Gardenb
Logo3 small


Dengan Aidilfitri menjelang tiba, kebanyakan rakyat Malaysia akan sibuk menceriakan rumah mereka dengan menjangka bahawa teman serta keluarga akan menziarahi, untuk bersama-sama mencipta kenangan berharga.

Sudah menjadi perkara biasa bagi seisi rumah untuk melakukan sedikit pengubahsuaian, menyapukan lapisan cat baharu, bahkan membeli perabot baharu, namun, kebanyakan pemilik rumah tidak mempedulikan ruang hijau di dalam kediaman mereka; ciri pertama setiap kediaman bertanah, yang berkaitan dengan menyambut tetamu.

Berikut ialah beberapa cara yang tidak mahal untuk dipertimbangkan seseorang apabila menghias kawasan di luar rumahnya;


Tayar yang telah dihias boleh menambah keceriaan pada mana-mana ruang hijau

1. Membuat Pasu Getah:

Adakah anda sedang berfikir apa yang perlu dilakukan pada tayar kereta yang telah haus, atau pernahkah anda melihat ia bersepah-sepah – berpotensi menjadi tempat pembiakan untuk nyamuk?

Tidak lagi, kerana tayar tua ini boleh digunakan semula hanya dengan membersihkan dan menyemburkan warna cat yang terang dan menggantungkan ia ke dinding atau pokok, langsung menambah keceriaan pada laman seseorang.

Tambahan pula, seseorang itu boleh juga mengisi tayar yang telah dihias ini dengan bunga berwarna terang atau pokok menjalar melata.


Permandian burung akan memikat burung dengan segera, langsung menghidupkan patio seseorang itu

2. Gantungkan Satu atau Dua Permandian Burung

Burung yang berkicauan akan langsung menghidupkan mana-mana ruang hijau. Seseorang boleh memikat burung ke lamannya, dengan menggantung permandian burung di lamannya itu.

Ini boleh membantu burung yang berkunjung untuk kekal sejuk dan terhidrat, dan dalam pada itu menambah dekor yang menarik perhatian.

Membuat permandian burung adalah mudah – dengan lingkaran ranting dan piring tanah liat, langsung menambah suasana luar biasa ke ruang luar rumah seseorang itu.


Tambahan mudah seperti tanglung buatan tangan boleh menjadikan ia kelihatan menarik

3. Tin yang Bercahaya:

Seseorang itu tidak perlu pergi ke gedung beli-belah untuk membeli pemegang cahaya lilin. Tanglung buatan tangan boleh dibentuk dengan mudah di rumah dengan menggunakan tukul, paku dan tin sup yang telah digunakan yang hanya akan dibuang ke dalam tong sampah.

Membuat pemegang bekas lilin kecil yang romantik ini adalah semudah mencuci tin sebersih-bersihnya dan menukul sebatang paku berulang kali pada permukaan tin, membuat lubang-lubang halus dengan pilihan sebarang corak.

Ini menambahkan pencahayaan suasana pada patio atau halaman belakang, menyerikan waktu malam yang biasa di laman seseorang dengan sempurna.


Mereka yang tidak mempunyai banyak masa boleh memilih alternatif yang mudah ini

4. Ambal Rumput Tiruan:

Tompok kecil ruang konkrit yang tandus pada anjung seseorang, boleh tampak lebih rapi dengan sedikit tumbuh-tumbuhan hijau, namun ini mungkin tidak ideal bagi mereka yang tidak rela menjaga rumput hidup.

Alternatif mudah adalah dengan menggunakan ambal rumput tiruan, yang dengan mudah boleh dipotong menjadi sebarang bentuk yang diinginkan termasuk di penjuru yang tidak menentu.

Ini semestinya akan mewujudkan suasana yang nyaman, selesa lagi menarik, bagi tetamu yang menziarahi dan juga keluarga.


Laman anda akan penuh bercahaya apabila memasang rangkaian lampu.

5. Pasangkan Rangkaian Lampu:

Rangkaian lampu boleh menambah pesona pada mana-mana ruang luar rumah, untuk perbelanjaan yang kecil dan boleh digunakan dalam banyak cara.

Seseorang itu boleh memilih untuk menerangi laluan kecil, menghias anjung dengan lampu, atau meletakkan barisan rangkaian lampu di atas ruang makan di luar rumah untuk mewujudkan suasana yang romantik.


Pondok laman yang kompak seperti ini benar-benar boleh memastikan laman seseorang itu kemas!

6. Tempat Simpanan Laman Yang Digunakan Semula:

Seseorang itu boleh menggunakan sisinya yang kreatif dan membina pondok laman yang kecil daripada sisa pengubahsuaian, biasanya ditemui di tapak pengubahsuaian, ada kalanya dalam kawasan kejiranan seseorang itu juga.

Material yang harus dicari oleh seseorang itu termasuk, pintu terpakai dan kaca tingkap.

Pondok yang kompak boleh digunakan untuk meletakkan barang-barang kecil dan juga peralatan dalam laman seseorang, menghasilkan persekitaran yang kemas lagi minimalis di laman seseorang – menambah ruang yang ada untuk penanaman.


Anda boleh memilih untuk mengenakan tempat tidur tergantung dengan tabir dalam apa-apa warna yang sangat anda minati

7. Bersantai dengan bergaya:

Sebaik saja anda telah bekerja tanpa mengenal penat untuk menyiapkan laman anda, anda boleh memasang tempat tidur tergantung untuk berehat dan mengagumi hasil yang menakjubkan itu.

Anda boleh memasang tempat tidur tergantung dengan menggunakan palet, tali dan tilam nipis, yang dipadankan dengan pelbagai kusyen dan selimut yang selesa; kemungkinannya tidak berpenghujung!

(Oleh Viknesh Ashley Clarence, 30 April 2019)

Adakah anda kini dilengkapi dengan cara yang tidak mahal untuk menghias laman anda? Maklumkan kepada kami dalam seksyen komen di bawah!

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Good pointers more to come