10 books on property investment you should read
Logo3 small

Terdapat banyak buku mengenai hartanah di pasaran, tetapi memilih satu yang paling sesuai buat seseorang adalah satu cabaran. Senarai di bawah ini merupakan buku-buku yang dapat anda jadikan panduan ketika membuat keputusan dalam pelaburan hartanah. Kebanyakannya adalah ditulis oleh pakar dalam bidang masing-masing. Perhatian: Kebanyakan buku-buku ini adalah dalam Bahasa Inggeris.Buku untuk Pembeli/Pelabur Baru

(i) Everything You Need To Know But Forget To Ask When Buying or Selling Property oleh Mary Smits

Walaupun buku ini diterbitkan 12 tahun yang lalu, kandungannya masih relevan kerana ianya berkaitan dengan pembelian dan penjualan hartanah. Satu perkara yang menarik tentang buku ini adalah ianya ditulis oleh seorang ejen hartanah. Mary Smits adalah seorang penulis yang berasal dari Australia, juga seorang pelatih serta konsultan dan bukunya merupakan antara buku hartanah yang terbaik di pasaran.

Satu lagi perkara yang menarik tentang buku ini adalah ia menggunakan bahasa mudah untuk menerangkan banyak persoalan yang berlegar dalam minda penjual dan pembeli hartanah. Antara isu yang diliputi adalah bagaimana untuk membuat persediaan dalam menjual hartanah anda, memilih sama ada ingin melaburkan atau membeli hartanah sebagai kediaman, bagaimana hendak berurusan demgan ejen hartanah dan bagaimana ingin tawar-menawar untuk menjimatkan wang.

Bagaimana ingin berurusan dengan dokumen juga turut dinyatakan. Tahukah anda bahawa terdapat banyak dokumen yang terlibat dalam pelaburan atau pembelian hartanah? Ia bukan sahaja berkenaan dengan penandatanganan kesemua dokumen-dokumen yang berkaitan, tetapi juga mengetahui hak anda sebagai pengguna, persetujuan yang terlibat serta undang-undang yang berkaitan. Buku ini juga menyediakan beberapa cara untuk mengelakkan diri daripada perangkap-perangkap sewaktu membeli atau menjual hartanah anda serta bagaimana ingin mencari hartanah secara online. 


(ii) Keep Calm . . . It's Just Real Estate: Your No-Stress Guide to Buying a Home oleh Egypt Sherrod

Ini bukanlah buku hartanah yang biasa kerana penulisnya merupakan personaliti yang terkenal dan juga broker hartanah di Amerika. Buku Keep Calm… It’s Just Real Estate: Your No-Stress Guide to Buying a Home merupakan satu buku hartanah yang sangat laris di peringkat antarabangsa. Setiap pembaca perlu mendapatkan buku ini bukan sahaja kerana tajuknya sangat menarik, kandungannya juga sangat berguna. Walaupun buku ini agak baru kerana diterbitkan pada tahun 2015, penulis ini dapat membantu bakal pembeli rumah mengatasi kegelisahan membeli hartanah. Penulis menggunakan pendekatan yang sama di dalam bukunya dengan rancangannya ‘Property Virgins’. Ianya memang satu panduan mudah buat pembaca kerana dia menggunakan personaliti serta pengalaman sendiri dan menafsirkannya ke dalam buku tersebut.

Antara kandungan buku ini adalah mengapa anda tidak boleh sekali-sekali mengambil mudah proses pemeriksaan rumah, sepuluh benda yang anda perlu pertimbangkan sebelum membeli rumah, apa yang perlu dilakukan sewaktu pembidaan, bagaimana ingin bekerjasama dengan ejen anda dan juga lapan cara untuk menjadi pembeli rumah yang kelihatan bagus di atas kertas bagi memudahkan proses mendapatkan kebenaran untuk pinjaman.

Paling penting sekali, pembaca akan mendapat maklumat yang tidak ternilai serta langkah-langkah yang diringkaskan dalam bahasa yang sesuai untuk semua. Selain daripada itu, buku ini mengandungi glosari, senarai cerita-cerita peribadi serta senarai yang berguna buat pembaca untuk diselami serta dipelajari.Buku untuk Profesional

(i) Property Jewels oleh Renesial Leong

Dr. Renesial Leong adalah Permaisuri Hartanah di Asia. Dia memiliki pelbagai buku yang telah ditulis, kebanyakannya menperolehi anugerah di peringkat tempatan. Dia merupakan penulis, kolumnis, serta pelatih yang terkenal. Di Malaysia, dia merupakan antara pelabur dan pelatih hartanah yang paling terkemuka.

Pembaca akan mendapat tip, nasihat dan pengalaman sebenar dengan membaca buku ini. Selain itu, buku ini ditulis dalam tona yang mesra pembaca dan anda akan berasa seronok membacanya. Daripada aspek feng shui, tip untuk melelong hartanah hinggalah berurusan dengan peguam dan broker, ianya bukanlah sekadar buku hartanah, ia merupakan panduan hartanah buat pembaca.

Tunggu apa lagi? Ayuh realisasikan gaya hidup yang anda impi-impikan. Selain daripada itu, pembaca dapat mempelajari tentang segala proses pelaburan hartanah, daripada menaikkan modal untuk menjelaskan bayaran pendahuluan hinggalah berurusan dengan penyewa serta memilih hartanah yang paling sesuai.


(ii) Real Estate Agents: True Stories oleh Ho Chin Soon

Berdasarkan tajuknya, pembaca akan perasan yang buku ini merupakan kompilasi cerita-cerita benar oleh penulis. Ianya merupakan satu lagi buku yang disarankan untuk para profesional dan pembaca buku-buku hartanah. Jika anda mempunnyai cita-cita untuk menjadi perunding hartanah ataupun ejen hartanah, buku ini adalah untuk ada. Apa yang lebih penting, pembaca dapat mempelajari tentang bagaimana pelbagai ejen hartanah memulakan perniagaan dan apa yang mereka telah tempuhi untuk menjadi broker hartanah yang berjaya.


(iii) Next Station: MRT Line 1 Buying Condos & Apartments Along Sg Buloh to Kajang oleh Adrian Tan

Ini merupakan satu lagi panduan hartanah yang perlu diberi perhatian, namun ia berbeza daripada buku hartanah lain di pasaran. Fasa 1 MRT telah siap dan Fasa 2 akan siap menjelang Julai 2017. Ia semestinya satu panduan buat orang muda, terutamanya yang menaiki MRT untuk pergi ke tempat kerja. 

Dalam buku ini, penulis telah mengumpulkan senarai kesemua hartanah residensi tingkat tinggi yang bertempat sekitar 31 stesen sepanjang laluan MRT 1: Sungai Buloh-Kajang. Di samping itu, pembaca boleh mendapatkan maklumat berguna seperti hasil daripada setiap unit, susun atur bagi hartanah tersebut, serta harga dan saiznya.


(iv) Property Investor's True Stories: The Good, The Bad & The Ugly: Over 100 Real Life Lessons for Everyone oleh Ishmael Ho

Satu lagi buku yang berkisarkan kisah-kisah benar dalam pelaburan hartanah. Property Investor's True Stories adalah ditulis oleh penulis muda dengan latar belakang jurusan undang-undang. Dia juga merupakan seorang penceramah, penulis dan membantu dalam menguruskan perniagaan bapanya, Ho Chin Soon Research.

Pembaca dapat mempelajari dan menggunakan beberapa tip dalam pelaburan atau pembelian hartanah. Buku ini merupakan kompilasi pengalaman sebenar beberapa ejen hartanah di arena tempatan dan apa yang mereka telah tempuhi sepanjang perjalanan mereka.


(v) Good Tenant Great Tenant: Untold Tenancy Stories (Real Life Lessons for Tenants and Landlords) oleh Alan Poon

Alan Poon adalah pengasas Superior Wealth Mastery, sebuah firma pendidikan kewangan. Dia telah menulis pelbagai buku dan setiap satunya menyasarkan segmen-segmen masyarakat yang berbeza.

Apa yang unik tentang buku ini adalah kisah-kisah benar yang tidak pernah diterbitkan sebelum ini. Antaranya adalah strategi penyewaan yang praktikal, kisah benar daripada penyewa dan tuan rumah serta pengajaran yang boleh diambil daripada kedua-dua pihak. Pembaca juga boleh mendapatkan pandangan tentang hartanah antarabangsa.Buku untuk Gen-Y

(i) Start From 0! 3 Years to RM10 Million Property Portfolio oleh Dexter Lim and Kam W.T.

Buku ini berbaloi dibaca dan penulisnya layak menerima pujian. Ianya ditulis berdasarkan pengalaman peribadi. Lebih penting lagi, ianya berkisarkan pahit getir yang ditempuhi Dexter Lim, pelajar kepada seorang lagi penulis, W.T. Kam. Bayangkan seorang individu yang dalam kesempitan wang dan dikelilingi hutang berjaya melepaskan dirinya daripada situasi tersebut dan berjaya mendapatkan hartanahnya sendiri.

Pada mulanya, dia bermula dari kosong kerana dia dibebankan oleh perniagaan kecilnya serta hutang kad kredit berjumlah RM10,000. Jika anda membaca buku ini, anda mungkin tidak akan percaya apa yang dia lakukan kerana dia hanya mempunyai simpanan sebanyak RM2,400 pada ketika itu. Pembaca juga dapat mengetahui bagaimana orang muda ini berjaya menambah portfolio hartanahnya setiap tahun setelah memperolehi hartanahnya yang pertama. Semua ini berlaku pada tahun 2008 sewaktu krisis ekonomi global.


(ii) Property Buying For Gen Y oleh Khalil Adis

Satu lagi penulis yang perlu diberi perhatian, Khalil Adis adalah bekas pengarang Property Report. Buku ini ditulis khas untuk pemuda Malaysia yang ingin mendapatkan rumah pertama mereka, tetapi tidak pasti bagaimana ingin menempuhi pasaran hartanah Malaysia yang kompleks. Dilema yang biasanya dihadapi oleh pembeli hartanah di kalangan Gen Y adalah kemampuan.

Seperti yang anda lihat, di Malaysia, harga hartanah meningkat dari semasa ke semasa dan ianya tidak akan turun. Property Buying for Gen Y adalah sebuah buku yang berbeza dengan yang lain di pasaran. Ia menunjukkan pembaca yang masih ada rumah yang boleh dimiliki. Selain itu, pembaca juga boleh belajar daripada pengalaman peribadi penulis ketika membeli rumah pertamanya.

Tambahan lagi, mereka juga mereka juga boleh mendapatkan strategi dan tip pengubahsuaian rumah dan kira-kira kewangan yang asas berkenaan pembelian hartanah.


(iii) WTF? 23 Properties by 30: A Story of What to Find? When to Find? Where to Find? oleh Faizul Ridzuan

Tajuk buku ini sendiri sudah cukup untuk menarik perhatian pembaca. Daripada pandang pertama, orang biasa seperti kita mungkin menganggap yang ianya mustahil dan penulisnya pula tidak rasional namun tiada apa yang mustahil dalam dunia ini. Untuk membeli atau memiliki 23 hartanah menjelang umur 30 tahun bukanlah satu perkara mudah. Ia memerlukan perancangan, kaji selidik serta wang.

Penulis ini membuatkan ia tampak mudah, dan dia juga tahu bagaimana untuk melabur. Dalam buku ini, pembaca dapat mengetahui bagaimana dia melakukan perkara ini melalui pengalaman peribadi. Anda mungkin tidak percaya yang penulis menjadikan modal awalnya sebanyak RM2,000 kepada portfolio hartanah berjumlah jutaan ringgit, dan dia lakukan semua ini dalam tempoh lima tahun.

Dapatkan buku ini dan belajarlah daripada pakar. Mana tahu, anda mungkin dapat membeli atau memilki lebih banyak hartanah daripada penulis ini sendiri.Kesimpulan

Pelaburan atau pembelian hartanah adalah sebahagian daripada hidup. Jika anda tidak membuat perancangan daripada sekarang, anda masih memerlukan hartanah pada masa hadapan. Ia bukan setakat untuk tujuan pelaburan tetapi buat anda dan generasi anda yang akan datang. Senarai buku-buku di atas ini hanyalah beberapa cadangan kerana banyak lagi tajuk-tajuk lain di pasaran, yang anda boleh dapatkan untuk diri anda. 

Ada juga beberapa buku lain di pasaran yang anda boleh baca, seperti di pautan ini: https://www.propsocial.my/topic/595/top-5-books-every-budding-property-investor-should-read-posted-by-propsocial-editor

Tidak sabar ingin membeli hartanah pertama anda? Sertai PropSocial untuk mendapatkan maklumat terkini tentang hartanah, atau sertai Discussions bersama komuniti pemilik rumah, pelabur pengalaman, serta perunding hartanah yang boleh menjawab segala persoalan anda!(Translated by: MK Zainal, 10th July 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 5409 small

i bought majority of the local books, expect the 1st 2. 

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

@6011_3531_5354 Wah Nic, were they any good? Which are the most useful u think?

Signature 28 logo  custom  small

Thanks all for sharing. I will make sure to check out the Magazines the next time i visit the library...

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing