Kuala Lumpur ialah lokasi pilihan pelaburan bagi banyak pelabur hartanah. Hal ini bagaimanapun telah menaikkan harga hartanah sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Harga kediaman di Kuala Lumpur telah meningkat 21.81% dalam tempoh 5 tahun lalu dan 97.51% dalam tempoh 10 tahun lalu - walaupun begitu saiz hartanah telah berkurang secara mendadak.

Selain rumah berukuran kecil, kesan sampingan lain yang disebabkan oleh peningkatan populasi di Kuala Lumpur adalah penurunan taraf persekitaran. Kanak-kanak mempunyai kawasan yang terhad untuk berlari dengan selamat di luar rumah dan menghirup udara segar.

Sebab utama keadaan ini adalah berpunca daripada kekurangan tanah. Suatu ketika dahulu, Petaling Jaya merupakan kawasan hijau yang luas dan dianggap sebagai pinggiran kota selain sukar untuk diakses. Tetapi dalam masa kurang dari 20 tahun, Petaling Jaya kini dianggap sebagai salah satu bandar paling berpusat ke Kuala Lumpur yang terletak hanya 15 minit dengan adanya jalan raya baru dan akses yang lebih baik.

Oleh itu, apakah pilihan yang ada bagi mereka yang ingin membeli rumah di kawasan yang serupa dengan Petaling Jaya kurang dari beberapa dekad yang lalu? Sebuah bandar satelit di Selangor yang dijangka akan menjadi Petaling Jaya yang seterusnya dengan akses yang mudah ke bandar, dan ruang taman yang luas dengan persekitaran udara yang segar untuk anak-anak kecil, kanak-kanak dan keluarga yang semakin membesar?


Memperkenalkan Bandar Satelit Baru Selangor

Sebut sahaja “Bangi” dan ramai yang akan beranggapan bahawa ianya sangat jauh, sama seperti bagaimana orang tua kita dulu menganggap “Petaling Jaya”, “Sri Petaling”, atau “Bukit Jalil” sebagai jauh. Walaupun begitu, mereka juga adalah orang-orang yang tidak pernah mengunjungi bandar ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Bangi kini telah jauh berbeza dari kota pedalaman yang anda kenali dulu namun masih memiliki suasana damai dan tenang yang tidak dapat dijumpai di kota-kota yang sibuk.

Bangi adalah sebuah kawasan perbandaran yang telah matang secara semula jadi sejak beberapa tahun ini, di mana terdapat pembangunan yang pesat, terancang dan berkemudahan moden. Dalam pembangunan yang lebih baru di bahagian selatan Bangi pula, kita dapat menemui rumah-rumah yang indah dengan taman-taman besar yang menghadap bukit-bukau hijau dan latar langit kota. Ini adalah antara jenis rumah yang pernah menarik perhatian ibu bapa kita ke Petaling Jaya, dan kini boleh didapati di Bandar Seri Putra yang terletak di bahagian selatan Bangi atau Bangi Selatan.


Kelebihan Kediaman Bertanah

Kehidupan kediaman bertanah dengan cepat menjadi konsep asing bagi warga kota, sama seperti telefon tradisional menjadi tanda tanya kepada generasi muda yang baru. Ramai yang tidak dapat memahami konsep mempunyai taman anda sendiri untuk bermain dan bercucuk tanam, atau bahkan tahu bagaimana rasanya menghidu udara pagi yang segar dan tidak dicemari oleh karbon monoksida. Mereka mungkin tidak memahami nilai masa berkualiti bersama keluarga, atau bermain di luar rumah dengan jiran mereka pada waktu petang.

Inilah sebabnya mengapa di Bandar Seri Putra, Bangi Selatan, di mana banyak tanah yang masih belum diterokai, terdapat rumah-rumah yang sedang dibina yang dapat menyatukan kembali sesebuah keluarga.


Sebayu Hill Villas: Rumah Untuk Generasi Seterusnya

Sebayu Hill Villas adalah kediaman untuk generasi seterusnya yang dibangunkan oleh salah satu pemaju hartanah terkemuka di Malaysia, United Malayan Land Bhd, di bawah anak syarikatnya, Bangi Heights Development Sdn Bhd. Pembangunan unik ini adalah tawaran untuk kembali ke rumah keluarga sebenar dengan kediaman bertanah eksklusif yang terdapat hanya 17 unit. Dibina di atas tanah seluas 34.5 ekar, kediaman ini sangat sesuai untuk diserahkan kepada generasi seterusnya kerana mereka mempunyai hak milik kekal dan hak milik tanah yang siap.

Kediaman ini dibina di puncak bukit yang menghadap Bandar Seri Putra dan dikelilingi dengan udara segar dan angin malam yang menyenangkan. Ruang tamannya yang luas dan tidak terbatas dengan ukuran tanah hingga 19,000 kaki persegi, menyediakan ruang bermain dan beriadah yang banyak untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Vila 2.5 tingkat ini berukuran antara 4,188 kaki persegi dan 6,413 kaki persegi, dan dilengkapi dengan 5 + 2 bilik tidur dan 5 bilik mandi, atau 5 + 1 bilik tidur dan 6 + 1 bilik mandi. Kediaman yang luas ini menjamin ruang yang mencukupi untuk keluarga multigenerasi, menjanjikan privasi kepada setiap ahli keluarga walaupun mereka tinggal di bawah bumbung yang sama.

Kawasan kejiranan eksklusif ini juga dipagari dan dijaga untuk memastikan keselamatan penghuninya. Kawasan kejiranan ini juga dikelilingi dengan sebatang trek joging, sementara di kawasan ini juga terdapat taman yang luas dengan taman permainan untuk anak-anak anda berkawan dengan anak-anak kecil jiran.


Kemudahan Berulang Alik ke Sebayu Hill Villas

Perjalanan menuju dan pulang ke Sebayu Villas adalah sangat mudah. Kediaman ini terletak di kawsan strategik di Bandar Seri Putra dengan persimpangan khasnya dan menikmati akses lancar ke Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) menuju ke Seremban atau Putrajaya. Jalan Pekeliling Bandar Seri Putra juga menyediakan akses lancar ke Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS) dan juga jalan utama, Jalan Kajang-Dengkil.

Melalui jalan-jalan ini, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) terletak hanya sekitar setengah jam perjalanan. Petaling Jaya dan Subang Jaya keduanya berjarak sekitar 39 kilometer, sementara Kuala Lumpur hanya sekitar 35 minit dari rumah.


Kehidupan di Perbandaran yang Matang

Bandar Seri Putra di mana terletaknya Sebayu Hill Villas kini menjadi sebuah kawasan perbandaran yang matang dan menyediakan pengalaman hidup yang menyeluruh. Di dalam kawasan bandar terdapat beberapa pusat komersial yang menyediakan perkhidmatan seharian dari kedai-kedai F&B yang terkenal ke farmasi dan pusat servis kereta, serta klinik dan pasar raya.

Di samping itu, banyak institusi pendidikan termasuk sekolah rendah dan menengah. Terdapat sebuah universiti dalam perjalanan mudah dari Sebayu Hill Villas, iaitu Kolej Universiti Islam Selangor.

Pasar raya besar Tesco berjarak hanya 5 minit dari Sebayu Hill Villas, dan untuk lebih banyak pilihan, terdapat Pasaraya CS dalam jarak 10 minit perjalanan. Untuk lebih banyak pilihan tempat riadah, terdapat Bangi Gateway yang hanya berjarak sekitar 20 minit dari rumah. Sementara itu, sekiranya berlaku sebarang kecemasan perubatan, hospital Pakar An-Nur, hanya terletak sejauh 9.7 kilometer.


Nikmati Kehidupan Berkeluarga Dengan Sepenuhnya di Sebayu Hill Villas

Kehidupan bandar sememangnya menjadi semakin sesak sejak beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan oleh pertambahan penduduk. Pencemaran udara dan bunyi semakin meningkat, dan ketenangan hati juga sukar ditemui.

Di Sebayu Hill Villas, keluarga dapat menjalin ikatan kekeluargaan dan memahami bahawa hidup bukan hanya untuk bergegas - ianya adalah untuk berehat sambil menghirup aroma alam yang segar pada penghujung hari.

Dengan hanya 17 unit yang tersedia di kawasan perumahan di puncak bukit yang eksklusif ini, pastikan anda mendapatkan rumah generasi seterusnya untuk keluarga anda di bandar satelit baru Selangor sebelum semuanya telah dimiliki.

Untuk maklumat lebih lanjut, kunjungi laman web rasmi Sebayu Hill Villas atau hubungi mereka di +6010-894 1987.


(13 April 2021)