Orangebeam 1200x628
Logo3 small

Pembaca dan peminat hartanah yang dihormati, bagi yang telah mengikuti dunia hartanah domestik buat beberapa ketika ini, kadang-kadang boleh terasa seperti deja vu sekali lagi, dengan nama dan wajah yang sama sering kali muncul. Lagipun, dunia ini kecil sahaja.

Contoh yang baik: Bagi sesetengah orang, Orangebeam Bhd mungkin kedengaran seperti nama yang baharu dalam industri pembinaan dan pembangunan, tetapi syarikat ini sebenarnya telah wujud lebih daripada 30 tahun. Dahulunya dikenali sebagai Perdana Builders Bhd, syarikat tersebut telah melalui penjenamaan semula sebagai sebahagian daripada hala tuju baharu di bawah Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Faris Yahaya, yang mula berkhidmat pada 1 Ogos 2018.

Datuk Faris Yahaya seorang yang berpengetahuan luas dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam Audit, Perbankan, Penasihat Kewangan dan Perkhidmatan Perundingan.


Tasik berpemandangan indah di Putrajaya

Di bawah nama yang baharu, Orangebeam sedang memajukan projek premium Hening Lake Villas yang terletak di Presint 16, bertentangan dengan Taman Warisan Pertanian (Agriculture Heritage Part) di Putrajaya yang menyasarkan golongan bukan bumiputera dan golongan yang mahu meningkatkan kedudukan mereka, dari kawasan persekitaran dan yang ingin tinggal dalam pembangunan kediaman yang berkepadatan rendah dengan pemandangan Tasik Putrajaya yang cukup indah.

Hening Lake Villas menawarkan kebaikan daripada kedua-dua keadaan kepada pembeli: kehidupan mewah dalam bandar taman yang tenang, dikelilingi alam semula jadi.

Terletak di atas tanah pegangan kekal seluas 2.33 ekar, projek tersebut merangkumi 39 unit vila mewah tiga tingkat dengan kawasan binaan daripada 3,300 kp ke 4,400 kp dan titik harga bermula daripada RM1.8 juta. Dijadualkan akan siap menjelang awal 2020, sehingga kini, 34 unit Hening Lake Villas, telah diambil, menurut ketua pegawai pemasaran Md Nazri Tumin.

Faktor penarik terbesar bagi projek tersebut ialah bandar di sekitar tempat itu sendiri. Putrajaya merupakan sebuah bandar yang indah dan dirancang dengan baik, dengan seni bina moden lagi menarik di tengah-tengah kawasan tumbuh-tumbuhan hijau yang merimbun. Lebih kurang 38% daripada Putrajaya terdiri daripada taman, tasik dan tanah lembap. Ia juga secara strategiknya terletak di koridor pertumbuhan di selatan Lembah Klang yang membangun, dan juga dihubungkan dengan pelbagai rangkaian lebuh raya selain Express Rail Link (ERL).

Satu daripada tarikan di Putrajaya ialah Masjid Putra.

Terlibat dalam perniagaan bata dan mortar, pelaksanaan transformasi Orangebeam dilakukan setelah mandat dikeluarkan oleh lembaga pengarah Orangebeam kepada Faris untuk menyelaraskan hala tuju serta pembangunan perniagaan syarikat dengan trend pasaran terkini.

Ini digambarkan dalam nama baharu Orangebeam, dengan keberanian “orange” yang melambangkan visi syarikat untuk masa hadapan dan “beam” yang merujuk elemen struktur teras dalam pembinaan. Oleh itu, “Orangebeam” melambangkan kemahuan syarikat untuk menjadi penggerak utama bagi pembaharuan serta transformasi dalam industri.


‘Proptech’ dan anjakan paradigma

Hari ini, kecerdasan buatan, robotik, kemajuan dalam perisian dan dron semuanya merupakan teknologi yang sedang membangun dan penting untuk transformasi industri pembinaan domestik. Dengan penerimagunaan teknologi ini, pemaju boleh mengharapkan kenaikan yang ketara dalam produktiviti, penjimatan kos secara keseluruhan dan mengurangkan kecederaan yang berkaitan dengan pekerjaan.

Di sini, rancangan Putrajaya Corporation (PJC) untuk mentransformasikan Putrajaya kepada sebuah bandar pintar adalah selaras dengan matlamat Orangebeam untuk memacu pembaharuan, memanfaatkan teknologi yang disruptif untuk melaksanakan projek dan perkhidmatan yang berteknikal tinggi lagi khusus.

Ini dapat dilihat pada D’Heron di The Lake, satu lagi projek kediaman di Putrajaya, yang diletakkan oleh pemaju sebagai pembangunan kediaman bangunan fotovoltaik bersepadu (BIPV) cekap tenaga yang pertama di Malaysia. Pendekatan BIPV menggantikan elemen bangunan konvensional seperti atas bumbung, jendela langit dan fakad dengan menggunakan bahan fotovoltaik.

Banglo dua tingkat D’Heron juga terletak di Presint 16, Putrajaya berdekatan Pusat Beli-Belah Alamanda dan Taman Warisan

Tidak lama lagi, projek kondo vila baharu Orangebeam akan menampakkan integrasi peranti rumah pintar dan juga perkhidmatan, sejajar dengan aspirasi PJC untuk bandar tersebut.

Daripada segi isu kemampuan yang berterusan dalam pasaran perumahan di Malaysia, Faris, seorang anggota lembaga pengarah di Perbadanan PR1MA Malaysia, menyatakan bahawa penawaran perumahan mampu milik tidak mencukupi dan tidak sekata dalam pasaran semasa, dengan beberapa kawasan memperlihatkan lebih banyak projek perumahan mampu milik daripada yang lain.

Oleh itu, pemaju tersebut menyokong perlunya bagi pemain industri untuk menentukur semula permintaan dan penawaran bagi perumahan mampu milik dengan menerima guna serta menerap tahap teknologi yang betul merentangi ekosistem pembangunan, bersama-sama dengan pemain industri, pengawal atur, pihak berkepentingan kerajaan dan pengguna akhir, semuanya bekerjasama ke arah ini.

Orangebeam telah menyempurnakan projek bernilai lebih daripada RM12 bilion setakat ini, bukan saja meliputi ruang kediaman tetapi pembangunan perdagangan dan industri juga, seperti hospital dan pelabuhan. Syarikat tersebut, yang mempunyai bank tanah yang luas terutamanya di Presint 19, turut merancang mengembangkan perniagaan mereka ke Vietnam dan Filipina pada masa hadapan.

(Oleh Felicia Soon, 12 Mac 2019)


Adakah anda fikir bahawa jika pemaju menggunakan teknologi yang betul dalam projek mereka, ia akan menurunkan harga perumahan dengan ketara? Kongsikan pendapat anda bersama kami di bawah.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Some people say in all things it boil down to what one's priority is, to amass great wealth or the leave a legacy behind for generations to emulate, if the second, the interested parties will make sure their works is done in superb manner with tip top quality.....