8 common mistakes when choosing your neighbourhood 2
Logo3 small


Sama ada anda menyewa atau membeli rumah, kita semua boleh bersetuju dengan satu perkara iaitu proses memilih kawasan kejiranan yang sempurna adalah sangat mencabar.

Bagi semua pembeli rumah yang bertukar menjadi pelabur di luar sana, beberapa tahun mendatang akan menjanjikan peluang-peluang yang menarik. Jadi, kami tidak boleh menegaskan lagi untuk anda melabur dalam pelaburan dengan pulangan yang tinggi, mempunyai sifat aliran tunai positif, yang terletak di kejiranan yang betul, kemudian memegangnya untuk pendapatan jangka panjang. Berikut adalah beberapa kesilapan biasa yang harus anda elakkan ketika memilih kawasan kejiranan anda.1. Tidak Meminta Pendapat Orang Lain

Sumber imej

Jika anda berfikir bahawa pendapat orang lain tidak diperlukan, anda salah. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah mempunyai kejiranan yang teruk berdasarkan penilaian anda sendiri. Ini mungkin menyebabkan masalah apabila anda membuat keputusan untuk berpindah dan menjual semula hartanah tersebut.

Di PropSocial, selain maklumat yang disediakan, kami juga memberikan pendapat yang jujur yang telah dikongsi oleh pengguna kami. Selain itu, anda juga boleh mencari ejen untuk membantu anda. Ejen kami boleh memberi anda lebih banyak maklumat tentang lokasi dan hartanah pilihan. Ini akan membantu anda menjimatkan lebih banyak masa supaya anda boleh memberi tumpuan kepada perkara lain.2. Tidak Mengambil Kira Keupayaan Kewangan Anda

Sumber imej

Inilah kenyataannya, kemampuan akan selalu menjadi faktor terbesar.

Ini perkara yang terjadi apabila anda membelanjakan wang untuk membeli hartanah di kawasan kejiranan yang anda tidak mampu miliki: anda akan membawa beban kewangan jangka panjang.

Langkah paling bijak yang perlu anda lakukan adalah dengan menyenaraikan semua ciri-ciri yang anda impikan untuk kawasan kejiranan idaman anda. Sediakan senarai kawasan kejiranan mengikut julat harga sebelum memilih sesuatu tempat. Fikir dan bayangkan dengan teliti tentang keutamaan anda semasa membeli hartanah.

Jangan jadi mangsa persepsi salah yang mengatakan bahawa kawasan kejiranan dengan harga tinggi sentiasa menjadi pilihan terbaik. Itu adalah tidak benar!3. Tidak Menitikberatkan Faktor Gaya Hidup untuk Jangka Panjang

Sumber imej

Terlalu banyak pembeli rumah cenderung untuk tergesa-gesa memilih kawasan kejiranan mereka untuk penyelesaian maslaah yang lebih cepat. Kebiasaannya mereka akhirnya akan menjual hartanah tersebut kerana kawasan kejiranan yang tidak sesuai dengan gaya hidup mereka. Apabila anda membeli rumah, anda bukan sekadar membeli bangunan, anda juga membeli gaya hidup.

Jadi untuk permulaan, tanya diri anda beberapa soalan: adakah kawasan kejiranan itu memerlukan penyelenggaraan yang tinggi? Adakah ia baik untuk bersiar-siar, berjalan kaki, dan untuk melakukan aktiviti riadah yang lain? Adakah privasi keutamaan anda? Adakah terdapat pembangunan akan dilakukan di sekitar kawasan kejiranan yang akan mengganggu kehidupan atau pemandangan anda yang aman? Adakah anda lebih suka gaya hidup yang lebih mewah di KLCC, Bangsar atau Mont Kiara?4. Terlalu Jauh dan Menyukarkan

Sumber imej

Masa perjalanan ulang alik yang lebih banyak bermakna kurang masa untuk melakukan perkara yang anda suka. Jadi, jarak dari sekolah, kerja dan aktiviti harian yang lain harus menjadi salah satu keutamaan anda.

Sekolah sangat penting apabila kita membincangkan tentang keselamatan dan nilai kejiranan. Tahap keselamatan dan nilai hartanah meningkat dengan ketara dengan sistem persekolahan yang baik di kawasan kejiranan anda. Jika anda memilih sekolah yang luar biasa untuk anak-anak anda, seperti kejiranan ekspatriat, dan tidak keberatan membayar lebih, ini sepatutnya menjadi salah satu faktor utama untuk anda pertimbangkan. Kita semua tahu bahawa anda mahukan anak anda mendapat akses kepada pendidikan terbaik seboleh mungkin.5. Zon Jenayah Tinggi

Sumber imej

Keselamatan adalah masalah paling utama apabila memilih lokasi ideal anda. Setiap orang ingin selamat dan berasa selamat. Walaupun begitu, rumah yang tidak terletak di tempat yang terbaik tidak semestinya berbahaya.

Untuk mengelakkan anda terlibat dengan keadaan yang tidak aman, anda boleh melihat laporan polis tempatan tentang kekerapan dan jenis jenayah yang pernah berlaku di kawasan berkenaan. Anda juga boleh melakukan carian di internet. Terdapat banyak maklumat di luar sana.6. Tidak Mesra Keluarga

Sumber imej

Adakah terdapat sekolah berhampiran? Apakah demografi di sekitar kejiranan anda? Adakah jiran anda kebanyakannya berkeluarga? Rujuk laporan statistik tempatan untuk mendapatkan gambaran tentang apa yang anda boleh harapkan.

Demografi boleh merangkumi umur, pendapatan dan struktur keluarga. Sentiasa memilih lokasi yang baik dengan penyelenggaraan yang hebat - kerana jika anda tidak mahu memilikinya sendiri, bagaimana anda boleh berharap untuk menjual atau menyewakannya kepada orang lain?

Seperti apa yang kita sebutkan dalam isi no.4, sekolah penting walaupun anda tidak mempunyai anak-anak, dan jika anda tidak sukakan bar dan kehidupan malam, faktor ketenteraman dengan keselamatan yang perlu anda utamakan. Di samping itu, rumah di kawasan sekolah yang baik mempunyai nilai dan lebih mesra keluarga berbanding dengan kawasan yang lain.7. Tidak Mengunjungi Kawasan Kejiranan

Sumber imej

Adalah penting untuk tidak hanya melihat pada hartanah, tetapi juga untuk melawat kawasan kejiranan anda. Dikebarkan dengan segala macam maklumat, kita cenderung untuk beranggapan baik dengan tempat tersebut.

Lawati kawasan kejiranan diwaktu yang berbeza untuk merasakan suasana apabila anda berpindah kelak, dan jika suasana itu memenuhi kehendak anda. Anda juga boleh menguji pengangkutan awam berhampiran, dan melawat kemudahan-kemudahan di sekitarnya. Elakkan sesuatu kawasan itu jika terdapat banyak tingkap pecah, vandalisme, bangunan terbengkalai, dan pagar yang tinggi, itu mungkin membawa petanda buruk – elakkan kawasan ini sehabis mungkin.

Jangan lupa bercakap dengan bakal jiran anda, untuk mengetahui lebih lanjut apa yang mereka fikirkan tentang kejiranan mereka sendiri. Ini juga merupakan peluang yang tepat untuk memupuk hubungan dengan mereka.


Kesimpulannya, mencari kawasan kejiranan yang sempurna pastinya memerlukan usaha keras, tetapi semuanya berbaloi apabila anda dapat pulang ke rumah setiap malam tanpa masalah dan berasa selamat. Semua keperluan ada dapat dipenuhi. Dengan bertanya soalan yang betul kepada diri sendiri dan mempertimbangkan semua cadangan di atas, bersedialah untuk meraih faedah daripada kejiranan yang anda inginkan.(Translated by Normaliza Majid, 21st Feb 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

ya, that's why, decision making shouldn't be based on majority but doing more research.

Own dp small

yea, Making sure the decision is made for long term includes all the necessary as you will need to consider the children's education, nursery, day care, adult's working area, public transportation convenience, security of that area, and etc

Img 6323 small

agreed with you john.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing