10 upcoming properties with up to 67 train stations nearby trains
Logo3 small


Sama ada anda sedang membeli rumah atau ingin membuat pelaburan hartanah, ada satu faktor yang memberi kelebihan kepada hartanah tersebut – jaraknya dengan pengangkutan awam. Secara spesifik, pengangkutan tren.

Walaupun sistem tren di Malaysia mungkinlah tidak selengkap Tokyo atau Seoul, ribuan daripada kita masih bergantung kepada pengangkutan awam jenis ini untuk berulang-alik ke bandar setup hari. Sama ada Keretapi Tanah Melayu (KTM), Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT), mahupun KLIA Ekspres, hartanah yang berdekatan dengan mana-mana stesen ini semestinya menarik lebih banyak minat berbanding yang lain.

Berikut merupakan 10 hartanah akan datang yang dibina berdekatan dengan pengangkutan awam jenis ini.1. D’Rapport Residences, Ampang Hilir

Sebuah residensi kondominium untuk sesiapa yang dambakan kemewahan, D’Rapport Residence sudah tentunya menjadi pilihan. Bertempat di sepanjang Jalan Nipah yang berdekatan dengan Kedutaan Korea, hartanah yang menyerupai resort ini menyediakan 50 jenis kemudahan termasuk 2 kolam renang, simulator golf, bilik tayangan, bilik karaoke dan banyak lagi, di samping dapat menikmati pemandangan bandaraya KL yang menakjubkan.

Dengan stesen-stesen di sepanjang LRT laluan Dato Keramat yang dihubungkan ke PJ dan juga Monorel yang mengharungi bandar, hartanah ini semestinya menjadi tarikan buat ekspatriat dan juga sesiapa yang selalu berulang-alik ke KL.


Stesen berdekatan

LRT Dato Keramat (1.95km)
LRT Setiawangsa (3.03km)
LRT Ampang Park (4.07km)
LRT Cahaya (6.42km)
Monorel Raja Chulan (7.18km)
Monorel Medan Tuanku (7.85km)

Lihat laman info D’Rapport Residences di sini untuk senarai penuh 36 pengangkutan awam di bawah lingkungan 10km!2. Kiara 163, Mont Kiara

Kiara 163 merupakan kemudahan urban semua dalam satu, di mana ia menggabungkan residensi servis dan unit SOHO, serta komponen komersil di dalam Mont Kiara yang giat membangun. Bahagian perniagaannya dirancang untuk menempatkan pasaraya, restoran, kafe, dan sebagainya, tak lupa juga serta sebuah auditorium yang mempunyai kapasiti sehingga 2500 orang. Bahagian residensinya pula diuruskan oleh Hotel Swiss-Bell yang memang terkenal di peringkat antarabangsa.

Bagi yang bercadang untuk menempatkan pejabat mereka di Mont Kiara, Kiara 163 juga menawarkan ruang pejabat yang berdekatan dengan kemudahan moden serta beberapa stesen tren yang berdekatan. Tren-tren ini merupakan alternatif yang bagus kepada jalanraya dan lebuhraya yang selalunya sesak dari Mont Kiara ke bahagian Lembah Klang yang lain.


Stesen berdekatan:

KTM Segambut (3.89km, Port Klang Line)
KTM Kepong (7.32km)
Monorel Titiwangsa (8.72km)
KTM Kuala Lumpur (9.71km)
KTM Bank Negara (9.77)

Lihat kemudahan lain yang ditawarkan di sekitar Kiara 163 di sini.3. The Rainz, Bukit Jalil

Projek kondominium yang mesra keluarga ini menawarkan sehingga 5+1 bilik tidur dengan kemudahan yang menumpukan kepada interaksi komuniti serta elemen hijau seperti laluan hutan, pelbagai jenis kebun, tasik, dan juga zon berkemah.

Dengan stesen seperti LRT Bukit Jalil dan Sri Petaling yang berdekatan, The Rainz memang sesuai bagi mereka yang bekerja di bandar serta Puchong. Dengan jarak yang tak kurang dekatnya dengan pusat pengangkutan Bandar Tasik Selatan, para penghuni juga boleh menaiki tren ETS untuk pergi ke luar negeri, ataupun menaiki KLIA Express untuk pergi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).


Stesen berdekatan:

LRT Bukit Jalil (3.94km)
LRT Sri Petaling (4.69km)
KTM Petaling (4.73km)
KTM Jalan Templar (5.36km)
KLIA Transit @ Bandar Tasik Selatan (6.92km)
KTM Bandar Tasik Selatan (6.83km)
LRT Bandar Tasik Selatan (6.91km)

Lihat kemudahan hebat yang ditawarkan oleh The Rainz di sini.4. Infiniti3 Residences, Wangsa Maju

Infiniti3 Residences adalah sebuah kondominium yang terletak di Wangsa Maju, KL, yang menyediakan para pembeli dengan keselesaan urban dan juga ketersambungan yang mudah. Pilihan yang ada adalah banglo dan unit semi-D di awangan dengan pemandangan bandaraya yang hebat. Kemudahan moden yang ditawarkan termasuklah kolam infiniti, ruang makan luar dan banyak lagi. Pasaraya dan pusat beli-belah seperti Wangsa Walk dan AEON BiG juga tidak jauh.

Namun, ciri yang paling menarik tentang hartanah ini sudah tentulah lokasinya di pinggir bandar KL. Dengan stesen Sri Rampai dan Laluan LRT Kelana Jaya berada dalam jarak berjalan, ia sudah tentunya satu kelebihan buat penghuni yang bekerja di sekitar KL dan PJ.


Stesen Berdekatan:

LRT Wangsa Maju (5.54km)
LRT Gombak (6.16km)
LRT Bandar Baru Sentul (8.92km)
LRT Sentul Timur (9.3km)

Untuk melihat stesen tren dan pengangkutan awam berdekatan, lawati laman informatif Infiniti3 Residences di sini, atau baca ini.5. The Hub, Petaling Jaya

Terletak di SS2 yang sibuk, The Hub memang sesuai dengan namanya yang menawarkan residensi servis, lot kedai komersil dan juga pejabat, dibina dengan konsep gabungan antara kerja dan liburan. Selain daripada itu, The Hub juga terletak di tengah-tengah titik sambungan ke banyak kawasan, di mana Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Damansara Link, dan Lebuhraya Sprint dapat diakses dengan mudah.

Apa yang paling penting, The Hub terletak berdekatan dengan beberapa stesen LRT sepanjang laluan Kelana Jaya, seperti Taman Paramount dan Kelana Jaya. Dibina untuk pemilik rumah urban, hartanah ini akan menawarkan perkhidmatan bas percuma ke LRT, jadi penghuni boleh tinggalkan sahaja kereta di rumah untuk menaiki tren dengan mudah!


Stesen berdekatan:

LRT Taman Paramount (2.88km)
LRT Taman Bahagia (3.25km)
LRT Kelana Jaya (3.27km)
LRT Taman Jaya (4.13km)
LRT Asia Jaya (5.53km)
LRT Kerinchi (6.4km)

Ketahui lebih lanjut tentang The Hub yang dijangkakan akan mendapat permintaan ramai di laman info hartanah di sini.6. 8 Kia Peng

Terletak di Jalan Kia Peng, KL, 8 Kia Peng adalah sebuah pembangunan residensi servis yang direka secara elegan dan juga ditempatkan dengan strategik. Meskipun ia berhampiran dengan pusat bandar melalui lebuhraya utama dan juga pengangkutan awam, pemilik yang inginkan ketenangan tidak perlu risau akan hiruk-pikuk kota, kerana hartanah ini terletak di dalam kawasan enklafnya yang tersendiri.

8 Kia Peng adalah berjiranan dengan beberapa kedutaan, yang pastinya merupakan pilihan utama ekspatriat, dengan harga yang bermula daripada RM1 juta. Tambahan lagi, tarikan hartanah ini terletak pada jarak yang dekat kepada sehingga 67 stesen KTM, LRT, dan Monorel di mana penghuni boleh menaiki LRT untuk pergi ke bandar, menerokai Segitiga Emas KL dengan Monorel, malah pergi ke KL Sentral untuk menaiki KLIA Express menuju ke lapangan terbang.


Stesen berdekatan:

LRT Hang Tuah (2.6km)
LRT Plaza Rakyat (3.8km)
LRT Pudu (3.28km)
LRT Maluri (5.9km)
KTM Kuala Lumpur (5.58km)
KTM Putra (5.35km)

Untuk melihat senarai lengkap pengangkutan awam, lawati laman info hartanah di sini.7. The ERA, Duta North

Gaya hidup, harga yang berpatutan, serta lokasi adalah apa yang kebanyakan rakyat Malaysia inginkan. The Era adalah sebuah kawasan perumahan yang menawarkan ketiga-tiga ciri ini, di mana terdapat 6 menara suite servis dan juga podium kedai, serta lebih daripada 100 kemudahan! Kedai-kedai ini memberi pelbagai tawaran kepada penghuni, di samping kawasan Mont Kiara dan Dutamas yang sememangnya berprestij. Rumah-rumah yang tersedia termasuklah unit dua bilik tidur sehinggalah unit dwi-kunci yang direka untuk keluarga, saiz unit bermula daripada 600 kaki persegi.

Walau bagaimanapun, sudah tentulah lokasi dan ketersambungan menjadi keutamaan, di mana stesen KTM dan LRT berada berdekatan. Stesen terdekat adalah stesen KTM Segambut, di mana stesen seterusnya dalah stesen Putra yang menawarkan pertukaran ke Laluan Sri Petaling (menuju ke pusat bandar KL, Cheras, dan juga Puchong) dan juga Laluan LRT Ampang (yang menuju ke Ampang pada arah yang bertentangan)


Stesen berdekatan:

KTM Segambut (2.53km)
KTM Sentul (3km)
KTM Batu Kentonmen (3.24km)
LRT Titiwangsa (3.95km)
LRT Sentul TImur (3.87km)
LRT PWTC (4.3km)

Ingin melihat senarai kemudahan yang mengagumkan seperti likuan air, laluan kembara serta banyak lagi di The Era? Lawati laman info hartanah mereka di sini!8. Picasso Residence, Ampang Hilir

Bertempat di antara pusat bandar KL dan Ampang, Picasso Residence adalah sebuah residensi kondominum yang masih hangat diperkatakan sehingga kini. Projek pembangunan ini dikatakan antara yang paling artistik, ianya mendapat inspirasi daripada karya-karya seniman terkemuka - Picasso, seperti nama hartanah ini sendiri. Walaupun spesifikasi terperinci tentang projek ini masih belum diketahui, apa yang pasti adalah lokasinya yang strategik.

Stesen terdekat adalah stesen KLCC di laluan LRT Kelana Jaya, yang menghubungkan ke kawasan tempatan seperti Wangsa Maju di satu arah, dan Petaling Jaya dan Subang Jaya pada arah yang lain. Laluan Monorel juga adalah sangat berdekatan, menjadikan perjalanan di dalam bandar amat mudah.


Stesen berdekatan:

LRT KLCC (3.61km)
LRT Dang Wangi (3.94km)
Monorel Bukit Nanas (4.24km)
Monorel Bukit Bintang (5.9km)
LRT Titiwangsa (5.84km)
LRT Sultan Ismail (6.22km)

Adakah anda tahu bahawa terdapat 58 stesen-stesen Monorel, LRT, dan KTM berdekatan dengan Picasso Residence? Lihat senarai penuh di laman Property Review di sini!9. The Reach @ Titiwangsa

Seperti yang tertulis pada namanya, The Reach @ Titiwangsa adalah projek pembangunan kondominium tingkat tinggi yang terletak di Titiwangsa, betul-betul di pinggir Segitiga Emas KL. Projek ini dibina dengan menumpukan kepada gaya hidup dengan ruang yang luas, di mana saiz binaan unit-unit bermula daripada 1,369 kaki persegi. Di samping akses yang mudah melalui jalan dan lebuhraya berdekatan seperti Lebuhraya DUKE, penghuni menikmati ketersambungan yang mudah dengan stesen LRT dan Monorel yang berhampiran.

Stesen Bandar Baru Sentul terletak di antara laluan LRT Ampang dan juga LRT Sri Petaling yang melalui bandar KL, satu menuju ke Ampang dan satu lagi menuju ke Cheras dan kemudiannya Puchong. Stesen Masjid Jamek juga hanyalah beberapa hentian selepasnya, di mana penumpang boleh bertukar ke laluan LRT Kelana Jaya untuk sampai ke PJ.


Stesen berdekatan:

LRT Bandar Baru Sentul (1.95km)
LRT Sentul Timur (2.33km)
LRT Titiwangsa (2.92km)
Monorel Chow Kit (2.5km)
LRT PWTC (3.6km)
LRT Kampung Baru (4.13km)

Ketahui stesen-stesen mana lagi yang berdekatan dengan The Reach di laman info hartanah di sini!10. Razak City Residences, Sungai Besi

Walaupun secara teknikalnya, ia merupakan pembangunan semula kawasan perumahan Razak Mansion di Sungai Besi. Projek ini akan menyiapkan 5,749 unit residensi servis, dan juga 121 lot kedai. Harganya adalah berpatutan, dengan unit 2 bilik tidur dilancarkan pada harga RM389000.

Selain daripada itu, kawasan ini dijangka akan menyaksikan lebih banyak perubahan, di mana kawasan Bandar Malaysia ditempatkan bertentangan dengannya. Selain daripada akses yang mudah kepada pengangkutan awam seperti KTM, LRT, dan Monorel, pemilik rumah juga boleh menjangkakan kemudahan yang lain apabila stesen Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) dan MRT mula berfungsi di Bandar Malaysia.

Buat masa ini, pusat pengangkutan di Bandar Tasik Selatan adalah yang paling dekat, bersama laluan KTM Seremban dan juga laluan LRT Sri Petaling. Para penumpang juga boleh menaiki KLIA Express dari sana.


Stesen berdekatan:

KTM Salak Selatan (2.77km)
LTR Pudu (3.71km)
Monorel Imbi (4.87km)
KTM Kuala Lumpur (4.93km)
KL Sentral (5.05km)

Ketahui lebih lanjut tentang Razak City Residences di laman info hartanah di sini dan tentukan sama ada ia merupakan pelaburan yang berbaloi di masa hadapan.Kesimpulan

Apa pendapat anda akan pembangunan yang berdekatan dengan pengangkutan tren? Adakah anda akan pilih untuk menggunakan pengangkutan tren untuk pergi balik tempat bekerja setiap hari? Kami telah siapkan peta yang lengkap untuk anda buat pilihan ini!

Di sini berakhirlah senarai hartanah akan datang yang berdekatan bukan sahaja dengan satu atau dua stesen tren, malah sehingga 67 stesen! Ketersambungan tren di Malaysia masih perlahan namun ia semestinya semakin baik, jadi apa kata anda mula lihat rumah ataupun potensi pelaburan yang berdekatan dengan laluan tren ini?

Ingin mencari rumah berdekatan dengan LRT, KTM, MRT, malah stesen Monorel namun tidak tahu ingin bermula di mana? Hantarkan senarai ciri-ciri hartanah yang anda cari di sini, dan biarkan komuniti PropSocial membantu anda!(Translated by: MK Zainal, 8th Oct 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

67 stations?? Really?

Img thing small

Wah! Got so many meh???

C  d35400 small

Please don't bullshit. If there's really 67 stations just give us the name of the development. Bloody clickbait 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing