Ijm suria pantai v 2
Logo3 small


Suria Pantai terdiri daripada 896 pangsapuri dengan keluasan 810 kaki persegi di tengah-tengah Pantai.

Sempena kenaikan kawasan Kerinchi (dahulunya Bangsar South), Suria Pantai, sebuah pembangunan berharga RM246 juta oleh IJM Land Bhd, mendapat manfaat dari lokasi sentral kawasan yang semakin mewah di Lembah Klang ini.

Terdiri daripada 896 unit kediaman di dalam sebuah blok 34 tingkat, projek ini menawarkan susun atur 3 bilik tidur, 2 bilik air dengan keluasan 810 kaki persegi dengan harga pelancaran RM275,000, berserta tempat parkir 6-tingkat bersepadu.

Suria Pantai, yang dibangunkan bersama dengan Amona Development Sdn Bhd, merangkumi 4.21 ekar tanah pajakan dan adalah sebahagian dari komponen projek Rumawip Wilayah Persekutuan bagi Pantai Sentral Park, perbandaran utama IJM Land yang akan dibangunkannya di dalam kawasan Pantai Dalam, berhampiran Kerinchi.

Lokasi sentral

“Memandangkan lokasinya yang utama, pembangunan ini ialah sebuah pilihan yang amat berpatutan dan tidak harus dilepaskan. Ianya terletak berhampiran kemudahan-kemudahan serta laluan penyambungan iaitu 3km ke Mid Valley dan 5 km ke KL Sentral,” kata Dato’ Hoo Kim See, pengurus besar kanan IJM Land (Kawasan Sentral).

Selain dari lokasinya, Suria Pantai juga menangani isu-isu utama di dalam pasaran hartanah hari ini, termasuk kemampuan dan ketersediaan perumahan bagi pembeli kali pertama, dan ini telah membawa kepada pembangunan inisiatif-inisiatif sewa-untuk-memiliki serta rumah-mikro.

Isi-isu perumahan untuk pembeli muda telah membawa kepada kenaikan alternatif-alternatif seperti sewa-untuk-memiliki serta rumah-mikro.

Dengan harga lebih kurang RM340 se kaki persegi, Suria Pantai berada di dalam lingkungan di antara kos rendah dan pertengahan. Ini bermaksud ianya mampu dibeli oleh Generasi Y dan Z.

Di bawah program Rumawip, individu bujang dengan pendapatan bulanan di bawah RM10,000 boleh membeli rumah-rumah di dalam projek-projek yang mengambil bahagian. Begitu juga mereka yang mempunyai pendapatan bersama sehingga RM15,000.

Suria Pantai, yang dijadualkan siap pada 2022, telah mendapat kadar pengambilan 75% sehingga kini di bawah terma-terma yang disebut, di mana IJM Land akan mengadakan sebuah acara pemilihan unit bagi 160 pembeli pada 12 Januari di dewan pamerannya ICE Gallery di Pantai Sentral Park.

Banyak faktor tarikan

Daripada segi kemudahan, Suria Pantai menawarkan kemudahan seperti kolam renang, taman permainan dan dewan serba guna. Walau bagaimanapun, tarikan utama pembangunan ini ialah lokasinya yang berdekatan dengan beberapa titik panas seperti Petaling Jaya, Bangsar, Sunway, Bukit Jalil serta Kuala Lumpur.

Akses kepada lokasi-lokasi ini dipermudahkan oleh banyak laluan utama yang berhampiran, termasuk Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Kerinchi Link dan Lebuhraya Hubungan Timur-Barat (Salak).

Selain itu, pemaju telah melaburkan RM98 juta, termasuk kos tanah, operasi dan penyelenggaraan, untuk sebuah persimpangan khas sepanjang 2.8km yang terdiri daripada tiga tanjakan yang mempermudahkan keluar-masuk ke Pantai Sentral Park dari NPE.

Lain-lain kemudahan di kawasan sekeliling termasuk tidak kurang dari tiga hab peruncitan iaitu pusat membeli-belah KL Gateway, Nexus di Bangsar South yang penuh dengan restoran serta Mid Valley City, yang terdiri daripada Mid Valley Megamall dan The Gardens.

Perumahan untuk rakyat: projek ini menyediakan rumah mampu milik di dalam kawasan utama.

Selain itu, Suria Pantai terletak berhampiran dengan Taman Hutan Bukit Kerinchi yang berkeluasan 200 ekar dan telah dinaiktarafkan baru-baru ini dengan kemudahan-kemudahan baharu seperti tapak perkhemahan, laluan pejalan kaki dan kolam ikan. Taman ini juga bersambung ke Bukit Gasing dan denai kembaranya bagi mereka yang mempunyai gaya hidup aktif.

Kawasan ini, yang dahulunya dipenuhi rumah-rumah setinggan serta projek perumahan polis, telah melalui banyak kontroversi. Beberapa pihak telah menyuarakan kebimbangan tentang pertukaran nama kawasan tersebut dari Kerinchi, dan terdapat persoalan samada nama “Bangsar South” itu sendiri boleh digunakan oleh pemaju lain.

Kawasan ini telah melalui pertumbuhan yang ketara berikutan transformasinya kepada Bangsar South di bawah UOA Development Bhd, berserta projek Pantai Sentral Park oleh

IJM Land yang bernilai RM 2.5 bilion. Ia dikenali sebagai perbandaran 58 ekar di dalam bandar yang mempunyai komponen kediaman dan komersil bersepadu yang akan dibangunkan melalui beberapa fasa.

(Oleh Aliff Yusri, 15 Jan 2019)

Apa pendapat anda tentang Suria Pantai? Beritahu kami.SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

C  16a085 small

Pantai Sentral Park is at a very good location, but the Suria Pantai is located a bit further away from Pantai Sentral Park. It is also surrounded by Malay cemetery. The facilities are also limited due to its apartment. In my opinion, it's not worth at that price with that limited facilities.

Logo3 small

@henry Hi Henry, yes, the proximity of the cemetery is a factor for some purchasers, but uptake in the project is still pretty good. A local author called it the "ghost walk radius" - the distance from a cemetery in which a property will be affected!

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing