Why is it important to have high speed internet 4
Logo3 small


Kelajuan Internet yang kurang memuaskan merupakan salah satu dilemma yang pernah dialami sejumlah besar diantara kita pada suatu ketika dahulu. Ada yang terpaksa menghabiskan masa dan wang di pusat kafe siber untuk menyiapkan tugasan (mahupun bermain Dota 2) kerana kelajuan Internet di rumah kurang memuaskan dan ada juga yang terpaksa menunggu seharian hanya untuk memuat turun satu dokumen.

Sekarang, hari anda lebih mudah kerana terdapat pelbagai jenis pelan atau servis Internet berkelajuan tinggi yang sudah mula menempah tapak di pasaran.

Namun, masih terdapat pelbagai soalan yang bermain di kotak fikiran kita, “Adakah penting bagi pengguna Internet di Malaysia untuk mempunyai Internet berkelajuan tinggi di kediaman mereka?” Menerusi artikel ini, kami akan kongsikan sebab–sebab mengapa Internet berkelajuan tinggi perlu dipasang di kediaman anda.

Adakah anda perlukan Internet berkelajuan tinggi?1) Perkhidmatan jalur lebar yang lebih pantas

Pada masa kini, kemudahan Wi-Fi di rumah bukan sahaja hanya menghubungkan Internet ke komputer, malah ke peranti elektronik yang lain seperti telefon pintar, komputer riba, TV pintar dan juga ke pembesar suara Wi-Fi anda. Kebanyakan individu di dalam sesebuah isi rumah sekarang mempunyai sekurang–kurangnya 2 alat peranti yang memerlukan sambungan Wi-Fi, sebab itu bilangan alat peranti yang memerlukan sambungan Internet Wi-Fi boleh meningkat kepada 5 hingga 6 buah buat sebuah isi rumah.

Jumlah alat peranti yang sedia ada didalam sesebuah isi rumah menyukarkan bagi mereka untuk mendapatkan liputan menyeluruh jika hanya bergantung pada kelajuan Internet yang purata. Dengan adanya Internet berkelajuan tinggi, ia dapat memastikan keseluruhan isi rumah dapat menikmati pengalaman Internet yang lancar mahupun dengan bilangan alat peranti yang terhubung.2) Untuk memenuhi permintaan anda terhadap perkhidmatan seperti Netflix

Adakah anda seorang yang gemar melanggan perkhidmatan dari penyedia kandungan seperti Netflix, Spotify dan YouTube Red, ataupun anda memiliki Chromecast di kediaman? Tanpa Internet berkelajuan tinggi di rumah, sukar bagi anda untuk menikmati filem dan siri TV kegemaran tanpa sebarang gangguan. Anda mungkin terpaksa menunggu berjam–jam dan terlepas akan babak paling menarik kerana ia masih di dalam proses “buffering”.

Internet berkelajuan tinggi juga membolehkan anda menikmati pengalaman video HD penuh, malah melangkah setapak dengan kualiti video 4K. Tidak ada sebab untuk anda menolak pemasangan Internet berkelajuan tinggi di rumah.3) Harga yang berpatutan bagi Internet berkelajuan tinggi!

Internet berkelajuan tinggi pada harga yang berpatutan? Kebanyakan diantara kita beranggapan bahawa harganya tinggi untuk mendapatkan tawaran yang baik.

Namun, tanggapan mereka ternyata silap kerana pengalaman Internet berkelajuan tinggi mampu dinikmati pada harga yang berpatutan. Pada harga RM299 untuk kelajuan jalur lebar 500Mbps, tiada alasan yang perlu diberikan untuk katakan tidak pada Internet berkelajuan tinggi di rumah. Daftar sekarang!4) Kelajuan muat naik amat penting!

Kebanyakan diantara kita beranggapan bahawa kelajuan Internet diukur berdasarkan masa yang diambil untuk memuat turun sejumlah data, dan ini menentukan kepantasan masa pemuatan sesebuah laman sesawang. Kelajuan Internet bukan hanya bergantung pada elemen itu sahaja.

Kelajuan muat naik memainkan peranan yang penting dalam menentukan kelajuan sesebuah maklumat dihantar ke laman sesawang. Dengan adanya pelbagai ciri–ciri Internet seperti perkongsian fail (file-sharing), persidangan video diatas talian (Skype), strim secara langsung, ia amat penting dalam memaksimakan kelajuan muat naik dan muat turun. Ia dapat memastikan vlog terbaru anda boleh dimuat naik mengikut jadual, dan anda boleh mengelakkan masalah seperti "Bolehkah anda mendengar saya sekarang?" apabila anda menghubungi saudara–mara yang tinggal berjauhan.

Antara elemen lain yang perlu dititik beratkan juga adalah elemen kependaman (latency) yang boleh mempengaruhi kelajuan Internet. Fenomena ini berlaku kerana terdapat kelewatan yang berlaku disebabkan sifat rangkaian dan trafik. Semakin tinggi tahap kependaman, semakin kurang tahap kecapaian, dan mengakibatkan kelajuan Internet perlahan. Dengan adanya Internet berkelajuan tinggi, masalah ini mampu dielakkan.5) Kemampuan yang tidak perlu dipersoalkan!

Pernahkah perkara seperti “Mengapakah Internet di rumah agak kurang stabil dan perlahan sebelum ia kembali kepada kelajuan asal?” bermain di kotak fikiran anda semasa melayari Internet? Mungkin sudah tiba masanya untuk anda beralih kepada penggunaan 100% fiber.

Penggunaan Internet fiber sepenuhnya mampu memberikan kelajuan Internet yang lancar. Ini merupakan pilihan yang tepat jika anda menggunakan sambungan Internet untuk aktiviti seperti menonton drama Korea, mahupun bermain Dota 2 di atas talian bersama rakan–rakan. Penggunaan Internet fiber boleh membantu anda merasai pengalaman Internet tanpa sebarang gangguan.Sudah Tiba Masanya Untuk Pengalaman Internet Berkelajuan Tinggi Bersama TIME

Sukar bagi anda apabila memilih penyedia perkhidmatan yang menyediakan Internet kelajuan tinggi pada harga yang berpatutan? Cuba pertimbangkan TIME! Anda boleh memeriksa kawasan liputan TIME Internet di sini.

Berikut adalah sebahagian daripada kawasan kediaman yang mempunyai liputan TIME:

1) Binjai 8, KLCC
2) Park View, Jalan Changkat Perak, Kuala Lumpur
3) The Oval, Lorong Kuda, Kuala LumpurKesimpulan

TIME Internet dan PropSocial berharap agar artikel ini dapat membantu anda mempelajari kepentingan penggunaan Internet berkelajuan tinggi di rumah.

Jika anda ingin kongsikan bersama kami mengenai kepentingan penggunaan Internet berkelajuan tinggi di kediaman yang tidak tersenarai diatas, sila kongsi pendapat anda di ruang komen yang disediakan.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

How I wish that "Time" is available for the landed. With what Im paying for the internet /month in the landed, I got the speed is much lesser than the one offered by Time.. Envy

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing