8 things gen y must consider before buying property young and free
Logo3 small

2017 merupakan fasa yang mencabar bagi Malaysia dari segi ekonomi mahupun politik. Bagaimanapun, perkara berikut bukanlah suatu isu yang asing lagi kerana ianya juga dihadapi oleh negara-negara lain diluar Malaysia. Faktor yang menyumbang kepada kenaikan harga hartanah ini menjadi beban kepada segelintir penduduk, terutamanya bagi Generasi Y atau lebih dikenali sebagai Millenial yang menetap di bandar-bandar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Pulau Pinang.


Dibawah merupakan 8 perkara yang perlu dipertimbangkan oleh Millenial sebelum membeli hartanah:


1. Sediakan senarai semak pencapaian anda bagi mencapai matlamat jangka panjang

Bagi memastikan impian anda menjadi kenyataan, penyediaan senarai semak pencapaian merupakan salah satu cara bagi memastikan anda berada dilandasan yang betul bagi mencapai matlamat jangka panjang.

Menurut David Traeger, salah seorang pakar hartanah di DT Property Management, ‘Anda perlu memulakan perjalanan anda dengan pemikiran yang positif bagi memastikan anda sentiasa bersiap sedia menghadapi cabaran yang tidak menentu’.

Menyimpan impian untuk memiliki hartanah sendiri adalah perkara yang sangat menerujakan. Antara langkah-langkah yang boleh dilaksanakan adalah membahagikan pelan anda ke beberapa peringkat dimana setiap satu ditanda sebagai satu tugasan atau matlamat yang perlu dikejar. Misalnya, sebagai langkah pertama, anda boleh mula menyimpan RM5,000 untuk 6 bulan, diikuti dengan menyimpan RM12,000 setahun dan seterusnya. Ini sebagai satu cara bagi memastikan anda dapat meneruskan usaha sedikit demi sedikit bagi mengejar impian untuk memiliki sebuah kediaman.


2. Membuat penyelidikan terhadap trend terkini hartanah

Bergantung kepada kemampuan setiap individu, penyelidikan berkaitan hartanah mungkin merupakan tugasan yang mencabar. Anda perlu mengorbankan tenaga, masa dan komitmen jika mahu memperoleh hasil yang memuaskan. Sebelum melakukan penyelidikan, beberapa perkara penting perlu diambil kira iaitu jenis hartanah yang mahu dibeli atau dilabur.

Sila Lihat: Bagaimana PropSocial’s Dapat Membantu Anda?


3. Bermula dari bawah

Jual beli hartanah adalah suatu aktiviti yang berisiko. Walaupun anda berani mengambil risiko bagi mencapai cita-cita anda, adalah lebih baik sekiranya anda mempunyai pelan tindakan seperti memilih untuk membeli hartanah yang tidak begitu tinggi nilai belian tetapi masih dalam keadaan yang baik. Sebaik-baiknya hartanah tersebut didirikan oleh pemaju yang bertauliah dan boleh dipercayai selain mempunyai rekod yang baik.

Klik sini: Risiko membeli Hartanah Yang “Hampir Siap”


4. Elakkan pembaziran

Majoriti Millenial merasakan menabung dan berbelanja adalah dua perkara yang agak berat untuk difikirkan. Jika anda serius untuk memiliki hartanah sendiri atau melabur, anda perlu mula menabung. Membeli sebuah kediaman bukan setakat perlu membayar yuran muka dan yuran bulanan. Terdapat pelbagai yuran dan cukai serta kos penyelenggaraan yang perlu difikirkan. Sebagai contoh, adalah amat penting sekiranya anda mempunyai lebihan wang dan peka terhadap kos-kos lain sebelum membeli rumah.

Bagi mereka yang baru tamat pengajian biasanya akan memulakan kerjaya dengan gaji bulanan sebanyak RM2,000 hingga RM2,500. Simpanan sebanyak RM500 hingga RM1,000 sebulan adalah wajar dan mencukupi untuk anda membeli sebuah rumah. Mereka yang berpendapatan lebih tinggi tidak sepatutnya menghadapi masalah untuk membuat simpanan dengan jumlah yang lebih besar.


5. Hadir seminar, bengkel dan persidangan berkaitan hartanah

Walaupun kedengaran agak melecehkan, tidak boleh dinafikan bahawa seminar, bengkel dan persidangan berkaitan hartanah memberi banyak kebaikan. Bagi mereka yang masih tidak faham, keliru dan ingin menambah ilmu berkaitan hartanah dan pelaburan amat digalakkan untuk menyertai program seperti ini. Millenial tidak boleh terlalu gopoh mengejar gelaran “pelabur hartanah termuda’. Ambil masa untuk belajar dan mengasah kebolehan sebelum mendapatkan rumah pertama anda.

Seminar, bengkel dan persidangan berkaitan hartanah biasanya diadakan diseluruh Malaysia sepanjang tahun samaada secara percuma atau memerlukan anda membayarkan kos-kos tertentu. Namun demikian, anda perlu sentiasa peka terhadap program yang sesuai dengan matlamat anda. Dengan menghadiri program sedemikian, ia dapat membantu anda menimba ilmu serta berkongsi pengetahuan berkaitan bidang hartanah di Malaysia.

Terdapat banyak bahan bacaan berkaitan pelaburan hartanah dipasaran bagi mereka yang memilih untuk membuat penyelidikan sendiri. Buku hasil tulisan pelabur Gen Y sendiri juga boleh didapati dimana pengalaman mereka mungkin lebih sesuai dengan matlamat anda.


6. Mendapatkan insurans hayat/nyawa sebelum membuat pinjaman perumahan

Terdapat pelbagai jenis insurans – hayat, kesihatan, kereta dan lain-lain. Walaubagaimanapun, sebagai pelabur hartanah, insurans hayat atau nyawa adalah amat penting bagi melindungi anda dan keluarga.

Pernahkah anda terfikir sekiranya sesuatu yang buruk berlaku seperti kematian, atau hilang upaya kekal keatas diri anda selepas anda mendapatkan pinjaman perumahan? Bagaimana anda mampu membayar semula pinjaman terhadap bank? Tahukah anda bahawa pinjaman tersebut akhirnya terpaksa ditanggung oleh waris secara automatik?

Insurans-insurans ini mampu membantu anda membayar semula pinjaman sekiranya sesuatu berlaku ke atas diri anda.

Ketahui dengan lebih lanjut tentang insurans jangka hayat: MRTA dan MLTA: jangan biar perlindungan perumahan menjadi sesuatu yang bakal membebankan anda


7. Mulakan dengan pelan kewangan

Tidak salah jika anda menguruskan wang dari peringkat awal. Kebanyakan Millenial bersifat sambil lewa terhadap hal yang berkaitan dengan pelan kewangan. Jika anda berumur 21 tahun dan baru sahaja membina kerjaya, ini adalah waktu yang terbaik untuk mula menabung. Sekiranya anda sudah berumur 60 tahun, wang anda lebih tertumpu kepada kos perubatan, bil hospital dan akos sara hidup yang lain sedangkan anda mempunyai impian untuk membeli rumah sebelum ini. Jumlah tabungan adalah lebih penting berbanding jumlah pendapatan anda setiap bulan.

Rangka pelan kewangan anda sendiri supaya anda dapat mengenalpasti perbelanjaan bulanan anda, samada ianya meliputi kos pembelian rumah, pembayaran pinjaman perumahan serta cukai, termasuk pinjaman kenderaan, selain dari pelaburan dan lain-lain simpanan. Langkah ini bagi memastikan anda tidak menghadapi masalah kewangan setelah membeli rumah.


8. Jadi pemburu hartanah atau pelabur yang peka dengan perkembangan teknologi

Pencarian aset hartanah secara tradisional tidak lagi relevan pada ketika ini. Ini kerana, era digital telah seiring dengan peredaran zaman dimana setiap individu terutamanya golongan Millennial, harus lebih peka terhadap perkembangan teknologi sediaada. Terdapat banyak laman sesawang dan portal berkaitan hartanah di pasaran Malaysia, dimana maklumat asas hingga ulasan jujur dari pemilik asal rumah boleh ditemui.

Layari laman-laman sesawang ini dan manfaatkannya bagi mencari kediaman ideal untuk dimiliki.

Terokai: Bagaimana Propsocial’s dapat membantu anda?


Kesimpulan

Walaupun tahun 2017 bukanlah tahun yang baik bagi pertukaran mata wang, kestabilan politik, ekonomi dan kos sara diri yang tinggi, setiap Millenial yang telah merancang untuk membeli rumah seharusnya kekal optimis, selari dengan minda yang positif, serta kekal tabah dengan pelbagai cabaran yang mendatang. Tips yang diberikan bukan sahaja untuk membimbing anda, tetapi ianya juga sebagai permulaan bagi mendapatkan kediaman idaman anda atau melibatkan diri didalam dunia pelaburan dan hartanah.

Tidak sabar untuk mendapatkan hartanah pertama anda? Sertai PropSocial untuk mendapatkan info terkini berkaitan hartanah, atau sertai Perbincangan bersama komuniti pemilik rumah, pelabur dan perunding hartanah berpengalaman yang mampu menjawab segala persoalan anda!(Translated by: Muhamad Khaliss, 6th June 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@JohnL 

Small... do you mean start with studio apartments or town houses?

Img thing small

I'm not a Gen Y, I'm a Gen X (aunty liao). Haha! But for discussion sake, do you think more of today's younger generation are buying properties as compared to our parents' time? What do you think? Some says our parents' time, young adults buy more properties than younger generation today. But I don't think so. I think younger generation today are more well-informed and educated on the needs to own a property. Of course despite the fact that the property prices are so much higher now as compared to back then.

Signature 28 logo  custom  small

@veron 

I believe back in those good old days, our forefathers invest in undeveloped land. There was not a lot of developed buildings to buy then.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing