Bilangan kawasan perumahan atau komuniti perumahan yang boleh dikatakan sesuai untuk pelbagai generasi, tidak kira untuk golongan muda atau warga emas, amatlah sedikit di negara kita.

Bagi golongan yang sudah meniti usia senja, zaman persaraan adalah masa untuk mereka merapatkan diri dengan kawan-kawan seusia dengan mereka. Di negara-negara maju, golongan warga emas cenderung berpindah ke kediaman dan komuniti yang menepati keperluan mereka, sama ada dari segi saiz rumah yang lebih mudah diuruskan ataupun dari segi komuniti rakan-rakan yang mempunyai citarasa yang sama dengan mereka. Antara ciri yang diutamakan semasa membuat keputusan untuk berhijrah ke kawasan yang lebih bersesuaian dengan jiwa mereka adalah kemudahan persekitaran dan sokongan perubatan.

Bagi generasi yang masih bekerja tetapi mempunyai dwi-tanggungjawab terhadap ibu bapa dan anak-anak mereka, kemampuan untuk menyediakan tempat tinggal di mana semuanya dapat hidup sebumbung adalah sesuatu yang sering diimpikan. Ini kerana, ikatan kekeluargaan datuk atau nenek bersama cucu adalah satu hubungan yang wajar dibiarkan berputik. Malah, mereka boleh membantu menjaga anak yang masih kecil, atau anak remaja boleh menengokkan datuk atau nenek yang sudah uzur untuk memberikan ketenangan fikiran kepada semua ahli keluarga. Di samping itu, kos sara hidup juga dapat dikawal sekiranya semuanya menetap sebumbung berbanding berjauhan.

Walaupun ini mungkin satu penyelesaian praktikal terhadap masalah penjagaan anak atau ibu bapa, ia sering tidak dapat direalisasikan kerana saiz dan kesesuaian rumah yang diduduki, atau kekurangan sokongan perubatan di dalam komuniti perumahan sedia ada. Sokongan sedemikian penting kerana kemungkinan berlaku insiden ibu bapa uzur yang terjatuh atau anak kecil yang perlu dibawa berjumpa doktor dengan segera. Ini menimbulkan persoalan akan adakah kediaman dan komuniti kita sekarang sesuai untuk anak-anak kecil atau ibu bapa kita dibiarkan berseorangan semasa kita bekerja.

Persoalan ini telah melahirkan idea kediaman pelbagai-generasi (multi-generational homes) yang sesuai untuk warga emas atau mereka yang berkelainan upaya. Mungkinkah idea ini akan mecetuskan semula tradisi kehidupan lama di mana keluarga besar merangkumi 3 generasi duduk di bawah satu bumbung?


Mencari Kediaman Pelbagai Generasi Yang Sempurna

Kediaman pelbagai generasi seharusnya memenuhi kehendak dan keperluan segenap ahli keluarga – daripada datuk dan nenek kepada anak-anak kecil dalam keluarga kita. Walau bagaimanapun, kebanyakan kediaman yang dilabel ‘pelbagai generasi’ tidak memenuhi ciri penting kebolehcapaian atau akses untuk semua orang, khususnya sekiranya kita mempunyai pengguna kerusi roda dalam kalangan ahli keluarga kita sama ada sekarang atau di masa hadapan. Ini kerana kita tidak boleh menjangkakan bila keperluan itu timbul dan kediaman yang mempunyai capaian akses yang mudah akan menidakkan keperluan mengubahsuai rumah di masa hadapan.

Kediaman pelbagai generasi juga perlu mempunyai ciri-ciri kesihatan, kesejahteraan dan keselamatan yang sesuai untuk warga emas atau kanak-kanak dalam segenap reka bentuknya.


Tuai Residence @ Setia Alam

Tuai Residence oleh Suntrack Development Sdn Bhd mengisi kekosongan ini kerana ianya direka sebagai kediaman yang benar-benar menepati ciri pelbagai-generasi. Pembangunan ini berhasrat memenuhi aspirasi konsep MAGIC, yang akan diterangkan dengan lebih lanjut dalam artikel ini.

