Data 01
Logo3 small


Data Raya merujuk penyimpanan jumlah statistik yang besar yang terkumpul tahun demi tahun atau maklumat yang dihasilkan pada kelajuan yang sangat pantas.

Data sedemikian digunakan dalam analitis ramalan, kajian kelakuan pengguna dan juga algoritma lain untuk mendapat makna yang mendalam.

Pelaksanaan analisis Data Raya adalah berdaya maju merentasi pelbagai bidang termasuk sains perubatan, kewangan, berita dan juga dalam kewartawanan.


Data Raya dan Harta Tanah

Sejak akhir-akhir ini saja, harta tanah mula menggunakan analitis data sebagai alat utama dan cara pengumpulan maklumat dibandingkan dengan sektor lain, walau bagaimanapun, dengan penembusan internet dan interaksi mudah alih yang meluas dan semakin bertambah di Malaysia, kini penggunaan portal Data Raya luar boleh dilakukan untuk memberi pelaksana hartanah (pemaju) analitis yang meletakkan tumpuan yang cukup besar pada pola kelakuan pengguna.

Previndran Singhe, pengasas dan ketua pegawai eksekutif Zerin Properties menjelaskan, “suatu contoh yang jelas ialah berkenaan dengan cara Zerin Properties menggunakan sumber Data Raya daripada pelbagai penyedia perkhidmatan untuk menganalisis pola peta haba dan kelakuan pengguna bagi projek tertentu yang menjadi tanggungjawab kami pada masa ini.

Dengan maklumat yang kami terima, kami boleh mendapatkan tabiat perbelanjaan, pola kembara, demografi dan banyak lagi pada skala yang lebih besar untuk menganalisis dan memberi nasihat yang lebih baik kepada pelanggan yang mahu bekerjasama dengan kami.”

Walaupun dengan perubahan yang pantas serta inovasi industri pada masa kini, statistik akan sentiasa menjadi relevan


Pelaksanaan Amalan Data Raya

Data Raya dan Perlombongan Data adalah sangat relevan dalam pasaran pada masa kini. Pemaju dan pengamal industri telah pun menggunakan data yang dikumpul semak dalam syarikat dalaman mereka sendiri untuk mengkaji semula serta menjadualkan demografi yang diterima dan juga sumber perniagaan, untuk membantu penjualan semula, mengekalkan dan menghasilkan pakej promosi, rujukan dan penjualan yang berjaya.

“Seperti yang dinyatakan sebelumnya, Data Raya luar tersedia dengan meluas, dan semuanya berpokok pada cara seorang individu atau organisasi akan menggunakan data yang terkumpul itu.

Berdasarkan pengalaman dalam organisasi saya sendiri, adalah penting bagi seseorang itu mengambil perhatian terhadap pola demografi dan perbelanjaan dalam apa-apa perniagaan,” kata Previndran.

Soalan biasa yang sering ditanya ialah, adakah penting bagi suatu organisasi atau individu untuk memperuntukkan dana untuk Data Raya, Perlombongan Data, dan Analitis?

Previndran memberitahu, “Bagi organisasi saya kos sedemikian adalah penting, oleh itu harus dimasukkan ke dalam belanjawan pemasaran apa-apa projek – semasa peringkat perancangan itu sendiri. Pembelian tapak pembangunan, data raya dan penyelidikan boleh diletakkan di bawah pengekosan usaha wajar.

Statistik akan sentiasa relevan walaupun dengan perubahan yang pantas serta inovasi industri pada masa kini. Data dalaman yang diperoleh sebelum ini masih boleh menjadi relevan pada masa hadapan untuk menunjukkan trend dan perubahan pasaran. Tambahan pula, ia juga menetapkan penanda aras pada cara seseorang itu boleh menggunakan maklumat yang dikumpulkan untuk memperbaik proses yang sedia ada dan juga yang masih berjalan.”


Kesimpulan

Sememangnya, adalah demi kepentingan syarikat untuk mengumpul data (maklumat) berkenaan dengan permintaan pelanggan dan seterusnya menggunakan data yang terkumpul dengan sewajarnya untuk melakukan perubahan dalam produk seseorang atau pendekatan penjualan bagi memastikan kemajuan yang optimum dalam perniagaan seseorang itu. Oleh itu, jangan tunggu lagi dan ambillah langkah untuk melaksanakan amalan Data Raya ke dalam organisasi anda hari ini!

(Oleh Viknesh Ashley Clarence, 7 Mei 2019)


Apakah pendapat anda tentang menggunakan amalan Data Raya? Adakah anda akan melaksanakan penggunaan Analitis Data dalam organisasi atau perniagaan anda? Maklumkan kepada kami dalam seksyen komen di bawah.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Good information, yes data can be helpful, to cut off unnecessary waste of time


Jonathan de ho half body small

Definitely Big Data will help in many way. But still own inspection and survey also needed. If just rely on Big Data, cant see the picture clearly

C  16a085 small

Actually how their data is mined? Do they hire data scientist or collect their data and compile them into excel??