20190101 5 interior design in things for 2019 0
Logo3 small


Selaras dengan Malaysia Baharu, kini tiba masanya untuk menyambut tahun baharu di Malaysia penuh dengan idea-idea baharu serta prospek hartanah dan fesyen rekaan dalaman berserta palet rona-rona segar untuk mencantikkan rumah anda.

Oleh kerana trend global mungkin mengambil masa sebelum menjadi popular di Malaysia, kita kerapkali dapat mengagak apa akan menjadi popular di pasaran tempatan tidak lama lagi dengan memerhati pasaran antarabangsa utama hari ini.

Mengambil kira ini, artikel pertama PropSocial bagi 2019 meneroka trend-trend terkini di dalam reka bentuk dalaman untuk tahun yang bakal kita lalui ini, seperti yang dinyatakan oleh pereka dalaman berpengaruh serta pemain pasaran kedua-dua di Malaysia dan luar negara.

1. Bunga-bunga berkembang sebagai hiasan

Cetakan corak bunga-bungaan adalah popular tahun ini, kecuali chintz bunga.

Walaupun Malaysia hanya mempunyai dua musim, iaitu panas atau hujan, pereka-pereka tempatan masih terikat dengan trend bermusim selagi fesyen musim bunga, panas, luruh dan musim sejuk akhirnya akan diperkenalkan ke Malaysia. Ini termasuk rekaan dalaman, di mana bentuk bunga-bungaan akan menjadi popular pada musim bunga ini bagi lantai, fabrik dan lain-lain lagi.

Corak-corak pastel ini terdapat dalam pelbagai warna dan bentuk bagi setiap susunan dalaman. Laman web pengubahsuaian tempatan Qanvast.com berkata, walaupun begitu, pemilik rumah harus mengelak daripada menggunakan chintz bunga, iaitu sejenis cetakan bunga yang terlalu kerap digunakan di Malaysia akhir-akhir ini.

2. Campuran logam-logam sentiasa menawan

Mencampur logam adalah seperti mencampur metafora. Jika ianya dilakukan dengan baik, ia boleh memberi penampilan yang elegan. Tetapi jika tersalah langkah, ia mungkin kelihatan terlalu rojak dengan gaya yang mengelirukan. Walaupun secara tradisinya, mencampur logam tidak disyorkan, pemain industri menggalakkan penggunaannya tahun ini, jadi inilah masanya untuk mempelajari bagaimana melakukannya dengan baik.

Penggunaan logam boleh membuatkan sesuatu ruang kelihatan bersih dan teratur.

Dengan hanya mengikuti beberapa peraturan reka bentuk yang mudah, anda boleh menmanfaatkan penggunaan garisan-garisan jelas dan bersih yang dibawa oleh elemen logam kepada sesuatu ruang. Pada masa yang sama, anda boleh menambah kehangatan dengan penggunaan tembaga, kekilauan gangsa hiasan, kekuatan keluli serta banyak lagi.

Garis panduan ini termasuk menetapkan logam dominan, memasang kemasan metalik, menggabungkan elemen penyelarasan dan menggunakan aksen untuk menyerlahkan perhiasan utama. Tetapi jika anda kurang yakin dengan kemahiran anda di dalam rekaan dalaman, sila berkunjung ke produk dan perkhidmatan rumah yang di paparkan oleh PropSocial untuk mendapat inspirasi atau panduan.

3. Koral Hidup: Warna bagi Tahun ini

Pantone, yang dikenali di kalangan industri untuk sistem padanan warnanya, telah mengisytiharkan bahawa Koral Hidup adalah Warna bagi Tahun ini, sekali gus menetapkan penanda aras bagi tahun 2019 dari segi kromatik yang serasi dan sebagai trend budaya masa kini.

Koral Hidup membawa keluar warna-warna positif dan hangat yang terdapat di alam semula jadi.

Warna Koral Hidup ini, yang dibangunkan Pantone sebagai respons kepada teknologi digital yang kian mengganggu hidup kita, dapat memupuk suasana alam sekitar yang tenang serta perasaan riang dan meringankan.

Di dalam ruang dalaman, rona ini mengingatkan kita tentang hubungan positif sesama insan dan keintiman emosi; ianya paling baik jika dipadankan dengan fabrik dan perabot lembut, serta elemen keras seperti campuran logam sebagai pelengkap.

4. Balik ke semula jadi dengan bahan lestari

Sebuah konsep yang sangat popular, pemain industri juga menggunakan barangan malar hijau dalam rekaan, iaitu bahan-bahan semula jadi seperti buluh, rami dan gabus, untuk mengurangkan jejak karbon sambil menggabungkan suasana luar rumah yang hebat.

Batu semula jadi boleh menggabungkan sesuatu yang praktikal dengan hiasan mewah.

Bahan-bahan lestari juga dapat menggabungkan sesuatu yang praktikal dengan kemewahan. Seperti yang dikatakan Michael Smith Boyd dalam Buying It Blind, batu semula jadi, kuartza dan terrazzo juga dapat mengurangkan ciri-ciri yang terlalu mewah.

5. Pencahayaan 2019: Tiga C

Pencahayaan yang bagus, walaupun cahaya semula jadi, dapat menukar sesebuah ruang dalaman, menerangkan serta menarik perhatian kepada beberapa elemen utama. Walaupun trend pencahayaan adalah kurang menyerlah berbanding dengan lain-lain aspek rekaan, namun ianya bagus bagi kita mengikuti perkembangan terkini.

Lampu-lampu disambung kini menjadi semakin popular dalam konsep rumah dan ofis pintar.

Tahun ini, tema biasa bagi segmen pencahayaan boleh disimpulkan dengan 3C: berwarna-warni, bersambung dan tanpa wayar (colourful, connected and cordless), dengan pengilang seperti Kohler menekankan bahawa lampu dan lekapan berwarna-warni dapat mengimbangi warna hening di dalam palet warna 2019.

Sementara itu, produk sambungan dan tanpa wayar adalah perkembangan trend semasa di dalam segmen ini, dengan pemain seperti Philips Lighting yang meletakkan penyelesaian pencahayaan sebagai mata data digital serta memberi maklum balas yang berharga di dalam persekitaran yang pelbagai sambil menyediakan penyesuaian dan pilihan peningkatan untuk masa hadapan.

(Oleh Aliff Yusri, 1 Jan 2019)

Apakah rekaan dalaman yang anda rasa akan menjadi popular pada tahun 2019? Beritahu kami.SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Logo3 small

@henry It's evergreen in the industry! Pun intended.

Own dp small

Sustainable is definitely the next thing in the art or people going into that concept. Much to say, Conventional to LED, smart homes, solar panels, Vertical garden, natural light sunroof and etc.

Logo3 small

@JohnL We think the challenge with the sustainable agenda is finding a fresh perspective on the concept and aesthetic! That's the trouble with anything that gets substantial exposure.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing