Property investment for beginner invest compass
Logo3 small

Menjana wang melalui hartanah bukanlah semudah yang disangka. Anda tidak boleh membabi buta, terutamanya untuk mereka yang baru bermula. Kebanyakan pelabur baru biasanya akan pergi ke seminar untuk mempelajari pelaburan hartanah. Selalunya, platform sebegini adalah terlalu kompleks untuk difahami ataupun sangat mengelirukan.

Namun, semua orang pun pernah bermula daripada kosong, jadi di sini ada beberapa tip bagi sesiapa yang ingin mempelajari asas-asas pelaburan hartanah secara beransur-ansur.Jenis Hartanah Untuk Dibeli


1. Residensi

Ianya juga dikenali sebagai jenis hartanah yang paling menguntungkan, mudah untuk dinilai, dan pelaburan yang selamat. Ini merupakan perkara-perkara yang anda boleh jangkakan apabila melabur dalam hartanah jenis ini.


- Potensi untuk menjual kembali

Pilihan dalam membeli hartanah jenis ini memang tidak pernah kurang. Ini bermakna kadar likuiditi mereka adalah tinggi. Jika anda memerlukan sejumlah wang pada waktu kecemasan, selalunya menjual hartanah residensi adalah lebih mudah berbanding hartanah komersil. Namun, faktor-faktor lain seperti lokasi dan keadaan hartanah itu sendiri perlu diambil kira.


- Potensi untuk membuahkan pendapatan

Oleh kerana permintaan untuk hartanah residensi biasanya sentiasa ada, peluang mencari penghuni untuk disewakan adalah lebih besar. Bila anda jumpa penyewa, ini menjanjikan pendapatan yang stabil buat anda.

Walau bagaimanapun, menyewakan hartanah anda juga ada risikonya. Sebab itulah buat apa yang anda boleh untuk menentukan jika anda sanggup menghadapi risiko yang mungkin akan dihadapi dalam hal-hal sewa. Kebanyakan tuan tanah berpengalaman akan memberitahu anda untuk menjauhi pelajar dan keluarga, dan individu yang bekerja adalah satu pilihan yang baik. Namun akhirnya, ia semua bergantung kepada jenis residensi yang anda laburkan, tak lupa juga penyewa-penyewa yang berpotensi.

Bacaan tambahan: Pemeriksaan Latar Belakang sebelum Menyewakan Hartanah anda kepada Penghuni


- Trend penyewaan

Kebanyakan orang dewasa kini mengikuti trend menyewa rumah mereka sendiri sebaik sahaja mereka dapat pekerjaan yang pertama, dan kebanyakannya akan terus menyewa buat masa yang lama kerana harga rumah yang mahal kini. Faktor-faktor ini menyumbang kepada bekalan penyewa yang berterusan buat pemilik hartanah, terumanya jenis residensi. Pasangan baru berkahwin juga tidak terkecuali, di mana ramai yang memilih untuk menyewa sambil menyimpan wang untuk membeli rumah mereka sendiri suatu hari nanti. Trend ini nampaknya tidak akan turun dan pakar menjangka yang ianya hanya akan berterusan selagi populasi berkembang.


- Pembiayaan

Kerajaan Malaysia telah mengambil langkah-langkah untuk memastikan rakyat Malaysia mampu memiliki sebuah rumah. Ini membuka peluang bagi ramai individu yang mampu untuk mendapatkan pinjaman daripada bank. Bayaran pendahuluan bagi hartanah jenis ini juga dikira lebih rendah. Tambahan lagi, bergantung kepada jenis hartanah yang anda ingin beli, anda boleh mendapat pinjaman sebanyak 90% ke 100%

Bacaan tambahan: Perkara yang Perlu Diberi Perhatian Sewaktu Memohon Pinjaman Rumah2. Komersil

Hartanah komersil adalah kedai-kedai yang digunakan buat tujuan perniagaan. Sebelum membeli hartanah komersil, anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara seperti kitaran ekonomi. Dikala ekonomi sedang meningkat, hasil daripada penyewaan hartanah komersil ini biasanya bagus dan konsisten, tetapi tidak baik sewaktu kemelesetan ekonomi.

Selain itu, jumlah pinjaman yang anda boleh dapatkan daripada bank biasanya berjumlah 80% atau kurang daripada itu. Kos pembiayaan juga adalah lebih tinggi daripada residensi hartanah. Perlu juga diingati bahawa bil utiliti bagi hartanah jenis ini adalah lebih tinggi daripada hartanah residensi.


- Potensi hasil daripada sewa

Antara kelebihan memiliki dan menyewakan hartanah komersil adalah jumlah pendapatan yang anda boleh dapat daripadanya. Kita melihat antara 6% ke 12% daripada harga belian setiap tahun, yang jauh lebih tinggi daripada hartanah residensi. Walaupun begitu, lokasi masih memainkan peranan dalam menentukan peratusan hasil sewa.


- Pendapatan yang lebih konsisten

Biasanya, pemilik perniagaan akan menyewa hartanah anda untuk melakukan bisnes mereka buat masa yang lama. Oleh itu, hasil sewaan daripada hartanah jenis ini biasanya lebih konsisten. Mereka juga biasanya akan membayar sewa pada masa yang telah ditetapkan untuk mengelak sebarang konflik dan membenarkan bisnes mereka berjalan dengan lancar.


- Penyelenggaraan

Setiap hartanah akan mengalami kemerosotan dalam binaannya saban tahun, namun hartanah komersil mungkin akan lebih terjaga buat masa yang lebih lama. Sesiapa yang menyewa hartanah komersil biasanya menjalankan perniagaan di dalamnya, dan perlu menjaga kedai mereka bagi mempamerkan imej yang baik buat pelanggan. Jika tidak ia akan memberi kesan buruk kepada bisnes. Oleh itu, penyelenggaraan biasanya bukanlah perkara yang akan merunsingkan anda.


- Kesan penggunaan berterusan

Antara salah satu sebab utama kenapa hartanah komersil tahan lebih lama daripada hartanah residensi adalah kerana kebanyakan bisnes dijalankan daripada pukul 9 ke 5. Tidak seperti rumah di mana penghuninya menggunakannya 24/7, hartanah komersil biasanya kosong pada waktu malam. Penggunaan yang lebih sedikit ini akan mengurangkan tekanan kepada hartanah komersil anda buat jangka masa panjang.


- Penanda aras nilai

Berdasarkan jenis bisnes yang dijalankan oleh penghuni anda atau penghuni lain di kawasan yang sama, anda boleh membuat anggaran mudah akan potensi pendapatan mereka. Ini boleh membantu anda dalam memutuskan berapa banyak jumlah sewa bulanan yang anda boleh kenakan.3. Residensi berservis

Residensi berservis biasanya adalah kategori hartanah yang agak mengelirukan. Namun begitu, apa yang anda perlu tahu ialah kebanyakan residensi berservis adalah hartanah komersil yang juga dibina bagi tujuan residensi.


- Fleksibiliti

Dengan peranan yang dimainkan oleh residensi berservis, jenis hartanah ini boleh memenuhi keperluan pelbagai jenis penghuni. Unit-unit biasanya disewakan dengan perabot yang lengkap ataupun separuh lengkap, menarik minat penyewa yang inginkan sewaan jangka pendek atau jangka panjang. Residensi berservis biasanya dilengkapi dengan kemudahan bertaraf hotel seperti lobi utama, kerani meja hadapan, penjagaan rumah, sekuriti 24 jam, tempat letak kereta, dan kemudahan-kemudahan lain.

Bacaan tambahan: Kondominium atau Apartment Berservis – 7 Benda Anda Perlu Tahu Sebelum MembeliMenilai Hartanah Anda

Mengetahui hartanah apa yang ingin dibeli hanyalah separuh daripada kerja anda, mengetahui bagaimana hendak menilai hartanah anda pula akan membantu melengkapkan perjalanan anda. Ini beberapa faktor yang boleh memberi kesan kepada nilai hartanah anda.


- Lokasi adalah sangat penting

Lokasi adalah faktor paling penting dalam mempertimbangkan hartanah yang anda ingin laburkan, seperti jarak daripada sekolah, pejabat, dan kedai-kedai.

Bagi hartanah residensi, lebih dekat jaraknya dengan kemudahan dan infrastruktur yang lain, lebih besar potensi untuk nilainya meningkat. Anda juga perlu mengambil perhatian terhadap pembangunan yang akan dibuat di sekitar kawasan anda, yang juga boleh menyumbang kepada peningkatan nilainya.


- Sekuriti

Keselamatan dan sekuriti di kawasan kejiranan hartanah anda adalah penting, kerana hartanah di kawasan kejiranan yang kurang selamat boleh menjatuhkan nilainya jika tiada sebarang penambahbaikan berlaku.


- Kebolehcapaian

Sama ada keretapi, teksi, atau bas, nilai hartanah anda adalah lebih tinggi jika ia disambungkan melalui jalan dan lebuhraya yang akan memudahkan ketercapaiannya. Jarak yang dekat dengan kemudahan-kemudahan lain juga perlu diambil kira.

Tahukah anda yang laman Propsocial, bahagian ulasan kejiranan, memberitahu kemudahan apa yang ada di kawasan tersebut, serta lebuhraya mana yang berdekatan?


- Pajakan lawan pegangan bebas

Secara ringkasnya, hartanah jenis pajakan adalah dikira sebagai aset tetap dengan tempoh pajakan (biasanya 99 tahun). Bila pajakan tersebut luput, pembeli perlu memohon dengan pihak kerajaan yang relevan untuk memanjangkan pajakan tersebut. Jika permohonan ditolak, pemilik perlu meninggalkan hartanah tersebut. Sebaliknya hartanah jenis pegangan bebas boleh memiliki hartanah tanpa had masa, melainkan jika mereka menjualnya.

Oleh kerana kerumitan dan kerisauan “tidak memiliki” hartanah jika ianya dipajak, kebanyakan pembeli memilih hartanah pegangan bebas. Ini sudah pastinya akan memberi kesan terhadap harga belian dan jualan hartanah tersebut. Namun, perbincangan masih lagi berjalan dalam menentukan samada Pegangan Bebas atau Pajakan betul-betul penting dalam membeli hartanah yang berbaloi.


- Prospek pembangunan masa depan

Walaupun begitu, satu faktor yang paling memberi kesan dalam pelaburan hartanah adalah masa depan hartanah tersebut. Tidak kiralah sama ada anda membuat belian dalam kawasan kejiranan yang stabil ataupun yang baru meningkat, adalah perlu bagi hartanah tersebut mempunyai prospek yang baik bagi pembangunan di masa hadapan. Beri perhatian kepada kedua-dua pembangun dan kemudahan serta infrastruktur yang dirancang oleh kerajaan kelak, tidak lupa juga pembangunan yang akan datang seperti pusat membeli-belah dan pelbagai lagi yang akan menyumbang kepada persekitaran hartanah anda.Mengetahui Aspek Undang-undang

Ingat, sebelum terlibat dengan pelaburan hartanah, pengetahuan tentang aspek undang-undang juga adalah penting - Akta Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) adalah perkara yang mustahak dan perlu difahami dengan lebih mendalam.

Selain itu, anda juga perlu mengetahui perbezaan antara jenis komersil dan residensi, yang akan menjadi faktor besar dalam pilihan pelaburan anda. Selain itu, anda perlu mengetahui hak-hak yang anda ada sebagai pembeli terhadap pemaju seperti undang-undang dan tindakan apa yang ada untuk melindungi anda, sekiranya ada sebarang pertikaian, contohnya Perjanjian Penyewaan.Kesimpulan

Natijahnya, tiada apa yang pasti apabila momentum ekonomi tidak memberansangkan. Akan tetapi, anda dinasihatkan untuk bersedia dari segi kewangan buat penyelenggaraan hartanah serta servis pinjaman.

Pelaburan hartanah bukanlah satu ilmu yang anda boleh mahirkan serta-merta. Namun begitu, dengan melengkapkan diri dengan ilmu tentang apa yang ditawarkan oleh jenis hartanah yang berbeza, tak lupa juga faktor-faktor seperti lokasi yang akan memainkan peranan dalam mempengaruhi nilai hartanah anda, dan anda pastinya akan mendapat asas yang kukuh.

Tidak tahu di mana hendak bermula? Propsocial ada segalanya yang anda perlukan untuk mencari hartanah untuk dilaburkan? Daftar sekarang dan sertai komuni yang akan memberikan anda pelbagai pengetahuan tentang pelaburan hartanah di laman Discussions.(Translated by: MK Zainal, 11th July 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

@candy 可是如果是建築物或是房子的話, 他們有時不會賠償,反而是一屋換一屋哦。那就要看你自己決定了

Profile picture small

@windzneom 

Compensation is either in the form of money or property.

Img 6323 small

Yes exactly, need to let adrian know as well.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing