Bank value vs market value 1200x628
Logo3 small

Jika anda ingin menjual rumah anda, mendapatkan penilaian yang tepat adalah sangat penting. Menjual rumah anda terutamanya untuk kali pertama boleh menjadi sesuatu yang sukar. Dengan terlalu banyak faktor yang boleh mempengaruhi nilai hartanah anda, mendapatkan penilaian yang tepat dan realistik terbukti menjadi satu cabaran.

Anda boleh mengharungi cabaran ini dengan mendidik diri anda tentang faktor-faktor yang menentukan nilai hartanah anda. Untuk permulaan, mari fahami apa yang diperlukan dalam penilaian hartanah.


Apakah maksud penilaian hartanah?

Secara umumnya, penilaian hartanah dilakukan apabila ianya dibeli atau dijual. Ia adalah nilai anggaran jual beli sesebuah hartanah. Penilaian hartanah ialah prosedur yang sangat rumit yang melibatkan beberapa faktor yang jelas dan tidak jelas.

Penilaian boleh menaksir kadar bank atau pasaran bagi hartanah anda.

Apabila menjalankan penilaian ke atas rumah anda, sentiasa beringat bahawa terdapat dua jenis penilaian. Nilai bank untuk rumah anda mungkin berbeza dengan nilai pasaran. Untuk membolehkan anda menjual rumah anda dengan harga yang bagus, ia adalah penting untuk anda fahami perbezaannya.

Penilaian bank bergantung sepenuhnya kepada pernomboran. Kebiasaannya, nilai bank untuk sebuah rumah adalah lebih rendah daripada nilai pasaran kerana prosesnya yang objektif dan konservatif. Manakala, nilai pasaran bagi sesebuah hartanah ialah nilai yang sanggup dibayar oleh pembeli.

Mari meneliti faktor-faktor penentu nilai-nilai tersebut.


Apakah faktor-faktor yang terlibat?

Seperti yang dinyatakan tadi, nilai bank sesebuah hartanah hanya bergantung pada penomboran, manakala harga pasaran hartanah bergantung kepada perasaan seseorang. Namun ia bukan bermaksud yang nilai pasaran tidak diambil kira dalam perletakan nilai sesebuah hartanah.

Pelbagai ciri-ciri yang diambil kira dalam menentukan nilai hartanah.

Faktor-faktor asas yang menentukan nilai hartanah disenaraikan di bawah.


1. Saiz hartanah

Salah satu faktor terbesar yang menentukan nilai rumah anda ialah saiz. Lebih luas permukaan lantai yang terdapat pada rumah anda, lebih tinggi nilainya. Ketika menjalankan penilaian, pastikan anda mendapatkan ukuran rumah yang tepat.


2. Jenis hartanah

Jenis hartanah yang berbeza dijual pada kadar yang berbeza. Nilai rumah-rumah persendirian dikira secara berbeza berbanding rumah-rumah apartmen


3. Usia hartanah

Usia hartanah anda boleh memainkan peranan penting dalam menentukan nilainya. Tetapi sentiasa beringat yang faktor ini bukanlah dimanfaatkan dengan satu cara sahaja. Perasaan seseorang terhadap usia hartanah adalah berbeza-beza. Secara amnya, orang lebih sukakan rumah yang lebih baharu tetapi apabila rumah-rumah lama menambahkan karismanya secara menyeluruh, ia boleh membawa pengaruh yang positif dalam penilaiannya.


4. Ruang yang tersedia

Jumlah bilik rumah juga memainkan peranan penting ke atas nilainya. Lebih banyak jumlah bilik yang ada, lebih tinggi nilainya.


5. Kelengkapan dan ciri-ciri

Jenis-jenis dan kualiti kelengkapan di dalam rumah anda boleh menambah nilainya. Lebih baik kualiti kelengkapannya, lebih banyak nilai yang ditambah pada rumah anda.


6. Pembinaan dan keadaan pembaikan

Keadaan dan kehalusan kerja tangan sesebuah hartanah boleh menaikkan nilainya.

Gaya pembinaan dan keadaan rumah juga memberi kesan kepada nilai hartanah. Pembinaan rumah yang baik akan lebih dicari daripada rumah yang dibina dengan keadaan kurang baik.


7. Lokasi dan kemudahan sekeliling

Lokasi rumah anda juga adalah salah satu faktor yang mendorong dalam menentukan nilai hartanah anda. Tempat-tempat yang berdekatan dengan pelbagai kemudahan adalah lebih bernilai berbanding tempat-tempat dengan kurang kemudahan. Tempat-tempat berdekatan dengan sistem pengangkutan awam, sekolah dan pusat bandar pada kebiasannya akan dijual dengan harga yang lebih tinggi berbanding tempat-tempat luar bandar.


8. Pembeli di pasaran

Berapa nilai hartanah anda yang boleh dijual juga dipengaruhi oleh emosi pembeli di pasaran. Contohnya, di pusat lelong, pembeli mungkin akan terikut-terikut perasaan untuk memenangi sesuatu yang dilelong dan akhirnya membayar lebih daripada harga asal kerana persekitaran persaingan yang sengit.

Sesetengah pembeli juga akhirnya membayar lebih untuk sesebuah hartanah kerana takut terlepas peluang. Apabila seseorang pembeli betul-betul sukakan sesebuah hartanah, harga sesebuah rumah akan meningkat kerana perasaan sayang kepada hartanah tersebut.

 

Kenapa ianya penting?

Menentukan nilai hartanah boleh menjadi tugas yang sukar, tapi ianya sangat penting. Ia penting kerana anda mungkin dibayar dengan harga yang lebih murah berbanding dengan harga yang sepatutnya anda dapat. Manakala, jika anda meletakkan harga yang terlalu tinggi dari nilai hartanah yang tepat, ia mungkin tidak akan terjual.

Mendapatkan anggaran yang tepat untuk hartanah anda boleh membantu anda menentukan nilai terendah untuk anda letakkan pada hartanah anda tanpa mengalami sebarang kerugian. Ini juga boleh membantu anda memutuskan berapa banyak keuntungan yang anda mahukan sekiranya anda ingin menjualnya pada harga yang lebih mahal.


Bagaimana untuk mendapatkan nilai hartanah anda?

Mendapatkan nilai terbaik untuk rumah anda akan menjadi lebih mudah sekiranya anda mengingati perkara-perkara ini.


1. Pastikan jumlah asas yang betul

Mendapatkan penilaian dari bank sangat membantu untuk bahagian ini. Mulakan dengan pentaksiran berdasarkan faktor-faktor seperti saiz, usia, pembinaan dan ciri-cirinya dahulu.


2. Kaji persaingan

Selepas anda telah menghitung nilai minima rumah anda, kaji harga-harga rumah di kawasan yang sama. Ini boleh membantu anda mendapatkan idea bagaimana anda boleh menentukan harga pasaran untuk rumah anda.


3. Dapatkan pendapat pihak pakar

Mendapatkan nasihat pakar hartanah ke atas penilaian rumah anda mungkin boleh memberikan harga yang bersesuaian dan lebih tepat.. Pakar hartanah menjalankan pengkajian harga pasaran dengan membandingkan penjualan hartanah yang lebih kurang sama untuk 90 hari sebelumnya. Ini membantu mereka meletakkan kadar dasar untuk pengnilaian rumah anda.

Pakar penilai hartanah juga melakukan kajian terperinci ke atas ciri-ciri dan lekapan-lekapan di dalam rumah anda untuk menentukan berapa nilai yang perlu ditambah pada hartanah anda.


Tips untuk menjual rumah anda pada harga yang lebih baik

● Rumah-rumah didalam keadaan yang tidak elok selalunya akan merendahkan nilai hartanah tersebut. Periksa sekiranya rumah anda memerlukan pembaikpulihan sebelum anda meletakkannya di pasaran.

Rumah yang berkeadaan tidak elok pun boleh mendatangkan keuntungan selepas dibaiki.

● Dengan memastikan rumah anda nampak segar dan dijaga dengan baik, ia boleh membantu anda mendapatkan nilai yang tertinggi. Melabur untuk pengecatan keseluruhan dan lakukan pembersihan teliti pada rumah anda sebelum menunjukkannya pada mana-mana pembeli yang berpotensi.

● Selepas meletakkan rumah anda di pasaran, ambil sedikit masa dan bandingkan tawaran-tawaran yang anda terima. Ingat, emosi boleh mempengaruhi setiap pembelian rumah dan anda boleh mendapatkan nilai yang lebih tinggi sekiranya pembeli dalam pasaran menawarkan harga persaingan.


Penutup

Menentukan nilai sesebuah hartanah tidaklah terbatas untuk penjualan. Ia juga adalah penting apabila anda merancang untuk membeli sesebuah hartanah. Langkah-langkah yang sama juga boleh dimanfaatkan apabila anda ingin membeli sebuah rumah.

Setelah anda menerima penilaian yang diberi dan anda berpuas hati, anda boleh membuat perhitungan untuk membeli sebuah rumah. Untuk ini, ia adalah elok untuk anda memperluaskan kajian anda untuk pelbagai jenis pinjaman perumahan. Anda juga boleh membandingkan pilihan anda di pelbagai jenis laman web atau pun alat-alat yang sedia ada.

Artikel ini adalah sumbangan daripada Lingan Rao dari BankBazaar.

Adakah anda rasa penilaian sesebuah hartanah itu penting? Maklumkan kepada kami di bawah.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Market value not necessary is higher than bank value, given the current market situations, certain area/segments the market value could be lower than bank value as there is no takers for a very long time