaan pelanggan semasa bekerja dengan mereka untuk membayangkan rumah impian mereka. Syarikat yang mempunyai persijilan ISO 9001:2005 mengikut garis panduan yang ketat untuk memastikan mereka mematuhi rangka masa dan peruntukan belanja pelanggan.

Selain memberikan perhatian kepada perincian, pelan dan perkhidmatan selepas pengubahsuaian, Lee juga menyatakan bahawa pereka bentuk harus berfikir di luar kotak, seperti membeli barang siap dari IKEA untuk mencantikkan rumah daripada membeli perabot yang ditempah khas. Ini juga menjimatkan kos jika mengecat dinding dengan warna yang sederhana dan bukan merobohkannya.


Menetapkan penanda aras

Projek-projek lepas yang dijalankan oleh Lee termasuklah unit kondominium tiga-bilik tidur di Citizen 2. Meliputi 883 kaki persegi, perancangan yang teliti telah menghasilkan penyelesaian reka bentuk yang berani dan pintar yang mengoptimumkan ruang tersedia. Rumah yang dihasilkan bukan sahaja menarik dan selesa. Malah, ia fotogenik dan sesuai sekali untuk didiami.

Projek lain yang telah dijalankan ialah Galeri Jualan Sinaran dan Unit Contoh, terletak di Wangsa Maju, Kuala Lumpur. Menurut Lee, rumah contoh adalah berbeza daripada rumah sebenar dari segi ergonomik kerana saiz perabot yang digunakan telah diubah sedikit untuk memaksimumkan ruang dalaman, bagi memuatkan beberapa kumpulan pelawat yang besar. Oleh sebab projek ini menyasarkan demografi lebih muda, reka bentuknya menekankan elemen yang cerah, muda dan seronok.

Lee sentiasa menggabungkan elemen geometri dan bentuk untuk mengilhami pembeli rumah supaya bersikap berani semasa mereka bentuk rumah.

Sepanjang kerjayanya yang prolifik, Lee telah menerima pelbagai anugerah reka bentuk, misalnya Anugerah Emas bagi Kategori Kediaman (Unit Contoh) daripada Malaysian Insitute of Interior Designers (MIID) pada tahun 2014 dan Anugerah Perak dalam Kategori Pejabat Korporat (IIDA 2012), serta disebut dalam senarai 10 Pejabat yang Paling Menarik di Dunia dalam Majalah Inc pada tahun 2013.

(Oleh Felicia Soon, 7 Mac 2019)


Apa reka bentuk dalaman yang anda sukai? Beritahu kami di bawah.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

thanks for sharing, now we have another source when looking out for ID