Tuai Residence adalah pembangunan yang merangkumi 330 unit kondominium pelbagai generasi yang dibina di atas tanah berstatus pegangan bebas seluas 6.6 ekar, dan merupakan fasa pertama daripada 4 fasa dalam sebuah pelan pembangunan utama seluas 23.3 ekar di tengah-tengah perbandaran Setia Alam. Tuai Residence mempunyai kepadatan penduduk yang amat rendah, yakni hanya 50 unit dalam seekar, dan itu hanyalah salah satu tarikan yang pasti memancing minat pembeli.


MAGIC di Tuai Residence

Sekiranya diteliti, adalah tidak menghairankan kenapa konsep pelbagai generasi di Tuai Residence terjadi, khususnya apabila diteliti visi syarikat pemaju Suntrack Development yang berbunyi: To be a great company that builds MAGIC communities (Untuk menjadi syarikat yang hebat yang membangunkan komuniti MAGIC). MAGIC adalah akronim yang diolah oleh ahli gerontologi masyhur dari Amerika Syarikat, Dr Bill Thomas yang bermaksud Multi-Ability, multi-Generational, Inclusive Communities atau Komuniti Inklusif, Pelbagai-Generasi dan Pelbagai-Upaya. Visi ini telah diangkat sebagai hala tuju strategik syarikat Suntrack, yang berlandaskan semangat membara untuk membina kediaman yang sesuai untuk warga emas menghabiskan usia di satu tempat dengan bermaruah, aktif, dan berdikari.

Tuai Residence adalah pembangunan pertama Suntrack yang bercirikan konsep MAGIC, di mana hasrat pereka pembangunan adalah supaya tiada sesiapapun ketinggalan dalam kediaman atau komuniti mereka. Ia merupakan satu pembangunan inklusif yang direka untuk golongan dari pelbagai generasi dan keupayaan, tidak kira kanak-kanak sehingga ke warga emas, di mana segenap keluarga boleh membesar dan meniti usia tua untuk jangka masa yang lama, tanpa perlu berpindah untuk mencari rumah yang lebih sesuai dengan keupayaan mereka pada masa hadapan.


Penjagaan Kesihatan Untuk Seisi Keluarga

Sesuatu kediaman hanyalah boleh dianggap sesuai untuk warga emas termasuk ibu-bapa kita yang telah tua, sekiranya ianya direka dengan mengambil kira kesihatan dan kesejahteraan penduduk dalam komuniti tersebut.

Dalam hal ini, Tuai Residence amat cemerlang. Sebuah Pejabat Penjagaan Kesihatan akan dibina di dalam pembangunan tersebut yang merangkumi bilik rawatan yang akan dikendalikan oleh seorang jururawat bertauliah dan pembantu penjagaan terlatih. Tuai Residence berhasrat menyediakan bantuan perubatan kecemasan untuk 24 jam, selama 7 hari seminggu. Ini dimungkinkan dengan perumahan yang disediakan untuk pekerja Pejabat Penjagaan Kesihatan yang akan berada dalam-panggilan (on call) sungguhpun selepas waktu pejabat. Operasi perkhidmatan pejabat ini akan dikendalikan oleh rakan kerjasama Suntrack, Cality Care, sebuah syarikat Australia yang menawarkan perkhidmatan penjagaan di rumah mengikut piawaian Australia.

Kos untuk perkhidmatan tambahan, termasuk penjagaan di rumah, boleh didapati terus dari Cality Care, dengan bayaran mengikut penggunaan.


Reka Bentuk Sejagat

Tuai Residence dibina dengan kebolehcapaian maksimum, sama ada di bilik mandi di dalam unit kondominium, ke tanjakan di serata pembangunan, ke jambatan pautan yang menghubungkan pembangunan ini dengan kedai-kedai komersil. Tandas-tandas dan bilik-bilik tertentu di dalam kediaman turut direka dengan jejari pusingan kerusi roda, manakala pintu masuk direka dengan ukuran kelebaran 900mm untuk membolehkan akses kerusi roda. Tempat letak kereta untuk kereta pengguna kelainan upaya juga disediakan berdekatan dengan lobi bagi memudahkan pengguna kelainan upaya.


