20190123 feng shui 2019 with yap boh chu 0
Logo3 small

Arus perubahan mulai berlaku di Malaysia apabila memasuki tahun 2019, ditambah pula dengan penganalisa yang menjangka pemulihan perlahan bagi pasaran pada tahun yang akan tiba tidak lama lagi. Pemulihan ini berkemungkinan besar akan bermula selepas Tahun Baharu Cina kerana pemaju melancarkan projek dan kempen promosi baharu.

Dalam semangat musim perayaan ini, berpegang kepada keutamaan yang diberi kepada feng shui oleh pemaju hartanah mahupun pencari rumah, artikel PropSocial hari ini akan mengupas mengenai pengaruh kosmik yang menjadi panduan dalam pasaran hartanah kini, dengan ihsan Tuan Yap Boh Chu dari Yap Cheng Hai Academy.

Ribut yang akan melanda

Setelah berlalunya Tahun Anjing Bumi, Tahun Babi Bumi pula akan bermula pada 5 Februari. Secara umumnya, haiwan bagi zodiak tahun ini melambangkan kemakmuran dan keselesaan, serta diimbangi dengan kepraktisan dan keteguhan Bumi.

Namun, gabungan kedua-duanya turut menandakan kejayaan tersebut tidak akan tercapai dengan mudah, seperti yang disokong oleh penganalisa. Hal ini juga dilihat dengan nyata dalam zodiak sendiri, iaitu Babi merupakan zodiak yang ke-12. Babi ialah haiwan terakhir yang tiba di jamuan Maharaja Jed, 'dewa pertama' dalam tradisi Cina.

Maharaja Jed kurang gembira dengan kelewatan Babi.

Apabila berbicara soal harta, Tuan Yap menyatakan bahawa kemungkinan besar tahun 2019 akan memberi cabaran kepada penjual serta pembeli. Pemaju menghadapi masalah unit kediaman tidak terjual, manakala pembeli pula terpaksa mencari maklumat dalam pemilihan lokasi, faktor daya tarikan dan tawaran yang tepat semasa membeli kediaman.

Daripada segi feng shui, ramalan pada tahun ini dipengaruhi oleh tenaga jasad cakerawala, berbeza dengan feng shui kediaman yang mengambil kira tenaga daripada landskap dan ciri-ciri geografi sekitar sesebuah kawasan rumah.

“Tenaga cakerawala ini bergabung dengan tenaga sedia ada di Bumi kemudiannya mempengaruhi ramalan feng shui pada keseluruhannya. Unsur yang paling berpengaruh pada tahun ini ialah tanah dan air, disertai dengan unsur angin yang bertiup ke arah kedua-duanya. Ini bermaksud bahawa kita akan menghadapi ribut dan taufan dengan lebih kerap, bertentangan dengan gempa bumi pada tahun lepas," kata Tuan Yap.

Tuan Yap meramalkan pasaran hartanah akan menghadapi laut yang bergelora.

“Apabila wujud banyak angin dan air, anda akan menghadapi laut bergelora yang huru-hara dan tidak dapat diduga. Pencari rumah dan pelabur perlu bersedia menghadapi cabaran dalam pasaran dan mencari peluang untuk berjaya dalam kegawatan tersebut."

Sudut pandangan hartanah

Tuan Yap menyatakan bahawa, sebagaimana tanah yang mempunyai air berlebihan tidak stabil, mana-mana bangunan yang dibina di atas tanah sedemikan akan mengalami masalah. Walau bagaimanapun, memandangkan tanah memerlukan air untuk terus subur, beliau turut kata bahawa peluang wujud bagi pembeli yang bijak.

Dari sudut pandangan pemaju, kesemua ini membawa maksud pembeli yang semakin lebih berhati-hati. Pendek kata, projek pembangunan yang dijalankan dengan mengikut prinsip feng shui yang baik akan menjadikan projek tersebut lebih menarik kepada para pencari rumah dan pelabur.

Tambahan lagi, hartanah mempunyai feng shui yang terbaik memandangkan ia lebih dekat dengan tanah, dan tenaga daripada tanah. Sehubungan dengan itu, unit yang mempunyai tanah yang lebih tinggi di belakang rumah dan tidak menghadap persimpangan atau objek yang berbucu tajam mempunyai aliran tenaga yang lebih baik.

Lorong yang panjang dan sempit dianggap mempunyai aliran tenaga yang perlahan.

Walau bagaimanapun, pembeli aset kediaman mewah bertingkat sewajarnya berwaspada akan unit yang mempunyai balkoni menghadap kolam renang atau pintu masuk yang berhadapan dengan koridor memanjang, tangga atau lif. Bagi pembeli pula, Tuan Yap mengingatkan bahawa hartanah yang mempunyai feng shui yang baik jarang dijual pada harga yang murah.

“Penawar” feng shui bagi kediaman

Jadi, apakah yang boleh dilakukan oleh pemilik rumah untuk menguruskan aliran tenaga dalam kediaman mereka dengan baik pada tahun yang akan datang? Menurut Tuan Yap, beliau menyesuaikan nasihatnya berdasarkan kepercayaan dan latar belakang seseorang. Misalnya, penganut Taoisme akan menggunakan cermin Bagua untuk tujuan perlindungan.

For general use, he recommends the use of three or four “neutral” items such as wind chimes, crystals and simple metal elements, like horseshoes. These are more versatile than common feng shui cures such as money frogs, which may not have meaning for those without traditional Chinese backgrounds.

Dalam penggunaan umum, beliau mencadangkan penggunaan tiga atau empat perhiasan yang bersifat "neutral" seperti loceng angin, kristal dan unsur logam yang ringkas seperti ladam. Perhiasan sebegini lebih serba guna daripada penawar feng shui seperti katak duit yang mungkin tidak memberi sebarang makna kepada mereka yang tidak mempunyai latar belakang Cina tradisional.

Loceng angin ialah penawar feng shui yang bergaya, sesuai untuk pelbagai jenis kediaman.

“Orang sering salah faham mengenai kewujudan chi atau aliran tenaga 'jahat'. Sebenarnya, tenaga bersifat neutral. Ia bukanlah baik atau jahat. Tetapi masalahnya ialah tenaga ini boleh mendatangkan kesan buruk jika tidak dikawal dengan betul," kata beliau.

“Kawasan Barat Daya dan Timur Laut kurang bertuah tahun ini. Kawasan ini memerlukan logam untuk mengimbang balas tenaga ini. Saya cadangkan menggantung loceng angin supaya ia dapat menangkap angin dan menghasilkan bunyi di luar rumah. Di dalam rumah pula, objek logam seperti gelas yang dipenuhi dengan duit syiling dah memadai."

Satu lagi penawar yang mujarab ialah garam dan air di dalam mangkuk atau bekas yang hampir serupa. Unsur-unsur tersebut mudah didapati dan juga murah. Sementara itu, kristal dan air juga popular. Namun, ia mahal.

Walaupun tempat dan kedudukan penawar-penawar ringkas ini seeloknya diuruskan dengan panduan daripada penasihat feng shui, kewujudannya masih memberi manfaat bukan sekadar pada Tahun Babi Bumi sahaja, malahan pada tahun yang lain juga.

Selain penawar feng shui, memandangkan amaran ribut yang diberikan, mungkin pemilik rumah di Malaysia perlu mengkaji semula penyelesaian insurans banjir dan bencana sebagai langkah berjaga-jaga terhadap hartanah mereka.

Maklumat lebih lanjut mengenai khidmat nasihat Tuan Yap boleh didapati di sini. Tuan Yap berpengalaman dalam bidang feng shui dan beliau pernah membuat ramalan untuk projek hartanah di bandar tempatan seperti Bandar Utama sehinggalah luar negara seperti Taman Memorial Graha Sentosa di Indonesia, Arab Saudi dan Eropah.

(Oleh Aliff Yusri, 5 Feb 2019)

Apakah rancangan feng shui anda pada Tahun Babi Bumi kali ini? Kongsikan dengan kami.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Logo3 small

(This post was removed by author)

Unnamed small

Feng Shui also known as Chinese Geomancy, is to use energy forces to harmonize individuals with their surrounding environment.

May this Chinese New Year bring forth good fortune & prosperity; excellent health & wealth; abundant joy & laughter to all my dear friends. Stay blessed!!!   

Img 6323 small

Thanks for sharing. Anyway, wishing us all the best in this new year!