Top 7 recreational places in malaysia desa parkcity central park
Logo3 small

Penat dengan kerja yang sama hari-hari? Bosan dengan rutin harian? TIbalah masa anda buat sesuatu yang berbeza! Alam semula jadi di luar sana penuh dengan pelbagai pemandangan, bunyi serta bau yang menenangkan. Gerakkan badan anda dan terokai apa yang ada di luar sana! Berikut merupakan beberapa tempat rekreasi di Lembah Klang yang mungkin dekat dengan kawasan kejiranan anda.


1. Desa ParkCity

Desa ParkCity adalah sebuah kawasan residensi yang terletak di arah barat laut daripada pusat bandar yang menawarkan laluan sepanjang 2.2km di sekeliling tasik. Tidak kisahlah jika anda ingin berjalan ataupun berlari-lari anak. Anda juga boleh duduk di atas laman yang dijaga rapi dan berkelah bersama keluarga; setelah sibuk bekerja sepanjang minggu. Anda juga boleh memilih untuk mengeluarkan peluh dengan berlari di sepanjang laluan yang disediakan.

Dengan tasik (Central Lake) yang indah di tengah-tengah, ianya memang sesuai untuk menikmati suasana yang berbeza daripada kehidupan bandar yang penuh riuh-rendah. Malah laluan selebar 9 kaki yang mengelilingi tasik ini dapat memberikan keselesaan kepada sesiapa pun yang beriadah disini. Desa ParkCity disambungkan dengan kawasan kejiranan berdekatan seperti Bandar Menjalara dan Bandar Sri Damansara.

Ianya memang syurga buat sesiapapun, tidak mengira usia, sama ada orang dewasa yang suka berjoging, kanak-kanak, malah bayi di dalam kereta dorong sekalipun. Selain daripada tasik yang memang sedap dipandang mata, ia juga mempunyai taman permainan kanak-kanak yang dipastikan selamat, tak lupa juga bangku, tempat berehat, dan aliran air buatan buat pengalaman yang menenangkan.2. Taman KLCC

Siapa yang tak tahu pasal Taman KLCC? Ianya merupakan taman seluas 50 ekar yang berdekatan dengan pusat membeli belah Suria KLCC yang direka oleh Roberto Burle Marx. Ianya direka untuk memberikan sentuhan kehijauan kepada Menara Berkembar Petronas dan kawasan di sekelilingnya.

Selain daripada itu, ia mempunyai tasik buatan seluas 10,000 meter persegi yang dinamakan Lake Symphony yang dilengkapi jambatan sepanjang 43m. Memang tidak dinafikan yang Lake Symphony adalah sebab utama ramai yang datang melawat untuk menyaksikan pancutan air setinggi 42m.

Ia juga menawarkan laluan joging sepanjang 1.3km yang dilitupi dengan “EPDM”. Permukaan yang istimewa ini meningkatkan cengkaman tapak kasut anda bagi memastikan anda dapat berlari dengan selesa. Selain daripada itu, Taman KLCC mempunyai 1,900 pokok-pokok asli yang tergolong dalam 74 spesis; 40 daripada pokok-pokok ini adalah ditanam semula daripada litar lumba Kelab Lumba Kuda Selangor, yang berada di arah Tenggara bandar. Ianya memang merupakan tempat yang ideal untuk mengamalkan gaya hidup aktif di tengah-tengah kota yang penuh hiruk-pikuk ini. Jadi jika anda berada berdekatan, jangan lupa untuk singgah.3. Taman Botanika Perdana

Sumber gambar: www.timeout.com

Taman Botanika Perdana dahulunya dikenali sebagai Taman Tasik Perdana atau Lake Gardens, ianya terletak di Taman Warisan (Heritage Park), Kuala Lumpur. Sejak dulu lagi ia merupakan sebahagian daripada kehijauan bandar tersebut dan mempunyai sejarah selama berdekad-dekad. Pada asalnya, ia dibina sebagai taman rekreasi, tapi kini ia juga dipenuhi dengan pelbagai tumbuhan tropika, jadi taman tersebut telah ditukar menjadi sebuah taman botanika. Anda pastinya jatuh cinta dengan tempat ini jika anda suka dengan bunga-bungaan!

Taman ini bukan sahaja ada koleksi botanika tetapi memberikan suasana yang membuatkan pengunjung merasakan mereka berada di dalam hutan tropika, walaupun sebenarnya terletak di tengah-tengah kotaraya yang sibuk. Lihat kiriman di TripAdvisor ini untuk mengetahui apa yang anda boleh lakukan di sana.4. Taman Bukit Kiara

Sumber gambar: www.dutm.org

Taman Tun Dr Ismail (TTDI) bukan sahaja dikenali kerana hartanahnya yang mahal, tapi juga ia mempunyai taman rekreasi yang hebat iaitu Taman Bukit Kiara. Ianya sangat popular di kalangan keluarga, pejalan kaki, mahupun yang suka berjoging kerana lokasinya yang berhampiran dengan komuniti residensi.

Ciri utamanya adalah sebuah tasik yang dikelilingi laluan joging, alatan senaman, taman permainan kanak-kanak dan tapak yang sesuai untuk piknik. Taman Bukit Kiara dan bukit-bukau di sekelilingnya bukan sahaja merupakan satu tempat yang hebat untuk berekreasi, namun juga untuk kanak-kanak bermain, keluarga untuk berkumpul dan jiran tetangga untuk berjumpa.

Selain daripada menikmati riadah di taman, ianya juga menempatkan banyak tumbuh-tumbuhan, burung-burung, monyet dan pelbagai lagi jenis binatang. Tidak kiralah sama ada anda suka berjalan, berjoging, berbasikal, mahupun suka mendaki bukit, anda boleh buat semuanya dalam kawasan yang selamat dan bersih ini. Laluan joging sejauh 5km adalah agak mencabar, tapi tidaklah terlalu getir. Laluan bukit memerlukan lebih kegigihan jika anda ingin sampai ke puncak iaitu kira-kira 250m di atas paras laut. Sambil mendaki, jangan lupa untuk menikmati kehijauan yang ada di sekeliling.5. FRIM (Institut Kajian Hutan Malaysia)

FRIM or Institut Kajian Hutan Malaysia adalah satu kawasan yang sangat rugi jika dilepaskan bagi sesiapapun yang tinggal di pusat bandar Kuala Lumpur. Ia teletak di pinggir bandar Kepong. Kawasan hutan tropika seluas seluas 600 hektar ini kaya dengan flora dan fauna, dengan kira-kira 15,000 spesis tumbuhan, walaupun mungkin buat kebanyakan kita, semuanya nampak sama sahaja.

Sewaktu anda memasuki FRIM, anda pasti kagum dengan pohon-pohon yang tinggi merimbun. Pelbagai laluan disediakan supaya anda boleh menerokai pelbagai spesis flora dan fauna di sana. Antara yang popular adalah Laluan Keruing dan Laluan Semula Jadi Salleh. Namun laluan kanopi di taman tersebut ditutup buat masa ini. Anda juga boleh melakukan aktiviti lain seperti berkemah, serta aktiviti bersama keluarga ataupun rakan sekerja, berkelah di sebelah air terjun dan berjoging.6. Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA)

Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA) adalah satu kawasan hutan yang digabungkan dengan tumbuh-tumbuhan dari taman botanika yang mencapai sehingga kawasan utara bandar Shah Alam. Kawasan ini juga dikenali sebagai Bukit Cahaya Sri Alam, manakala hutan simpan itu sendiri dikenali sebagai Hutan Simpan Bukit Cerakah. Terdapat pelbagai taman di kawasan ini termasuklah Taman Haiwan, Taman Rempah, Taman Hiasan, Kebun Orkid, Kebun Kaktus, Kebun Buluh dan juga Kebun Cendawan. Basikal juga adalah tersedia untuk disewa di taman ini. Sementara itu, perkhidmatan bas percuma adalah disediakan buat pengunjung untuk melawat ke tempat-tempat yang berbagai di taman ini.

Jika anda gemar memancing, terdapat beberapa tasik di mana anda cuma perlu membayar RM2 bagi sebatang joran. Cara terbaik untuk menikmati taman ini adalah dengan menyewa basikal ataupun berjalan secara perlahan untuk menerokai keindahan alam semulajadi di dalamnya. Kolam renang juga ada disediakan untuk anda menyejukkan badan setelah penat berjalan. Tarikan utama di sini adalah khidmat basikalnya, ‘paintball’ dan juga aktiviti luar yang lain seperti ‘flying fox’.7. Taman Botanika Putrajaya

Taman Botanika Putrajaya adalah satu tarikan yang tidak harus dilepaskan jika anda melawat bandar Putrajaya yang indah. Terdapat 8 taman utama di dalam bandar yang juga dikenali sebagai ‘Bandar di dalam Taman’ ini. Ciri utama bandar ini adalah tasik buatan seluas 650 hektar yang bercabang ke pelbagai kawasan lembap terasuklah kawasan untuk bot dan sukan air.

Merentasi tasik ini adalah jambatan-jambatan yang sungguh mempesonakan dengan warna yang bertukar-tukar di waktu malam. Ditambah pula dengan bangunan kerajaan yang megah, masjid, istana dan monumen yang semuannya menyumbang kepada kawasan bandaraya yang menawan. Tarikan lain termasuklah berbasikal, menaiki bot, dan pameran interaktif serta aktiviti menaiki tram yang datang dengan caj yang berbeza. Terdapat juga laluan berjoging yang panjang dan rata di sekeliling tasik dan merentasi Putrajaya.

Anda harus merancang untuk berkelah, berbasikal, berjoging ataupun apa-apa sukan air bersama keluarga dan rakan-rakan sewaktu hujung minggu. Tak lupa juga Canna Walk, Fern Garden, Floral Steps, African Collection, Tropical America Collection, Hbiscus Walk, Bougainvillea Tunnel, Pandanus Walk, Orchid Path, Palm Hill, Vine Garden dan Heliconia Trail di mana anda mempunyai kesempatan untuk menikmati kesemuanya sekali.


Jadi apa tunggu lagi? Inilah masanya untuk mengamalkan gaya hidup sihat! Selain daripada itu, jika anda ada mengetahui mana-mana lagi taman yang popular, mari kongsi dengan kami dalam ruangan komen di bawah. Dan jika anda sedang mencari rumah berdekatan dengan taman-taman ini, lawati PropSocial untuk membuat keputusan yang bijak – Ulasan Jujur Bagi Kejiranan, Dari Komuniti Sebenar!(Translated by MK Zainal, 24th August 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

S  27ae60 small

Bukit Jalil Park is also good choice for neighbouhood surrounding OUG, Sri Petaling and Bandar Kinrara Puchong

Kate chew small

Lake Garden in KL is a good place too....

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing

Smmm small

(Pos in telah dikeluarkan oleh admin PropSocial disebabkan oleh kandungan yang tidak berpatutan atau spam)