Pengawasan dan Keselamatan

Reka bentuk Tuai Residence juga menitikberatkan perlindungan maksimum bukan sahaja di kawasan awam, tetapi di dalam unit juga yang mana semuanya dipasang perenjis api, sesuatu yang jarang dijumpai di pembangunan bukan komersil. Sekiranya berlaku kebakaran, perenjis ap[I akan memulakan proses pemadaman api sementara menunggu ketibaan bomba. Terdapat juga kawasan perlindungan api (fire refuge area) di setiap tingkat untuk pengguna kerusi roda, ibu-ibu mengandung dan warga emas menunggu ketibaan pasukan penyelamat dalam situasi kebakaran.

Sistem sekuriti di Tuai Residence pula direka oleh ahli Persatuan Keselamatan Industri British, dari segi penempatan CCTV ke kawalan perimeter pembangunan ke sistem rondaan pengawal keselamatan. Ini menjamin pematuhan Tuai Residence terhadap piawaian keselamatan antarabangsa.

Aspek keselamatan lain termasuklah kolam renang yang dinaikkan supaya kanak-kanak tidak jatuh tergelincir ke dalam kolam, serta tangga dan pegangan tangan di dalam kolam untuk kebolehcapaian untuk semua.


Membina Komuniti

Tuai Residence direka untuk memupuk semangat komuniti. Penempatan Kelab Tuai di hadapan pembangunan bertujuan menggalakkan penyertaan penduduk. Ia dibina sebagai tempat berkumpul utama, dan merangkumi kemudahan seperti kafe, bilik-bilik aktiviti serta dewan badminton.

Ruang rehat penduduk adalah satu lagi contoh ruang komuniti yang terletak berdekatan lobi lif. Ruang tersebut direka hias profesional dan mempunyai meja biliard untuk permainan bersahaja, dapur komuniti dan 6 bilik aktiviti pelbagai saiz untuk acara-acara komuniti. Rekaan bilik-bilik aktiviti ini mengambil inspirasi daripada perkampungan persaraan di Australia, yang mana bilik-bilik aktiviti sebegini boleh dijadikan tempat bermesyuarat, mengadakan kelas tuisyen, perjumpaan keagamaan dan permainan komuniti.

Jambatan pautan ke kedai-kedai di fasa komersil pembangunan ini pula membolehkan kunjungan ke kedai-kedai makan, pusat tuisyen dan klinik-klinik yang bakal membuka perniagaan di sana.

Aspirasi pereka Tuai Residence untuk membina komuniti dalam pembangunan mereka adalah satu rujukan simbolik kepada nama Tuai itu sendiri – yakni satu pengikhtirafan kepada nasi atau beras, makanan ruji di hampir kesemua isi rumah di benua Asia. Lebih tepat, rujukan itu memberi penghormatan kepada perayaan dan sambutan musim menuai di serata Asia. Rujukan simbolik ini digambarkan di hadapan Kelab Tuai di mana sebuah pancutan air dilihat sentiasa menyiram ukiran padi emas yang seolah-olah kelihatan seperti menggalakkan jalinan silaturahim komuniti di sana.

Sehubungan dengan itu, agak tepat sekiranya Tuai Residence dijadikan tempat di mana golongan muda dan tua menjalin komuniti yang menjaga satu sama lain, di sebuah pembangunan berkomuniti yang mereka diami bersama. Kediaman yang sesuai untuk setiap fasa kehidupan dan sebuah komuniti yang boleh dibanggakan bersama.

Untuk keterangan lanjut berkenaan Tuai Residence, sila lawati Galeri Pameran Tuai, atau panggil +6010-894 1987 atau layari www.tuai.my.


(18 November 2020)