Propert market   eng
Logo3 small


Kebanyakan para pelabur hartanah tempatan akan berasa gusar jika mereka tidak dapat mengikuti perkembangan industri hartanah terkini sekiranya terpaksa bekerja atau berada di luar negara. Tambahan pula, ada sesetengah orang yang enggan berpindah daripada kawasan yang strategik kerana mereka tidak mahu terlepas daripada merebut peluang pelaburan yang menguntungkan di kawasan tersebut. Tidak perlu risau lagi kerana ini amat mudah diatasi.

Sumber

Berikut adalah cara-cara untuk memastikan anda sentiasa mendapatkan informasi terkini dalam industri hartanah. Teknik-teknik ini boleh dijadikan panduan bagi yang berminat dalam industri hartanah supaya tidak terlepas pandang peluang keemasan untuk melabur di sektor hartanah yang disenaraikan pada masa-masa tertentu.1. Baca Berita Semasa

Sumber

Ini adalah teknik paling mudah dan hampir semua orang melakukannya. Layarilah laman-laman web berkaitan dan baca berita terkini mengenai sektor hartanah supaya anda mendapat maklumat terkini mengenai pelaburan yang menguntungkan. Akan tetapi, ramai yang tidak memanfaatkan teknik ini dan hanya menganalisa bila perlu sahaja, mengakibatkan terlepas pandang tentang projek-projek hartanah yang menguntungkan.

Selain itu, anda boleh memanfaatkan teknologi-teknologi yang ada pada masa kini! Dengan adanya laman web hartanah seperti PropSocial serta aplikasi-aplikasi yang terkini, anda boleh mendapatkan maklumat dan sumber berita dengan mudah dan tepat. Jadilah pengguna yang bijak dan celik IT dan pastikan anda sentiasa mendapatkan maklumat terkini dengan menggunakan teknologi yang ada supaya maklumat dapat disalurkan terus ke anda. Teknik ini amat mudah dan anda tidak perlu bersusah payah ke lokasi projek untuk melihat keadaan terkini sesuatu projek hartanah, dan ini adalah suatu teknik yang harus digunakan untuk memahami keadaan terkini sektor hartanah dan nilai hartanah sebelum melakukan pelaburan atau pembelian hartanah.

Cuba bayangkan jika anda melakukan pelaburan dalam sektor perumahan tanpa menyedari risiko dan nilai hartanah sebenar serta gelembung hartanah semasa yang telah berlaku berhampiran anda? Oleh itu, adalah lebih baik untuk membaca seberapa banyak yang mungkin untuk mengelakkan implikasi yang buruk daripada berlaku.2. Jadikan Ejen Hartanah Sebagai Rakan Karib Anda

Sumber

Ejen hartanah memainkan peranan yang amat penting dalam sektor hartanah. Sekiranya anda ingin mendapatkan perkembangan terkini dalam sektor hartanah tetapi sentiasa sibuk atau berada di luar negara, jadikanlah ejen hartanah sebagai rakan karib anda, Carilah seberapa banyak ejen yang boleh dipercayai dan mampu untuk menyalurkan maklumat pelaburan yang menguntungkan dari pelbagai aspek yang berbeza supaya anda boleh menganalisa pasaran semasa sektor hartanah.

Ejen hartanah merupakan sumber maklumat yang tepat dan boleh membantu anda untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai projek-projek yang menarik dan menguntungkan. Tapi, pastikan anda sentiasa mudah untuk dihubungi supaya ejen hartanah dapat membantu anda untuk memahami pasaran dan nilai hartanah terkini.3. Semak Dengan Pihak Bank

Sumber

Seperti kitaran kehidupan, keadaan kewangan kita akan sentiasa berubah. Setiap pelabur hartanah sudah pasti faham situasi begini tetapi keadaan ini boleh dikawal sekiranya anda memahami keadaan dan keperluan kewangan anda dan berbelanja atau melabur mengikut kemampuan. Pastikan anda sentiasa prihatin memgenai apa-apa saja transaksi kewangan sesibuk mana pun anda.

Nasib baiklah ada bank yang boleh dipercayai dan sanggup membantu anda untuk memahami risiko dan solusi kewangan untuk memastikan pelaburan hartanah anda berjalan dengan lancar. Sentiasalah berhubung dengan pihak bank sekiranya anda memerlukan khidmat nasihat mengenai pengurusan kewangan anda.4. Jangan Lupa Untuk Mengkaji/Melakukan Penilaian

Sumber

Walaupun teknik ini telah digunakan berkurun lama, ia merupakan langkah-langkah yang perlu diambil untuk memastikan anda melakukan pelaburan yang bijak dan mendapat keuntungan yang memberangsangkan. Sebelum anda membuat keputusan untuk membeli/melabur dalam sesuatu projek hartanah, adalah dinasihatkan supaya anda pergi sendiri ke tapak projek untuk melihat dan menilai perkembangan projek tersebut.

Anda juga boleh mengkaji kawasan perumahan atau keadaan sekeliling projek tersebut supaya anda tahu kemudahan asas yang ada di sekitar serta kedai-kedai yang berada di kawasan tersebut untuk kemudahan bakal penghuni. Malahan lagi, anda boleh mendapatkan maklumat-maklumat tertentu dengan berbicara dengan peniaga-peniaga kecil di kawasan tersebut sebelum membeli atau melabur.


Kesimpulannya

Dunia sentiasa berubah dan ini termasuklah sektor hartanah yang sukar diramal dan sentiasa berdasarkan pasaran dan nilai semasa. Kadang-kadang ia menguntungkan dan kadang-kadang ia merugikan. 

Walaupun agak sukar untuk anda mendapatkan perkembangan semasa mengenai projek-projek hartanah terkini, tetapi dengan adanya bantuan pihak bank dan ejen hartanah, anda pasti boleh menjadi pelabur yang bijak dan berjaya di mana saja anda berada .

Layari PropSocial untuk mendapatkan maklumat hartanah terkini. (Translated by: Cindy Cluny, 22nd May 2018)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing