Entah 1200x628a 01
Logo3 small


Salah satu halangan terkini dan yang kerap berlaku bagi pemilikan rumah ialah kadar penolakan pinjaman yang tinggi oleh bank di seluruh negara. Beberapa pemaju utama telah melaporkan bahawa kadar penolakan adalah setinggi 60%.

Pada awal Januari tahun ini, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang baharu, YB Zuraida Kamaruddin, telah mengumumkan bahawa kerajaan telah mensasarkan untuk membina satu juta rumah mampu milik untuk kumpulan B40 dalam tempoh 10 tahun. Perkara ini bermaksud kira-kira 100,000 rumah telah ditawarkan pada setiap tahun.

Oleh itu, banyak bakal pemilik rumah telah mempertimbangkan gadaian janji serta bentuk pembiayaan alternatif lain sepanjang tempoh 10 tahun tersebut.

Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti, Datuk Syed Zaid Albar dan Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng, mengumumkan kaedah Framework Crowdfunding Property (PCF) yang dikatakan sebagai salah satu rangka kerja yang paling inovatif dan yang pertama di dunia, pada 17hb Mei 2019.

PCF membenarkan para pelabur untuk meletakkan modal yang lebih besar di dalam pasaran hartanah, terutama jika mereka melihat kepada keuntungan yang berpotensi tinggi di dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang. Hal ini disebabkan oleh paras kemasukan kini adalah jauh lebih rendah kerana wujudnya hartanah semasa yang tidak terjual di Malaysia.

PCF membenarkan pelabur untuk bekerjasama dengan pembeli rumah kali pertama dan berkongsi pelaburan pulangan (ROI) jika dan apabila harga hartanah meningkat selepas tempoh lima tahun. Pembeli rumah juga berpeluang untuk mendapatkan pulangan dan pada masa yang sama, mereka dapat meminimumkan risiko ketika membeli hartanah pertama mereka.

Secara teorinya, projek ini mampu memberi dorongan kepada bakal pembeli untuk memiliki rumah dan membantu pertingkatan pasaran perumahan (utama dan sekunder). Hal ini kerana, projek ini boleh mewujudkan lebih banyak urus niaga rumah dan seterusnya boleh memberi kesan limpahan positif kepada ekonomi, memandangkan industri hartanah boleh memberikan kesan kepada sekurang-kurangnya 140 industri huluan dan hiliran.


Proses PCF

Menurut Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia, pembeli rumah tidak lagi perlu mengambil kaedah lama seperti pembiayaan gadai janji daripada bank kerana kini, mereka boleh memilih untuk mengumpul dana sehingga 90% bagi pembiayaan rumah baru mereka hasil daripada pembiayaan daripada jumlah pelabur yang banyak. Proses ini boleh dilakukan melalui platform dalam talian yang mengumumkan dan memudahkan urus niaga sedemikian.

Setakat ini, SC masih di dalam proses untuk menjemput pengendali platform yang sesuai bagi memudahkan skim pengumpulan dana alternatif (PCF). Ahli-ahli pelabur akan dapat melayari senarai hartanah yang ditawarkan di dalam platform. Mereka boleh mencari hartanah yang memenuhi kriteria pelaburan mereka, sebagai contoh, lokasi yang dikehendaki, jenis hartanah, belanjawan hartanah, anggaran pulangan serta latar belakang bakal pembeli rumah

Pelabur juga boleh meletakkan jumlah pelaburan yang kemudiannya akan dipegang oleh operator platform sehingga sasaran pengumpulan dana dicapai. Faedah utama yang diberikan kepada pelabur termasuklah; kelebihan modal awal atau deposit rendah yang diperlukan dan proses pelaburan yang lancar untuk mencapai tahap kepelbagaian pelaburan yang tinggi yang dapat meminimumkan risiko.

Pada masa yang sama, para pelabur dapat mengekalkan kawalan pelaburan masing-masing tanpa menanggung caj berkaitan pelaburan mereka yang berasaskan dana. Para pelabur juga dapat keluar daripada pelaburan mereka dengan memberikan bahagian pelaburan mereka kepada pelabur lain yang berminat di dalam pasaran sekunder.

Selain itu, sekiranya pembeli rumah yang prospektif mempunyai modal permulaan untuk membuat bayaran deposit atau bayaran pendahuluan bagi pembelian hartanah, mereka perlu mendapatkan pembiayaan selanjutnya untuk baki harga belian hartanah mereka. Perkara ini bermaksud, pembeli rumah pertama dan pelabur dapat bersama-sama melabur untuk membeli rumah selama 5 tahun.

Skim PCF ini juga diharapkan dapat menjadi tarikan di dalam pasaran sub-penjualan kerana terdapat banyak pembeli hartanah yang mungkin akan memilih untuk membeli rumah pertama mereka melalui pasaran utama demi memanfaatkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) semasa oleh kerajaan serta Hartanah dan Persatuan Pemaju Perumahan Malaysia (REHDA).


Kesimpulan

PCF merupakan pilihan pembiayaan alternatif yang menawarkan sehingga 90% pembiayaan untuk pembelian rumah kali pertama. Kaedah alternatif ini menawarkan penyelesaian tambahan kepada proses gadai janji yang boleh dianggap sebagai cara tradisional semasa pembiayaan pembelian hartanah.

Hartanah yang tertakluk kepada skim itu hendaklah berharga RM500,000 dan ke bawah, lengkap dengan sijil keselamatan yang terpakai bagi kedua-dua tawaran hartanah utama dan sekunder.

Di samping itu, pembeli perlu mengetahui bahawa apabila mereka berjaya mendapatkan hartanah, mereka perlu duduk di dalam kediaman tersebut selama sekurang-kurangnya lima tahun. Selepas tamat tempoh tersebut, pemilik harus mempunyai pelan keluar rumah yang telah dirancang terlebih dahulu iaitu sebagai contoh, menjual hartanah mereka pada harga yang disasarkan.

Kami berharap kami akan dapat mengemaskini maklumat mengenai perkara ini pada masa yang akan datang kerana SC masih di dalam proses untuk mengundang pihak-pihak yang berminat menjadi pengendali platform bagi mengendalikan skim PCF yang masih baru ini.

Artikel ini disumbangkan oleh bekas pengurus besar Institut REHDA dan seorang pelabur hartanah, David Shieh Chong.

David Shieh Chong adalah seorang pelabur hartanah yang menguruskan dan menguasai lebih daripada sepuluh hartanah, sejak tahun 2009. Beliau seorang yang sangat bersemangat perihal hartanah dan menghabiskan masa berehat pada hujung minggu beliau dengan melihat hartanah dan mengikuti berita-berita di dalam sektor hartanah.

Seorang peguam korporat yang memiliki pengalaman di dalam pelbagai aspek hartanah, termasuklah di dalam promosi hartanah kerajaan di Malaysia Property Incorporated (di bawah Unit Perancangan Ekonomi Menteri), melakukan kerja-kerja agensi hartanah dan juga telah bekerja dengan pemaju hartanah di Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA).


Adakah anda berminat untuk membeli hartanah melalui Hartanah Pendanaan Awam? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Thanks for sharing and yes, welcome final announcement from SC

Profilepic small

Hope that more such initiatives will lead to a more robust property market.